De mobile varmekanoner og varmluftaggregater har en lang række anvendelsesmuligheder.
28-05-2008
De mobile varmekanoner og varmluftaggregater har en lang række anvendelsesmuligheder.
Af journalist Jørgen Hansen
Hvor mange af os sikkert gerne ser en gentagelse af de foregående ret milde vintre, har et firma i Odense ikke spor imod, at det snart bliver virkelig koldt, for det vil give stærkt øget efterspørgsel på varmekanoner og varmluftaggregater.
- Ved vores revisors årlige besøg vil han jo gerne have et nogenlunde præcist budget for det kommende års omsætning. Jeg spørger ham så, hvordan vejrudsigten lyder, for så kan jeg temmelig nøjagtigt fortælle, hvordan salget vil gå. Men vi må naturligvis indrette os efter, at vejret er drilagtigt, og det er ikke sådan præcist at fastslå, hvordan det vil blive, siger Nis Pedersen, indehaver af Anteco A/S.
Dermed har han også slået fast, at salget er temmelig temperaturafhængigt.
- Der vil blive virkelig run på, hvis der kommer en periode med kulde her i begyndelsen af december. Hvis denne periode først indtræffer hen midt i januar, vil mange sige, at nu kan vi nok godt klare den uden varmekanoner, for det bliver vel snart mildere i vejret igen.
Varmekanoner og varmluftaggregater har dog også under de milde vintre fået en stadig større udbredelse.
- Mange prioriterer arbejdsmiljø og -klima højere end tidligere. Det er vel specielt mange yngre håndværkere, som har helt andre krav og ønsker end den ældre generation. De er jo vant til f.eks. aircondition i bilen. De vil gerne kunne gå i lidt lettere påklædning og ikke være hæmmet af at skulle have en masse tøj på for at holde varmen.
- Ved mange byggerier er radiatorer jo noget af det sidste, der installeres, og det er besværligt med midlertidige byggeradiatorer. Her er varmekanoner ideelle.
Hertil kommer, mange har fået øjnene op for, at varmekanoner har virkelig mange anvendelsesmuligheder, og at de altså ikke udelukkende er forbeholdt vinterbyggeri. Det kan f.eks. være ved et nybyggeri forår eller efterår, hvor det er omkring 15 grader. Her kan affugtningsprocessen speedes op ved at komme noget varme ind, så temperaturen stiger til 25-30 grader.
- En varmekanon er jo hurtigt tjent hjem, hvis affugtningsprocessen kan afkortes, så håndværkerne kan komme videre med deres arbejde.
Hurtig levering
Normalt benyttes to typer varmeenhed til opvarmningsopgaver – de traditionelle mobile varmekanoner og de noget større mobile varmluftaggregater. De er et fint supplement til hinanden og giver et produktprogram på 20 modeller, så der altid er netop den rette model, som passer på den enkelte installation.
- Vi lagerfører over 500 varmekilder og kan derfor dække op mod 90% af alle produktforespørgsler inden for 24 timer, hvilket for brugeren betyder en sikkerhed i forbindelse med nedbrud og behov for nyt udstyr midt i sæsonen.
På Fyn og i Sønderjylland klares en ordre før kl. 10 med levering inden kl. 14, og i det øvrige land er der levering dagen efter ved ordre inden kl. 15.
Komponentvalget i en varmekanon og en varmeluftaggregatsbrænder er ifølge Nis Pedersen yderst vigtigt. For at opnå den optimale drift og de bedst tænkelige serviceforhold samarbejder firmaet primært med producenter, der benytter Danfoss som hovedleverandør af komponenter til fremstilling af varmekilder.
- Danfoss er på det danske marked blevet et standardprodukt, der lagerføres hos samtlige vore servicemontører. Ved at benytte disse komponenter opnås en både hurtig og effektiv, men samtidig også økonomisk servicering af varmekilden. Den hurtige service kan jo være altafgørende på de dage, hvor klimaet kræver akut opvarmning.
Valg af varmekilde
Varmekanoner er let flytbare og kan derfor bruges til mange opgaver, og derfor vælger mange denne løsning. Varmekanoner leveres primært med skorsten, så forbrændingsgasserne ledes bort. Det er derfor en helt ren opvarmning. Varmekanoner leveres i størrelser på 20.000-70.000 kcal/h – hovedvægten ligger i dag på 40.000-70.000 kcal/h.
Når det gælder mobile varmluftaggregater, benyttes Arcotherm model Jumbo og Farm ofte til større opgaver. Modellerne er udført med separat brænder og er en mellemting mellem en mobil varmekanon og et stationært varmluftaggregat.
Produktet er flytbart, men dog ikke så mobilt som de traditionelle varmekanoner. Modellerne er opbygget over samme teknik, men har kabinettet til forskel – Jumboer påmonteret hjul og i lakeret finish, hvor Farm er i galvaniseret plade og skal flyttes med f.eks. frontlæsser. De leveres i størrelser på 65.000-200.000 kcal/h.
Egentlig har det blot otte år gamle firma, der på denne relativt korte tid er blevet blandt de førende, sine rødder i procesvarmeindustrien til landbruget, men fandt ud af, at der næsten er tale om de samme komponenter, enten det gælder at tørre korn eller opvarme et hus. Samtidig passer det fint, at landmændene benytter varmekanoner året rundt og altså også om sommeren, hvor der ikke er det store behov i byggeriet.
Yderligere har firmaet udvidet kundegruppen til industrien samt med mobilaffugtning og aircondition.
- Service er alfa og omega i denne branche, og det er her, vi med vort koncept har vores store force. Vi yder forhandlerne støtte både til rådgivning om den enkelte virksomheds behov og til servicering af produktet efter endt installation.
- Vi samarbejder med over 80 servicemontører, der hos kunden yder vedligeholdelse, finjustering og årlige serviceeftersyn. Dette er for den professionelle et yderst vigtigt sikkerhedsnet, idet varmekilden kan udnyttes optimalt i arbejdsperioden, fastslår Nis Pedersen.
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs september 2023 udgaven her
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs november 2023 udgaven her
Henrik Mielke, forperson for Renoverprisens nomineringsudvalg, og direktør i Pihl & Søn, svarer på seks skarpe spørgsmål fra BygTek
Ny vandnorm og nye krav til asbesthåndtering er blot de seneste opdateringer, der kræver efteruddannelse af VVS-installatørerne
Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, der administreres af ATP, vil kun oplyse fire regnskabstal, og dermed må revisorerne ifølge Dansk Håndværk arbejde i blinde
Foreningen af Rådgivende Ingeniører(FRI) udarbejdet en ny branchevejledning for jordhåndteringsområdet