UgensErhverv.dk

Gipspladeproducenter i kartelsag

Fire virksomheder får millionbøder for ulovligt samarbejde.

28-05-2008

Fire virksomheder får millionbøder for ulovligt samarbejde.


EU-kommissionen har givet fire virksomheder bøder på i alt 478 millioner Euro for at have deltaget i et kartel inden for produktion af gipsplader, meddeler Konkurrencestyrelsen på deres hjemmeside.

De fire virksomheder er britiske BPB PLC, tyske Gebrüder Knauf Westdeutsche Gipswerke KG, franske Societé Lafarge S.A. og Gyproc Benelux N.V.

Kommissionen har fundet, at de fire har deltaget i et kartelsamarbejde fra 1992 til 1998, som omfattede producenter af gipsplader i UK, Tyskland, Frankrig og Benelux-landene.
Kartellet har derved omfattet 80 procent af det samlede EU.
Formålet med samarbejdet var at kontrollere markederne.

Virksomhederne udvekslede oplysninger om salgsmængde. På det engelske og tyske marked havde de udvekslet informationer om påtænkte prisforhøjelser.

BPB, Knauf og Lafarge var ifølge EU-kommissionen aktive i samarbejdet fra 1992 til 1998, mens Gyproc Benelux deltog fra 1996 til 1998.

Næststørste bøde
Kommissionen har bedømt overtrædelsen af konkurrencereglerne som meget alvorlig og har givet det næststørste bødebeløb i en kartelsag nogensinde, skriver Konkurrencestyrelsen.

Det er en skærpende omstændighed, at såvel Lafarge som BPB tidligere er blevet taget for overtrædelser af EU-reglerne.

I 1994 fik Lafarge en stor bøde for at være med i et cementkartel og det samme overgik BPB for deltagelse i et kartonkartel.
Kommissionen har givet BPB og Gyproc Benelux bødereduktioner på henholdsvis 30 og 40 procent for deres medvirken til sagens opklaring.

Bøderne blev som følger:
BPB PLC 138,6 millioner Euro, Knauf 85,6 millioner Euro, Lafarge 249,6 millioner Euro og Gyproc Benelux 4,32 millioner Euro.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Bred politisk aftale mellem regeringen, DanmarksDemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet om at bekæmpe social dumping

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Gevinsterne ved social dumping har været så store, at de lyssky entreprenører har ifølge BAT været ligeglade

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

SMVdanmarks administrerende direktør er stærkt utilfreds med, at erhvervsministeren bagatelliserer, at store virksomheder ’tvinger’ eksempelvis håndværkerfirmaer til at acceptere meget lange betalingsfrister