UgensErhverv.dk

Byggesvigt skal indberettes

Konstruktørforening mener, at kommuner skal tvinges til indberetning.

28-05-2008

Erhvervs- og Boligstyrelsen tager positivt imod et forslag fra Konstruktørforeningen om en tvungen indberetning af alvorlige hændelser

Af journalist Jørgen Hansen

Der var tagkollapset i Ballerup, der var muren på en ejendom på Amager, som styrtede sammen over en legeplads i en børnehave, der var en ny p-kælder i Billund Lufthavn, som blev afspærret af frygt for kollaps, og der var…

I den senere tid er der kommet flere eksempler på alvorlige svigt i byggeriet, selvom byggebranchen og myndighederne har understreget, der kun sjældent sker alvorlige svigt.

- Det kan ikke være meningen, at folk skal gå på gaden og hele tiden kigge opad af frygt for, at noget falder ned i hovedet på dem, eller at de tilsvarende skal være nervøse for at gå ind og se en håndboldkamp i en sportshal.
Sådan nogenlunde sagde direktør Anders Kretzschmar, Erhvervs- og Boligstyrelsen, til Radioavisen.

Her udtalte han sig positivt om et forslag fra Konstruktørforeningen om at tvinge kommunerne til at indberette alle alvorlige hændelser til By og Byg. Foreningen vil desuden gøre det strafbart for byggefirmaer ikke at melde større svigt og konstruktionsændringer til de lokale myndigheder.

Anders Kretzschmar oplyste samtidig, at Erhvervs- og Boligstyrelsen om kort tid vil holde et møde med bl.a. Kommunernes Landsforening, Dansk Byggeri og By og Byg om, hvordan omfanget af alvorlige byggesvigt bedst kortlægges.

- Vi kan kun glæde os over, at alle udtrykker sig positivt om vores forslag. Det vil være oplagt at lade kommunerne indberette alvorlige hændelser til f.eks. By og Byg, som derefter kan give en faglig vurdering af, om der skal iværksættes nye undersøgelser, siger faglig Jacob Ravn Thomsen, Konstruktørforeningen.

Det falder helt i tråd med, at foreningen ønsker større offentlig indsigt, hvis der i fremtiden kommer en sag i stil med tagkollapset. Foreningen har foreslået nedsat en ’havarikommission’ til at undersøge ulykker på eller ved bygninger i en vis risikoklasse.

- I det konkrete tilfælde med tagkollapset, som skete i begyndelsen af året, er der endnu ikke fuld offentlighed om, hvad der står i syns- og skønsforretningen. Det er vigtigt, når der sker grimme svigt og fejl, at det kommer frem, så alle kan lære af dem.

- I dag er det sådan, at hvis blot én af parterne ikke ønsker fuld offentlighed, bliver intet offentliggjort, og det er åbenbart tilfældet i sagen om tagkollapset. Med en ’havarikommission’ ville vi fremover været sikret fuld offentlighed, fastslår Jacob Ravn Thomsen.

Tagkollapset skyldtes en væsentlig underdimensionering af limtræsspærene med trækbrud i spærfoden som følge af en række fejl i beregningerne. Endnu er det ikke offentligt fastslået, hvem der har ansvaret for disse fejlberegninger.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Ingen grøn omstilling uden teknik

Ingen grøn omstilling uden teknik

Kemp & Lauritzen har ambitionen om at være det driftssikre støttepunkt i den grønne omstilling og en aktiv del af den danske byggebranche, når det gælder om at være teknisk operatør

Administrative byrder hæmmer vækst og effektivitet

Administrative byrder hæmmer vækst og effektivitet

Ikke mindre end 77 procent af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder svarer i undersøgelse, at de administrative byrder er stigende. Det hæmmer både vækst, effektivitet og konkurrenceevne

Planlagt generationsskifte går helt efter planen

Planlagt generationsskifte går helt efter planen

Entreprenøren HHM fra Hillerød i Nordsjælland skifter administrerende direktør. Efter 20 år i den varme stol overlader Svend Pedersen posten til Peter Carstensen, men bliver i direktionen lidt endnu

Debat: Ikke nok forberedelsestid til ny asbestlov gør lige surt for virksomhederne

Debat: Ikke nok forberedelsestid til ny asbestlov gør lige surt for virksomhederne

Man kan umuligt være modstander af den nye asbestlov, men politikerne har givet de udførende alt for kort tidsramme til at omstille sig, mener administrerende direktører i Swisspearl Danmark og Danske Byggecentre, hhv. Jens Norddal og Palle Thomsen