UgensErhverv.dk

Amerikanerne må kæmpe for Europa

AHEC havde samlet 200 medlemmer og europæiske samarbejdspartnere til deres tiende konference om amerikansk hårdttræ i Europa.

28-05-2008

AHEC havde samlet 200 medlemmer og europæiske samarbejdspartnere til deres tiende konference om amerikansk hårdttræ i Europa.


Af Michael Odsgard

- Vi skal forsøge at øge kendskabet til amerikansk hårdttræ igennem mode og trends, samtidig skal vi påvirke de europæiske arkitekter til at bruge mere træ i byggeriet. De skal vide, hvilken træsort de bruger i deres projekter. Her kan arkitekterne lære noget af møbeldesignerne, der altid har været meget bevidste om, det er eg eller valnød, sagde Michael Buckley, der tidligere har været direktør for AHEC, American Hardwood Export Council, i Europa og nu er tilknyttet som konsulent.

Den tiende AHEC konference løftede ikke kun sløret for, hvordan AHEC vil gribe tingene an i fremtiden, men også at de går en svær tid i møde på det europæiske marked, hvor konkurrencen er blevet skærpet blandt andet med hårdttræ fra østeuropæiske lande som Ungarn, Tjekkiet og Polen. Træet er af høj kvalitet og FSC-certificeret, hvilket sammen med de lave produktionsomkostninger og logistikken gør det meget konkurrencedygtigt i forhold til amerikansk træ.

Men certificering kan vise sig at blive amerikanernes største problem, da strukturen i den amerikanske skovdrift, med mange små skovejere, gør det umuligt at leve op til kravene fra f.eks. FSC.

Amerikanerne gør mange ting rigtigt. De passer godt på deres skove, der som et af de eneste steder i verden er i fremgang. Amerikanerne har også omfattende programmer omkring bæredygtig og miljørigtig skovdrift, men så længe forbrugere og producenter af f.eks. vinduer i Europa i stigende grad efterspørger certificeret træ, vil amerikanerne tabe markedsandele på det, der i dag er deres største eksportmarked.

Det anslås, at amerikansk træ allerede har tabt 25% af omsætningen i Spanien, og at IKEA har meldt ud, at man i fremtiden kræver træ, der er certificeret.

Den dårlige amerikanske økonomi har også sat sine spor hos savværkerne, hvor enkelte har oplevet 30% nedgang i produktionen. Bankerne har ikke ligefrem stået i kø for at holde hånden over de mindre savværker, og da skovejerne ikke vil sælge træ til lave priser, har enkelte savværker måttet dreje nøglen om.

AHEC vil fortsætte kampen om at fastholde deres position i Europa og har i den forbindelse lanceret en ny hjemmeside www.sustainablehardwoods.info, der med artikler og andet baggrundsmateriale skal fastholde europæernes øjne på det grønne amerikanske guld.


Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Bred politisk aftale mellem regeringen, DanmarksDemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet om at bekæmpe social dumping

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Gevinsterne ved social dumping har været så store, at de lyssky entreprenører har ifølge BAT været ligeglade

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

SMVdanmarks administrerende direktør er stærkt utilfreds med, at erhvervsministeren bagatelliserer, at store virksomheder ’tvinger’ eksempelvis håndværkerfirmaer til at acceptere meget lange betalingsfrister