39-årig bag helt nyt koncept, hvor nystartede og mindre håndværkerfirmaer samt private kan benytte et værksted med professionelle værktøjsmaskiner.
28-05-2008
39-årig bag helt nyt koncept, hvor nystartede og mindre håndværkerfirmaer samt private kan benytte et værksted med professionelle værktøjsmaskiner.
Af journalist Jørgen Hansen
Indenfor adskillige brancher har der længe været satellitstationer, men det er først nu, at dette fænomen ser dagens lys i tømrer- og snedkerbranchen.
Det er en 39-årig tidligere underentreprenør, som står bag et helt nyt koncept, hvor nystartede og mindre tømrer- og snedkerfirmaer samt private kan benytte et værksted med professionelle værktøjer.
- Mange mindre firmaer og nystartede har ikke mulighed for at investere i alt det nødvendige udstyr, hvis der skal bydes på samtlige opgaver. Ved at benytte dette værksted får de mulighed for at byde på langt flere opgaver, end de hidtil har kunnet.
Det siger Claus John Drewsen, der har etableret firmaet – kaldet Snedkercaféen - i et 300 m
Her er både fræser, rundsav, høvlebænk, langhulsbord, afretter, båndsav og båndsliber. Desuden er han ved at lave fire arbejdsborde på hjul, så de er mobile.
- Jeg har investeret i de maskiner, som jeg mener, der er behov for. Det er maskiner, der er helt i top. Det er ikke Rolls Royce, men Mercedes. Det betyder, at det ikke er programmerbare maskiner beregnet til masseproduktion, men der er mulighed for at lave kvalitetshåndværk i mindre serier. Samtidig har jeg lagt vægt på, at sikkerheden er i orden, og at der er god udluftning.
Det er de færreste tømrere og snedkere, der har så lækkert udstyr, og det vil være muligt at klare stort set alle opgaver.
For alle
Værkstedet er også for private, og det gælder både for den gør-det-selv’er, der kan magte det meste selv, men mangler de nødvendige værktøjer, og for den helt uøvede.
- For langt de fleste GDS’ere kan det ikke svare sig at investere i en masse værktøjer, fordi de kun sjældent benytter dem. Samtidig kan det også være farligt at arbejde med f.eks. en rundsav i en lille kælder.
- Her kan GDS’ere få deres egne ideer materialiseret. De kan få foretaget alle reparationer. Det kan være, de vil have sig et nyt spækbræt eller en kommode, have slebet spisebordet eller måske i lidt større stil have lavet et sommerhus i moduler. Det kan godt være, at mange af tingene vil være billigere i Ikea, men her kan de selv designe, vælge træsort, og så har de selv lavet det. Der er både glæden ved at arbejde med træ og tilfredsheden og stoltheden af resultatet bagefter.
- Det kan også være, at man på feriestedet er faldet over noget unikt, som man meget gerne også selv vil have. De har taget et billede af det, og ud fra det kan vi også klare at få det lavet.
Snedker tilknyttes
En snedker er tilknyttet værkstedet, og han og C.J. Drewsen vil være behjælpelig med råd og vejledning undervejs.
- Det betyder også, at f.eks. en akademiker, der aldrig før har arbejdet med træ, kan få udbytte af at komme her. Han eller hun vil opleve det afstressende i at beskæftige hjernen med noget helt andet end det daglige. Alle er velkomne med undtagelse af børn, for det er for farligt for dem.
Der er dag-til-dag leverance af det nødvendige træ til fornuftige priser fra bæredygtig skovdrift. Det er muligt at lade f.eks. en kommode eller et spisebord stå til et andet tidspunkt, hvis man ikke samme dag er blevet færdig. Hvis der bliver behov for yderligere lagerplads, er der mulighed for senere at få et 100 m
Samlingssted
Drewsen er desuden ved at indrette en cafe samt kontorlokaler.
- Cafeen skal have, hvad en cafe nu har. Tanken er, at vi skal kunne hygge os og få inspiration sammen over en kop kaffe. Der skal også være lidt socialt over det. Jeg vil samle faglitteratur, som kan give både håndværkere og GDS’ere inspiration, så de kan se, hvordan de selv kan producere det, de har lyst til. Nogle aftener vil der blive fortalt om træsorter, behandlingsmåder osv. Cafeen vil naturligvis blive isoleret for at undgå støjen fra maskinerne.
Diplom for renovering
Drewsen har prøvet lidt af hvert. Han er uddannet automekaniker og startede bilværksted op, men manglede udfordringer. Efter at have arbejdet for et entreprenørfirma vendte han alligevel tilbage til mekanikerjobbet, men nu var der for mange om buddet. Han uddannede sig derfor til erhvervsdykker og blev underentreprenør med en masse specialopgaver, ofte opgaver, som andre ikke kunne eller turde udføre.
- Da broerne var færdige, var der for mange dykkere, så i stedet købte jeg et tidligere forsamlingshus med skøn beliggenhed på Møn. Det renoverede jeg gennem 2½ år fra ende til anden. Det var godt nok et enormt arbejde, men jeg endte da med at få diplom for det.
Problemknuser
- Jeg har altid elsket at lære fra mig, være sammen med mennesker og få knust problemer. Det er en af baggrundene for at starte dette værksted.
- På værkstedet vil jeg selv lave mindre produktioner. Det skal være kvalitetshåndværk ganske som i gamle dage, da tingene blev lavet, så de kunne holde i minimum 100 år. Jeg skal kunne stå inde for det, jeg laver.
Skabertrangen
- Der er en kreativ fyr inde i hovedet på mig, og denne fyr kan nu udfolde sig. Der er ikke noget kreativt ved biler, men det er der ved træ.
- Jeg har brugt meget af min tid på at jagte penge, og det synes jeg ikke længere er sjovt. Det sjove er at skabe noget. Jeg har investeret alle mine penge i dette, og det er naturligvis, fordi jeg tror på det. Det er ikke sådan, at jeg skal tjene styrtende på det, for det er ikke mig at køre i Ferrari – det skal blot løbe fornuftigt rundt. Derfor er der også rimelige priser for at benytte værkstedet.
- Nu må det briste eller bære, men hvis ideen slår an, vil jeg starte en satellitstation op et andet sted, siger Claus John Drewsen.
Claus John Drewsen i det nyetablerede værksted.
Læs november 2023 udgaven her
DAFA tætner, dæmper og beskytter
Alt i gulve til boliger, kontorer, skoler og offentlige bygninger
Alt i container, køb, leje, brugt, isoleret etc
Professionelle befæstigelse og fastgørelsesprodukter
Læs september 2023 udgaven her
Tagdækkernes faldsikringssystem
Individuelle trætrapper siden 1972. Smukt og funktionelt dansk design.
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Tysk kvalitets tagtegl
Kemp & Lauritzen har ambitionen om at være det driftssikre støttepunkt i den grønne omstilling og en aktiv del af den danske byggebranche, når det gælder om at være teknisk operatør
995 bilister i høj fart på Østjyske Motorvej E45 kan se frem til at modtage en bøde efter tre kontroller syd for Vejlefjordbroen. Vanvidsbilist taget om natten med 229 km/t
Midt- og Vestsjællands Politi har ganske god beskrivelse af det køretøj, der blev anvendt ved henkastning af asbestplader
Ikke mindre end 77 procent af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder svarer i undersøgelse, at de administrative byrder er stigende. Det hæmmer både vækst, effektivitet og konkurrenceevne