UgensErhverv.dk

Mangelfuld kvalitetssikring af byggeprojekter

Svært for rådgivende ingeniører og myndigheder at gennemføre de nødvendige tjek, siger By og Byg.

28-05-2008

Det er ofte svært for rådgivende ingeniører og kommunale byggemyndigheder at gennemføre de nødvendige tjek af, om et byggeprojekt er i orden, før håndværkerne går i gang.

Projektmaterialet, der ligger til grund for et byggeri, udarbejdes ikke efter ensartede retningslinier og er ofte utilstrækkeligt dokumenteret, hvilket gør det svært at overskue og kvalitetssikre projektet på betryggende vis.

Det kom frem under en debatdag hos By og Byg (Statens Byggeforskningsinstitut). Debatdagen, der havde overskriften ’Sikkerhed i byggeriet’, blev afholdt på baggrund af det seneste års meget omtalte bygningskollapser, med Siemens Arena i Ballerup som det mest markante eksempel.

Flere af debatdagens oplægsholdere pegede på, at det er et stigende problem, at flertallet af større byggeprojekter er delt op i mange delleverancer.

Når flere forskellige ingeniørfirmaer eller systemleverandører regner på hver deres del af et byggeprojekt og aflægger stærkt varierende dokumentation for deres beregninger, kan det være svært at bevare overblikket over det samlede projekt.

Bygherren har ansvaret over for myndighederne, men har hyppigt ikke givet en af parterne i byggesagen til opgave at sikre den nødvendige sammenhæng i dokumentationen.

En af debatdagens mange oplægsholdere, områdechef Claus Andresen fra det rådgivende ingeniørfirma Rambøll understregede, at problemet kun bliver større af, at de rådgivende ingeniører, som beregner bygningers bærende konstruktioner, de senere år er blevet udsat for skærpet priskonkurrence og strammere tidsplaner, mens køberne tilsyneladende ikke interesser sig for kvaliteten af beregningerne.

Flere andre oplægsholdere supplerede med deres bekymring over, at byggeprojekter ofte bliver ændret efter beregningerne er udført, uden at der bliver fremlagt tilstrækkelig dokumentation for en fornyet granskning af projektet.

Bygningsinspektør Kjeld Sørensen fra Lyngby-Taarbæk Kommune fremførte på den baggrund, at der synes at være behov for, at der i ethvert større byggeprojekt er én rådgiver der påtager sig ansvaret for at sikre den overordnede sammenhæng i projektet.

Regler ikke overholdt
På baggrund af den viden som By og Byg gennem en længere årrække har oparbejdet om typiske bygningssvigt fastslog seniorforsker Jørgen Munch-Andersen, at bygningsdele først og fremmest svigter fordi de gældende regler ikke bliver overholdt.
Langt de fleste bygningssvigt skyldes projekterings- og udførelsesfejl. Nedbrydning og manglende vedligehold kan også – om end sjældnere – være en årsag.

Noget tilsvarende gør sig tilsyneladende også gældende udenfor Danmark.
Den finske havarikommissions direktør, Tuomo Karppinen, kunne berette om at de alvorlige bygningskollaps som kommissionen har gennemgået det seneste år, som hovedregel skyldes relativt banale projekteringsfejl.

Jørgen Munch-Andersen foreslog bl.a. at der indføres fælles retningslinier for udarbejdelse og kontrol af projektmateriale, og at der etableres en ordning med periodiske syn af eksisterende bygninger.

Men samtidig lagde han vægt på, at der fortsat mangler viden om, hvordan de forskellige parter i praksis samarbejder om at kvalitetssikre byggeprojekter, og at en sådan viden må være en forudsætning fo, at man kan få præciseret ansvarsfordelingen mellem parterne.

Direktør Michael H. Nielsen fra Dansk Byggeri kvitterede med at anerkende, at byggeriet er karakteriseret ved at mangle en læringskultur, som gør det muligt at lære af egne og andres fejl.

En af årsagerne til at det er så svært, er branchestrukturen med godt 33.000 virksomheder, heraf 26.000 udførende, hvor op mod en tredjedel er enkeltmandsvirksomheder.

Byggeerhvervet er i dag præget af selvtilstrækkelighed, når det gælder viden og anvendelse af viden. Denne selvtilstrækkelighed viser sig ved, at vidensøgning sker ustruktureret og ad hoc-præget på en måde, hvor der desværre begås alt for mange fejl, som er kendt i forvejen.

Michael H. Nielsen foreslog at etablere en klar og let forståelig forankring af overvågningen af byggefejl - f.eks. i By og Bygs regi med henblik på en mere effektiv tilbageføring af erfaringer til byggeriets praktikere og til byggeriets uddannelser.

Brochurer

Fusker ATP med penge fra udstationeringsfond?

Fusker ATP med penge fra udstationeringsfond?

Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, der administreres af ATP, vil kun oplyse fire regnskabstal, og dermed må revisorerne ifølge Dansk Håndværk arbejde i blinde

Byggechefer: Byggeriet har brug for et enkelt ubureaukratisk ID-kort

Byggechefer: Byggeriet har brug for et enkelt ubureaukratisk ID-kort

Lønmodtagere og arbejdsgivere: Byggeriet har brug for et enkelt ubureaukratisk ID-kort Mener Claus Von Elling, Formand, Danske Byggefag og 3F Byggegruppen, Morten Frihagen, direktør, Dansk Håndværk, Ole Draborg, direktør, Danske Malermestre

Klimakammer kan stressteste byggematerialer

Klimakammer kan stressteste byggematerialer

Teknologisk Institut indvier 25. juni 2025 nyt storskala klimakammer, der gør det muligt at simulere vejrlig og stressteste byggekomponenter

Roskilde Festival vælger entreprenør til ombygning

Roskilde Festival vælger entreprenør til ombygning

Entreprenørvirksomheden Krogsgaard & Co. skal stå i spidsen for den fysiske ombygning af Roskilde Festival Gruppens kommende hjemsted og kreative kraftcenter i Musicon-bydelen i Roskilde