UgensErhverv.dk

Højtryksoffensiv

Salget af højtryksrensere ventes at stige kraftigt i de kommende år.

28-05-2008

Salget af højtryksrensere ventes at stige kraftigt i de kommende år.



Af journalist Jørgen Hansen

Højtryksrensere bliver stadig mere almindelige i danske husholdninger, hvor de anvendes til mange rengøringsopgaver omkring huset, i haven og til familiens køretøjer. De sparer både tid og kræfter og skåner desuden miljøet, da de formindsker forbruget af både vand og kemiske rensemidler.

- I dag ejer over en femtedel af alle danske husstande med eget hus en højtryksrenser, og der er ingen tvivl om, at antallet vil stige kraftigt. Syd for grænsen er det 30% af alle husstande, der har en højtryksrenser, og om to-tre år vil vi utvivlsomt være nået op på den samme procentandel i Danmark, mener salgschef Erik Drachmann, Kärcher Rengøringssystemer A/S.

Trods den relativt store udbredelse hersker der ifølge datterselskabet i den verdensomspændende tyske koncern stor usikkerhed omkring, hvad en højtryksrenser bør kunne – og især om, hvad den i virkeligheden kan.

- Denne usikkerhed omfatter både de enkelte forhandlere, dvs. bl.a. byggemarkedskæder, og den enkelte slutbruger, og det er baggrunden for, at vi i maj inviterede byggemarkedskæders indkøbschefer og –ledere til en test, hvor vi afprøvede en række kendte og mindre kendte højtryksrensere efter en videnskabeligt godkendt metode.

- Når det gælder erhvervsvirksomheder, ved de udmærket, hvad de skal gå efter i valget af højtryksrenser, men det er langt fra tilfældet på det private marked. Samtidig oversvømmes privatmarkedet af Kina-modeller eller såkaldte no name-produkter, der tilbydes til særdeles lave priser, og på den baggrund er der egentlig ikke noget at sige til, at der kan opstå tvivl omkring produkternes formåen.

Dysegeometrien

Erik Drachmann peger på, at nogen tror, trykket, som måles i bar, er det afgørende, eller at det er vandmængden.

Hovedparten af de modeller, der sælges på privatmarkedet, angives at ligge på 100-110 bar, mens højtryksrensere indenfor bl.a. byggeriet typisk ligger på 125-135 bar. Det hænger ganske enkelt sammen med, at kommer man op på 150 bar, skal der benyttes 380 V, og det har håndværkere ikke altid adgang til, når de skal udføre en højtryksrensopgave.

- Nu vil mange nok tro, at hvis de kan få en højtryksrenser på 160 bar til 650 kr., har de gjort et bedre køb end ved at investere i én på 100 bar til måske et par tusinde kr., men det behøver langt fra at være tilfældet. Der er meget vildledende markedsføring, og det er det, vi har søgt at sætte ind mod over for byggemarkedskæderne.

- Teknologisk er det således muligt at sætte bar ned, så der både spares strøm og vand, men samtidig opnås en bedre renseeffekt. Det hænger ganske enkelt sammen med den store betydning for en højtryksrensers formåen, som dysegeometrien har. Her er der sket en kolossal teknologisk udvikling, så med de dyser, vi i dag producerer, er det lykkedes at reducere vandforbruget med 10% og få strømforbruget væsentligt ned. Derimod har mange Kina-modeller med stor bar samtidig stort vandforbrug og bruger mere energi, ligesom den såkaldte renseeffekt ikke er så stor.

- Meget afgørende er, hvordan vandstrålen rammer det emne, som skal rengøres. Her er vore moderne dyser meget effektive. Det kan bedst sammenlignes med, at hvis man vil have skrabet noget maling af en rude, er det mere effektivt at benytte et barberblad end et stykke træ eller plastic.

Ifølge Erik Drachmann er der både flere seriøse og flere useriøse udbydere af højtryksrensere i Danmark, og de useriøse er til skade for den samlede branche.

- Vi har fundet det vigtigt at give byggemarkederne en viden, så de er i stand til at vejlede kunderne. Hvis en kunde foretrækker at købe en Kina-model, er det da i orden, hvis vedkommende inden har fået kvalificeret vejledning til at træffe sit valg af højtryksrenser ud fra.

