Weber-lysprisen tildelt belysningsarkitekt Gunver Hansen for hendes arbejde som formidler af viden om belysning.
28-05-2008
Weber-lysprisen tildelt belysningsarkitekt Gunver Hansen for hendes arbejde som formidler af viden om belysning.
Af Niels Nielsen
Belysningsarkitekten Gunver Hansen tildeles i år Lysteknisk Selskabs Weber-lyspris for sit arbejde som formidler af viden om belysning. Dommerkomiteen fremhævede Gunver Hansens evne til at udlede de nyskabende trends på belysningsfronten, når hun rapporterede hjem fra de store europæiske belysningsmesser i fagtidsskrifterne, Arkitekten og LYS.
’Gunver Hansen observerer, hvor andre ser,’ som formand for Lysteknisk Selskab, Jørgen Klausen, beskrev det i sin introduktion af prismodtageren.
Herlev Sygehus
Gunver Hansen har mere end 35 års erfaring i belysningsbranchen med afgang fra Kunstakademiets Arkitektskoles Afdeling for Industrielt Design i 1967.
Straks efter færdiggørelsen af studiet fik hun arbejde på byggeriet af det enorme Herlev Sygehus, hvor hun var involveret i udformningen af lyssætningen. Siden har Gunver Hansen været involveret i 110 større og mindre projekter og har i dag en selvstændig praksis som belysningsarkitekt.
Gennembruddet som formidler kom med forskningsrapporten ’Dagliglivets Lys’ fra 1980, der til prisoverrækkelsen fremhævedes for modet til at give et politisk perspektiv på emnet belysning.
Populært sagt: ’Fortæl mig hvilken belysning du har derhjemme, og jeg skal sige dig, hvilken socialklasse du tilhører,’ som Jørgen Klausen fortalte.
Overrækkelse
Weber-lysprisen blev overrakt på Københavns Hovedbanegård, hvor Gunver Hansen har været ansvarlig for belysningen i forbindelse med ombygningen i 1993.
Projektet eksemplificerer Gunver Hansens arbejdsproces med fuldskala prøvebelysning af rummets arkitektoniske muligheder og praktiske behov for belysning. Opgaven indeholdt også udformningen af et nyt armatur, der er en nyfortolkning af hovedbanegårdsarkitekt Heinrich Wencks originale armaturer fra 1911.
En facetteret glaskuppel omslutter et effektivt downlight, der sender et hvidt lys ned på gangarealet; mens tre små glødelamper reflekterer et varmt irregulært lysmønster ud på vægge og lofter.
Faktaboks:
Weber-lysprisen har navn efter civilingeniør Georg Weber(1903-59), der var Danmarks første professor med lys som speciale. Georg Weber beskrives som en stor personlighed og kommunikator, der skrev lærebøger om belysning med mange illustrationer i et let forståeligt sprog. I samtiden var Georg Weber kendt som en livlig debattør i datidens fagtidsskrifter sammen med Poul Henningsen, med hvem han var grundlæggende uenig.
Prisen tildeles personer eller virksomheder, der har gjort en særlig indsats for at synliggøre belysningens betydning. Siden prisen blev uddelt for første gang i år 2000, har Københavns Lufthavne, lysdesigneren Jesper Kongshaug og arkitekten Alfred Homann været prismodtagere. Med Weber-lysprisen følger et diplom og en check på 30.000 kr.
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs november 2023 udgaven her
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs september 2023 udgaven her
Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, der administreres af ATP, vil kun oplyse fire regnskabstal, og dermed må revisorerne ifølge Dansk Håndværk arbejde i blinde
Lønmodtagere og arbejdsgivere: Byggeriet har brug for et enkelt ubureaukratisk ID-kort Mener Claus Von Elling, Formand, Danske Byggefag og 3F Byggegruppen, Morten Frihagen, direktør, Dansk Håndværk, Ole Draborg, direktør, Danske Malermestre
Teknologisk Institut indvier 25. juni 2025 nyt storskala klimakammer, der gør det muligt at simulere vejrlig og stressteste byggekomponenter
Entreprenørvirksomheden Krogsgaard & Co. skal stå i spidsen for den fysiske ombygning af Roskilde Festival Gruppens kommende hjemsted og kreative kraftcenter i Musicon-bydelen i Roskilde