Dansk Byggeri presser på for at få lavet om på et uddannelsessystem, som alle er enige om ikke fungerer.
28-05-2008
Dansk Byggeri presser på for at få lavet om på et uddannelsessystem, som alle er enige om ikke fungerer.
Dansk Byggeri spiller nu ud med et konkret forslag, som vil fastholde kvaliteten i erhvervsuddannelserne, men som fjerner de værste vildskud. Den såkaldte skolepraktik er ved at undergrave erhvervsuddannelserne, og der er akut behov for politiske initiativer, der kan rette op på situationen, vurderer man i Dansk Byggeri.
I Dansk Byggeris forslag skal skolepraktikken i første omgang begrænses. Men målet er i løbet af få år helt at afskaffe skolepraktikken. Som middel til en bedre fordeling af eleverne mellem de enkelte fagområder, foreslår Dansk Byggeri adgangsbegrænsning til særligt populære uddannelser.
Samtidig skal eleverne ved valg af uddannelse prioritere tre uddannelser, og skolerne skal vejlede eleverne til en uddannelse med mulighed for virksomhedspraktik. For aktivt at begrænse skolepraktikken, foreslår Dansk Byggeri, at elever i skolepraktik modtager SU i stedet for løngodtgørelse.
- For byggeriet er det helt afgørende, at der løbende uddannes kvalificeret arbejdskraft. Blandt byggeriets udførende mærker vi derfor også et stort engagement omkring de forskellige uddannelser, og der er bred enighed om at fastholde vekselvirkningen mellem uddannelse og arbejde som et bærende princip i erhvervsuddannelserne, understreger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.
- Men vi er bekymrede over udviklingen de seneste 10 år. Eleverne vælger ofte uddannelse ud fra mode og et overfladisk branchekendskab, uden skelen til de efterfølgende beskæftigelsesmuligheder. Alt for mange har derfor været henvist til skolepraktik i stedet for praktisk uddannelse i virksomhederne – ikke mindst indenfor byggeriet. Der mangler aktuelt mere end 11.500 praktikpladser ude i virksomhederne.
- Dertil kommer, at skolepraktiksystemet påfører virksomhederne ekstraomkostninger på ca. 900 mio. kr. årligt via Arbejdsgivernes Elevrefusion (AER), der finansierer skolepraktikundervisningen og elevernes løn i skolepraktikperioden.
- Det er mange penge at bruge på at uddanne unge, som ikke er specielt efterspurgte, siger Michael H. Nielsen med henvisning til erfaringer, der viser, at elever i virksomhedspraktik har nemmere ved at få job efter endt uddannelse, end elever henvist til skolepraktik.
I byggeriet er problemet med frit valg af uddannelse stort. Tømreruddannelsen er meget populær, og mere end 850 elever mangler her en praktikplads i en virksomhed. De er henvist til skolepraktik samtidig med, at der mangler lærlinge på andre byggeuddannelser.
- Vi ser nu frem til, at regeringen som led i handlingsplanen ”Bedre uddannelser” tager fat på problemet med skolepraktiksystemet, og vi er klar til at gå i dialog om forslagene i vores plan, slutter Michael H. Nielsen.
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Markedsledende i afvandingsteknik
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs september 2023 udgaven her
Læs november 2023 udgaven her
Med appen Erhvervsparkering København kan man vælge en ledig erhvervsparkeringsplads og blive guidet dertil på sin telefon
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger
Skanderborg Kommune er blandt de hurtigste i landet til at ekspedere byggesager
Cx & tekniq har planer om at etablere afdeling i Aarhus og har foreløbig ansat ny fagspecialist