Bedre og billigere

Han oplyser, at blandt årsagerne til, at der sælges stadig flere højtryksrensere, er utvivlsomt, at de er blevet stadig bedre og billigere gennem årene.

- Den teknologiske udvikling er gået stærkt, og højtryksrenserne bliver til stadighed videreudviklet. Samtidig koster en højtryksrenser i dag det halve af, hvad en tilsvarende kostede i begyndelsen af 90’erne. De mest solgte modeller, som er på 100 bar, koster 1000-1100 kr., og det har de gjort gennem de seneste fem år trods den generelle prisudvikling. Det skyldes bl.a. større effektivitet på den tyske fabrik med robotteknik m.v.

Kärcher, der for 30 år siden besluttede at koncentrere sig om kerneområdet
højtryksrensere og skiftede til den gule farve på produkterne, har udover i Tyskland også fabrik i USA og Fjernøsten, men produkterne er nøjagtig ens overalt.

Eneste forskel er, at benzindrevne højtryksrensere er ret udbredte i USA, hvor det i Europa primært er eldrevne.

- Det hænger jo ganske enkelt sammen med, at mange i Nordamerika, hvor afstandene kan være store, har deres egen generator, og i modsætning til os går de samtidig ikke så meget op i, om højtryksrenseren oser og larmer. I Danmark sælger vi enkelte benzindrevne modeller, hvilket er til specielle industrielle formål.

Skandinavisk design

Samtidig med offensiven over for byggemarkederne har selskabet introduceret en række nye modeller på det skandinaviske marked.

- Modellerne, som allerede kan ses i enkelte byggemarkeder, præsenteres netop i denne tid. De adskiller sig bl.a. fra tidligere modeller ved, at de ikke fylder så meget, da de kan stå oprejste og derfor kaldes uprights. Samtidig har de fået et mere skandinavisk design. De er mere stilrene, og jeg synes faktisk, der er noget B&O over dem, mener Erik Drachmann, der meget naturligt har store forventninger til salget.

Modellerne har bl.a. pistolgreb med manometer og auto start/stop, den såkaldte VarioPower dyse, metalfinish omkring afbryderknappen, vaskebørste samt induktionsmotor med alu-pumpe. De har tryk fra 100-150 bar.

- De egner sig alle glimrende til privatbrug, men også i en del erhverv, f.eks. i byggeriet. Private vil under alle omstændigheder være i stand til at håndtere dem. Kommer vi op på højtryksrensere på eksempelvis 1600 bar, som benyttes i industrien bl.a. til at rense facader, vil jeg fraråde dem til privatbrug, da de bestemt ikke kan betragtes som ’legetøj’, fastslår Erik Drachmann.




To af de nye højtryksrensere, som netop nu lanceres – ’kraftige højtryksrensere til steder, hvor der skal tages fat’, som det udtrykkes.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Ingen grøn omstilling uden teknik

Ingen grøn omstilling uden teknik

Kemp & Lauritzen har ambitionen om at være det driftssikre støttepunkt i den grønne omstilling og en aktiv del af den danske byggebranche, når det gælder om at være teknisk operatør

Administrative byrder hæmmer vækst og effektivitet

Administrative byrder hæmmer vækst og effektivitet

Ikke mindre end 77 procent af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder svarer i undersøgelse, at de administrative byrder er stigende. Det hæmmer både vækst, effektivitet og konkurrenceevne

Planlagt generationsskifte går helt efter planen

Planlagt generationsskifte går helt efter planen

Entreprenøren HHM fra Hillerød i Nordsjælland skifter administrerende direktør. Efter 20 år i den varme stol overlader Svend Pedersen posten til Peter Carstensen, men bliver i direktionen lidt endnu

Debat: Ikke nok forberedelsestid til ny asbestlov gør lige surt for virksomhederne

Debat: Ikke nok forberedelsestid til ny asbestlov gør lige surt for virksomhederne

Man kan umuligt være modstander af den nye asbestlov, men politikerne har givet de udførende alt for kort tidsramme til at omstille sig, mener administrerende direktører i Swisspearl Danmark og Danske Byggecentre, hhv. Jens Norddal og Palle Thomsen