UgensErhverv.dk

Vestjysk træteamwork

Limtræsproducent satser på kvalitetsprodukter med levering til aftalt tid og pris til jyske/fynske tømmerhandlere.

28-05-2008

Limtræsproducent satser på kvalitetsprodukter med levering til aftalt tid og pris til jyske/fynske tømmerhandlere.



Af journalist Jørgen Hansen

En stor tro på egne evner og på træ som byggemateriale, en god portion stædighed og så en indstilling om, at en arbejdsdag ikke nødvendigvis kun behøver at være på syv-otte timer. Kreativiteten går bare fløjten, hvis der hele tiden skal kigges på uret.

Det er nogle af de ingredienser, der førte til, at en limtræsfabrik med held blev etableret i Vestjylland.

- Det var begrænset, hvad vi havde af viden om limtræsproduktion. Vi havde bare en ide om, at det kunne da ikke være så vanskeligt. Under alle omstændigheder var det træ, vi ville beskæftige os med i modsætning til f.eks. stål, for vi er fascinerede af den livscyklus, der er omkring træ. Samtidig har vi altid været omgivet af træ.

Det fortæller Frits Anneberg, der sammen med sin bror Christian er indehaver af Annebergs Limtræ A/S i Lunde.

Limtræsvirksomheden er i det hele taget historien om en families liv med træ i det vestjyske.

Tømmerhandel

Deres far, tømrersvend Knud Anneberg, fik helt fra bunden arbejdet en større tømmerhandel op. Han startede sin første tømrerforretning i Lomborg ved Lemvig i 1959, og fem år senere rykkede han lidt sydpå for at købe Lunde Trælast.

Herefter satte den driftige handelsmand for alvor skub i sin forretning med åbning af afdelinger i Skjern, Nørre Nebel, Tistrup og Hvide Sande under navnet Annebergs Tømmerhandel.

Sønnerne Christian og Frits indtrådte for knap en snes år siden i virksomheden, og planerne om, hvordan generationsskiftet skulle forløbe, tog efterhånden fart.

Udfordring

- Vi besluttede i fællesskab at sælge tømmerhandlen for i stedet at indlede produktion af bygningslimtræ. Christian og jeg har jo samme blod i årerne som far, og vi har nok den samme skabertrang. Så i stedet for at drive tømmerhandlen videre besluttede vi at vise, at vi også kunne starte helt fra bunden.

De startede limtræsproduktionen helt fra nul uden kunder, men dog med et økonomisk rygstød.

- Vi havde stor tro på, det nok skulle lykkes, og det var jo bare med at klø på. Budgetter havde vi ikke noget af, for det er bare gætterier. Til at begynde med havde vi underskud, men der er heller ingen, der siger, at noget skal være nemt.

Den bedste gran

- Vi har lige fra starten holdt fast i, at vi vil have gran fra de bedste svenske skovdistrikter, og at vi kun vil sælge gennem etablerede tømmerhandlere i Danmark. Vi har satset på, at det er kvalitetsprodukter, der leveres til aftalt tid og pris på egne biler, og vi har fået en stadig større kundekreds. I dag leverer vi direkte til et par hundrede tømmerhandlere, fortæller Frits Anneberg.

Virksomheden satser på standardbjælker og -søjler, hvilket omfatter omkring 80% af markedet, ligesom der udelukkende leveres til jyske/fynske tømmerhandlere.

Eget jernbanespor

Der køres en yderst rationel produktionsgang i den velindrettede fabrik i Lunde, hvor de gode pladsforhold og beliggenheden med eget jernbanespor ind på fabriksområdet tilgodeser direkte levering med tog fra de svenske skovdistrikter.

Omkring to tredjedele af træet kommer via tog.

- Vi så da gerne, at alt træ kom med tog, for her ved vi helt nøjagtigt, hvornår det ankommer, men fra en del savværker må det nødvendigvis leveres med lastbiler.

Grøn linje

De to brødre satsede fra start på kvalitet, og allerede i 1999 blev virksomheden som den kun anden i EU produktcertificeret i henhold til DS/EN 386.

- Samtidig går der en grøn linje gennem hele produktionen, der bygger på erfarne og kvalitetsbevidste medarbejdere, som har været med fra starten, og som er grundlaget i vort stærke vestjyske teamwork. Vi har en stor tro på limtræ og træ i det hele taget, for det er et lækkert produkt.

I dag er Christian og Frits Anneberg glade for, de tog springet ud i limtræsproduktion.
- Det har vi bestemt ikke fortrudt. Der er en verden til forskel på at drive tømmerhandel og være producent, men vi har fået vist, at det kunne lade sig gøre også for os at starte noget op helt fra bunden. Vi har gjort mange gode forretninger, og vi er ganske tilfredse.

Håb om opsving

- Lige netop nu måtte der gerne være lidt mere gang i det, om end vi holder skruen i vandet. Byggeriet har haft det bedre end lige nu, uden at der dog er tale om byggekrise.

- Sædvanligvis er det bedre vejr ensbetydende med, at der bliver skubbet flere ting i gang i byggeriet. Vi er en mindre virksomhed, der kan afpasse sig til forholdene. Netop nu går vi og har det lidt for godt med god tid til produktionen, men forhåbentlig kommer der snart atter for alvor gang i hjulene i det danske samfund som helhed, siger Frits Anneberg.





Frits og Christian Anneberg i produktionslokalerne i Lunde.




Den vestjyske virksomhed satser på standardbjælker og -søjler, hvilket omfatter omkring 80% af markedet.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Ingen grøn omstilling uden teknik

Ingen grøn omstilling uden teknik

Kemp & Lauritzen har ambitionen om at være det driftssikre støttepunkt i den grønne omstilling og en aktiv del af den danske byggebranche, når det gælder om at være teknisk operatør

Næsten 1.000 bilister snuppet i fartkontroller syd for Vejlefjordbroen

Næsten 1.000 bilister snuppet i fartkontroller syd for Vejlefjordbroen

995 bilister i høj fart på Østjyske Motorvej E45 kan se frem til at modtage en bøde efter tre kontroller syd for Vejlefjordbroen. Vanvidsbilist taget om natten med 229 km/t

Asbestplader smidt i naturen

Asbestplader smidt i naturen

Midt- og Vestsjællands Politi har ganske god beskrivelse af det køretøj, der blev anvendt ved henkastning af asbestplader

Administrative byrder hæmmer vækst og effektivitet

Administrative byrder hæmmer vækst og effektivitet

Ikke mindre end 77 procent af TEKNIQ Arbejdsgivernes medlemsvirksomheder svarer i undersøgelse, at de administrative byrder er stigende. Det hæmmer både vækst, effektivitet og konkurrenceevne