UgensErhverv.dk

Ledige boliger under taget

Ny bog kommer med anvisninger til, hvordan uudnyttede tagrum kan anvendes til beboelse.

28-05-2008

Ny bog kommer med anvisninger til, hvordan uudnyttede tagrum kan anvendes til beboelse.


Af Niels Nielsen

Ifølge Danmarks Statistik er der syv millioner uudnyttede etagekvadratmeter under tagene på landets etageboligejendomme, der kan anvendes til boligformål. Det er en del af den nuværende regerings plan for vækst og fornyelse på det danske boligmarked, at disse arealer skal omdannes til boliger.

’Himmelrum’ er den pompøse overskrift på en ny bog med undertitlen ’boliger på byens tag’, der i en let tilgængelig form introducerer de praktiske udfordringer med ombygningen af tagrummet over for mindre bygherrer og boligforeninger.

Ide til virkelighed

Bogen er først og fremmest en praktisk anvisning i gennemførelsen af en byggesag, der omfatter ombygningen af et uudnyttet tagrum til nye formål. Det største kapitel i bogen hedder ’Fra idé til virkelighed’ og er en indføring i de parametre, man som bygherre skal være opmærksom på i forbindelse med en byggesag.

I kapitlet gennemgås punkt for punkt hvert trin i byggesagen fra ideudvikling over finansiering og udførelse til tidspunktet, hvor tagrummet endeligt kan tages i brug.

Typiske tagformer

Indledningen er en forlængelse af det abstrakte niveau, der lægges med bogens højtravende titel ’Himmelrum’. De første sider præsenterer en række både historiske og nyere visionære eksempler på udnyttelsen af taget på eksisterende ældre bygninger.

Hurtigt drejes der dog ind på det, som det handler om, og næste kapitel er en kort indføring i tagets konstruktion og historie. De typiske tagformer i danske byer gennemgås, og baggrunden for de forskellige profiler uddybes.

Konkrete eksempler

Bogen afsluttes af et kapitel med konkrete eksempler på gennemførte ombygninger af uudnyttede tagrum til boligformål. Danmarks tre største byer er repræsenteret med alle meget individuelle projekter og viser, at det ikke kun er i hovedstaden, tagboliger kan øge boligarealet.

I alt er der skildret fem byggesager, der hver er nøje beskrevet både i ord, tegninger og fotografier. Det forholdsvis lille antal opvejes af, at der til gengæld er gået i dybden med hvert projekt. Udover at redegøre for selve projektet gives der samtidig en indføring i baggrunden for opgaven samt en kort evaluering af forløbet fra en involveret rådgiver.


Bogen ’Himmelrum – boliger på byens tag’ er udgivet af Arkitekturforum og kan erhverves for 199 kr. i boghandlen på www.byggeri.dk. Besøg boghandlen klik her


Der findes syv millioner kvadratmeter etageareal under tagene på landets etageboligejendomme, der kan anvendes til boligformål. – Foto: Tom Bartho.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Bred politisk aftale mellem regeringen, DanmarksDemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet om at bekæmpe social dumping

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Gevinsterne ved social dumping har været så store, at de lyssky entreprenører har ifølge BAT været ligeglade

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

SMVdanmarks administrerende direktør er stærkt utilfreds med, at erhvervsministeren bagatelliserer, at store virksomheder ’tvinger’ eksempelvis håndværkerfirmaer til at acceptere meget lange betalingsfrister