Konstruktørforeningen forslår, at By og Byg skal kunne tage initiativ til offentlige undersøgelser ved ulykker.
28-05-2008
Konstruktørforeningen forslår, at By og Byg skal kunne tage initiativ til offentlige undersøgelser ved ulykker.
Ulykken på Siemens Arena i januar 2003 har sat gang i mange nye tiltag. En af dem er en ændring af byggeloven, og i den forbindelse indløber der i øjeblikket høringssvar fra de forskellige parter inden den danske byggebranche.
En af organisationer, der har været meget aktiv i debatten efter Arena-ulykken, er Konstruktørforeningen. Den var først med en opfordring til ministeren om at sikre offentligheden indsigt i undersøgelsen af ulykken samt sikre, at man i fremtiden havde en form for automatik, hvor en instans med det samme går ind og undersøger årsager til ulykker. Det kunne for eksempel en være en havarikommission.
Konstruktørforeningens giver nu deres bud til Erhvervs- og Boligstyrelsens på, hvordan ændringen af byggeloven skal se ud.
Mere nuancering
I forslaget til byggeloven står, at ændringen blandt andet skal give Økonomi- og Erhvervsministeren mulighed for at iværksætte undersøgelser af alvorlige ulykker i byggeriet. Dette punkt ønsker Konstruktørforeningen nuanceret:
- Det er efter Konstruktørforeningens vurdering betænkeligt, at alene Økonomi- og Erhvervsministeren gives mulighed for at iværksætte offentlige undersøgelser. Med Siemens Arena-sagen, som jo er den egentlige årsag til forslaget, så vi, at det krævede et stort politisk pres for at få ministeren til at gå ind i sagen.
- Vi skal derfor opfordre til at der gives en permanent institution mulighed for at gå ind og foretage offentlige undersøgelser. Det ville være naturligt at en sådan opgave lå hos Statens Byggeforskningsinstitut, By og Byg, som dels vil kunne opretholde et permanent beredskab, og dels i forvejen har erfaring med at formidle sine resultater til branchen - og nyder stor anerkendelse herfor.
Konstruktør frygter, at hvis det kun bliver ministeriet, der skal iværksætte undersøgelser, bliver det ikke nuanceret nok.
- Forslaget indeholder ikke noget om, hvordan større ulykker kommer til offentlighedens (ministeriets) kendskab. Man kan frygte, at det alene bliver f.eks. pressen, som afgør hvilke sager der skal undersøges. Som Konstruktørforeningen tidligere har foreslået, vil det være naturligt at give kommunerne pligt til at indberette alvorlige svigt til en central instans som for eksempel By og Byg.
-ls.
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs november 2023 udgaven her
Læs september 2023 udgaven her
Markedsledende i afvandingsteknik
Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, der administreres af ATP, vil kun oplyse fire regnskabstal, og dermed må revisorerne ifølge Dansk Håndværk arbejde i blinde
Lønmodtagere og arbejdsgivere: Byggeriet har brug for et enkelt ubureaukratisk ID-kort Mener Claus Von Elling, Formand, Danske Byggefag og 3F Byggegruppen, Morten Frihagen, direktør, Dansk Håndværk, Ole Draborg, direktør, Danske Malermestre
Teknologisk Institut indvier 25. juni 2025 nyt storskala klimakammer, der gør det muligt at simulere vejrlig og stressteste byggekomponenter
Entreprenørvirksomheden Krogsgaard & Co. skal stå i spidsen for den fysiske ombygning af Roskilde Festival Gruppens kommende hjemsted og kreative kraftcenter i Musicon-bydelen i Roskilde