UgensErhverv.dk

Færre leverandører

Avancerne på byggematerialer langt lavere i Danmark end i udlandet.

28-05-2008

Avancerne på byggematerialer langt lavere i Danmark end i udlandet.


Af journalist Jørgen Hansen

Da Steen Weirsøe i december 1999 satte sig i chefstolen i Danske Trælast, fik han at vide, at han ville komme til at virke i en branche med en benhård konkurrence. Nu tales der nærmest om, at der er monopolagtige tilstande.

- Da Hornbach gjorde sit indtog i Sverige, sagde koncernchefen Jürgen Werner, at det tyske prisniveau var 30% lavere end det svenske. Vi kan dokumentere, at vore bruttoavancer er langt lavere end i udlandet. Vi har en bruttoavance på 24%, hvor Home Depots er på 30%, og Hornbach/Castorama ligger på 38%.

Det skal ses i forhold til, at flere danske undersøgelser har vist, at de danske byggematerialepriser er højere end de svenske. Ifølge økonomi- og erhvervsminister Bendt Bendtsen er konkurrencen i Danmark for svag, og byggematerialer til et nyt enfamiliehus er 20-30% dyrere her end i Sverige.

Et eller andet sted i forsyningskæden må der altså være nogle fordyrende led i forhold til udlandet.

- Vi går ind i en større finansiering af kunderne, og det burde alt andet lige medføre en større bruttoavance, mener Steen Weirsøe.

Da Danske Trælasts adm. direktør talte på BLF’s Nordisk Byggevaredag 2002, kom han ind på et byggeris udførelse. Der er 15-25 overenskomster på en byggeplads, og multisjak kan give besparelse på otte procent. Logistikfejl står for 10-15% af
håndværkerudgifterne. Ved gentagelsesbyggerier kan der spares 20%. Udbedring af fejl og mangler er 15% af den samlede pris. Ventetiden på en byggeplads er op til 25% af den samlede arbejdstid.

Der er altså adskillige indsatsområder.

Udvidet rolle

Danske Trælast vil fremover spille en udvidet rolle ved at stå for logistikken på byggepladserne og altså udøve logistikfunktionen for entreprenørerne.

- Vi vil dække samtlige materialer til alle håndværksgrupper.
Traditionelt er det tømrere og murere, der dækkes via de mange tømmerhandler, men det søges udvidet til også at omfatte vvs’ere, elektrikere og malere, når nu Danske Trælast alligevel skal ud på byggepladsen.

Desuden vil koncernen levere nye ydelser inden for rengøring, affaldshåndtering og service.

- Der kommer nye leveringssystemer med krav til byggeoptimering, IT og miljø. Vi vil styrke backup’en på byggepladserne via nærhed, udvalg og leveringshastighed. Desuden vil vi styrke servicen, rådgivningen og projekteringen for de mindre håndværksfirmaer.

Steen Weirsøe hilser samtidig regeringens initiativer i retning af IT-broer til elektronisk kommunikation, internetportal med prisoplysninger, partnering, nye organisationsformer m.v. velkomne.

- Hovedfokus i Danske Trælast er værdiskabelse for kunder, producenter og investorer. Udadtil er målet effektivitet ved udnyttelse af synergier og vidensdeling, indadtil styret vækst, der sikrer aktionærerne et stabilt afkast.

Han konstaterede, at de enkelte salgsarealer stiger, og at lavprisudbyderne vinder frem. De gængse prisniveauer er under pres. Samtidig er der krav fra investorerne, som bl.a. ønsker bedre kapitaludnyttelse. GDS’erne kræver mere og mere værdi for pengene, og håndværkerne vil have stadig bedre service, de bedste priser hver gang osv.

Effektivitet

Direkte til leverandørerne sagde han: - Det er unødvendigt at sende sælgere ud til vore kunder. Og hvis der ydes hemmelig særbonus til vore kunder, vil det være dræbende. Gensidig åbenhed er nødvendig.

Der bliver krav om stigende effektivitet til i fællesskab at få omkostnings- og prisreduktioner.

Denne dag blev der talt meget om mærkevarer. Steen Weirsøe er hverken for eller imod mærkevarer – det afgørende er, hvem der kan tilbyde mest værdi for pengene.

- Effektivitet vil være et nøgleord i distributionen, og vi vil altid deltage aktivt i effektivisering til gavn for kunder og leverandører, fastslog han.

Direkte adspurgt om Danske Trælast fremover vil benytte færre leverandører, var svaret ja.

Brochurer

Bygningsmassen skal bruges mere intelligent

Bygningsmassen skal bruges mere intelligent

Henrik Mielke, forperson for Renoverprisens nomineringsudvalg, og direktør i Pihl & Søn, svarer på seks skarpe spørgsmål fra BygTek

VVS-kæde satser på mere uddannelse

VVS-kæde satser på mere uddannelse

Ny vandnorm og nye krav til asbesthåndtering er blot de seneste opdateringer, der kræver efteruddannelse af VVS-installatørerne

Fusker ATP med penge fra udstationeringsfond?

Fusker ATP med penge fra udstationeringsfond?

Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, der administreres af ATP, vil kun oplyse fire regnskabstal, og dermed må revisorerne ifølge Dansk Håndværk arbejde i blinde

Ny branchevejledning klar om jordhåndtering

Ny branchevejledning klar om jordhåndtering

Foreningen af Rådgivende Ingeniører(FRI) udarbejdet en ny branchevejledning for jordhåndteringsområdet