Ny anvisning vil bane vejen for de bæredygtige materialer, mener økologikonsulent.
28-05-2008
Ny anvisning fra By og Byg om alternative isoleringsmaterialer vil bane vejen for brug af de bæredygtige materialer, mener økologikonsulent.
Af journalist Lars Solberg
I begyndelsen af oktober udkom der et større værk fra By og Byg (Statens Byggeforskningsinstitut) med navnet ’By og Byg Anvisning 207: Anvendelse af alternative isoleringsmaterialer’. Det gav ikke de store overskrifter i aviserne, men ikke desto mindre gav det store tanker inde i hovederne på forkæmpere for det bæredygtige byggeri.
Ifølge dem er de alternative isoleringsmaterialer som papiruld, halm og andet nu offentligt anerkendt, hvilket vil betyde, at de i langt højere grad kan bruges ved større byggerier.
En af dem, som i mange år har kæmpet for de alternative isoleringsmaterialer, er Hans Dollerup, der er formand for Landsforeningen Økologisk Byggeri. Endvidere driver han konsulentfirmaet Mazout, som blandt andet projekterer bæredygtige huse, hvor der bruges alternativ isolering.
Ifølge Hans Dollerup er den nye anvisning et stort skridt frem mod anerkendelsen af de andre isoleringsmaterialer. Og det er tættere på det endelige mål, hvor produkterne slet ikke betegnes som ’alternative’ længere.
- Vi har jo vidst, at de såkaldte alternative isoleringsmaterialer fungerede, men problemet har været en manglende dokumentation. Det har betydet, at vores kunder som regel var de private selvbyggere, der troede på ideen. Men på de større byggerier var produkterne sjældent med. Kommuner og bygherrer har i utallige sammenhænge givet udtryk for, at de var indstillet på at bygge bæredygtige huse, men når det kom til stykket, gjorde de det ikke alligevel. De gjorde, som de plejede. En af årsagerne er, at de er nervøse for, om det alternative materiale kan holde. De frygter, at de senere kan få en sag på halsen. Med den nye anvisning slipper de for at bekymre sig om det, siger Hans Dollerup.
Ryg dækket
By og Byg skriver i forordet til den nye anvisning, at den er lavet ’for at imødekomme behovet for information og vejlede i anvendelsen af alternative isoleringsmaterialer, således at bygningsreglementet er opfyldt’.
Ifølge Hans Dollerup kan projekterende ingeniører og arkitekter nu bruge den alternative isolering i deres byggeri og have deres ryg dækket, hvis de lever op til anvisningen fra By og Byg.
- Anvisningen er en gennemgang af de mange materialer inden for området. Og de er nu at betragte som andre materialer inden for byggebranchen, hvis man følger anvisningen. Brugen af dem er blevet det, man kalder almindelig teknisk fælleseje, hvilket betyder, at de kan bruges uden, at de projekterende skal være nervøse for de juridiske konsekvenser, siger han.
Den nye anvisning betyder ifølge Hans Dollerup, at en af de største forhindringer for brugen af de alternative materialer er ryddet af vejen, men der er andre, og de bunder meget i fordomme og myter.
- Der er utroligt mange fordomme omkring bæredygtigt byggeri. Som sagt tror mange ikke på holdbarheden med hensyn til blandt andet isoleringen. Og så er der prisen. Mange tror, at det er meget dyrt. Det er en af de mest sejlivede myter blandt håndværkere og bygherrer. Når de taler om bæredygtige materialer, siger de, at de koster omkring 25% mere end de traditionelle byggevarer. Det passer ikke. For eksempel er de fleste af de alternative isoleringsmaterialer faktisk billigere, siger Hans Dollerup.
Hans konsulentfirma Mazout har netop gennemført en række sammenligninger af priser mellem blandt andet papiruld og traditionel mineraluld, og firmaet har fundet frem til, at det er billigere at bruge papiruld i mange sammenhænge.
- For en række bygningsdele, hvor løst indblæst papiruld kan erstatte de traditionelt anvendte batts af mineraluld, er der tale om en stor besparelse i forbindelse med professionelt udført isoleringsopgaver, siger Hans Dollerup.
Store beløb
Mazout har indhentet priser hos danske forhandlere af udført isolering med henholdsvis papir- og mineraluld på en række konstruktionsopgaver. Og i alle tilfælde kommer Mazout frem til, at der er store beløb at spare ved at bruge papiruld frem for mineraluld.
- Det er svært at slå priserne 100% fast, da de blandt andet afhænger af geografi, og hvor meget kunden køber. Men efter vores undersøgelse kan vi i hvert fald slå fast, at det bestemt ikke er dyrere at bruge papiruld, og i de fleste tilfælde er det endda billigere, siger Hans Dollerup.
Så nu burde der ikke være flere dårlige undskyldninger for, at de større bygherrer kan gå over til de bæredygtige materialer, mener Hans Dollerup.
- Vi har slået hul på myten om, at bedre miljø koster flere penge. Kvaliteten er i orden, så nu burde bygherrerne stå i kø for at bruge materialerne, der er mere behagelige at arbejde med. Men jeg tror ikke, at det vil ske af sig selv. Inden for byggebranchen er der ikke ret mange, som ved noget om disse materialer, og folk er mest trygge ved at bruge det, de plejer, siger Hans Dollerup.
Konservativ byggebranche
Og fortiden skræmmer. Der er mange eksempler på, at den konservative byggebranche ikke vil bruge miljørigtige materialer, selvom der ikke er nogen rationel grund til at lade være.
- I mange år har der eksisteret pvc-fri ledninger fra NKT, men de bliver ikke solgt, og det er, selv om alle taler om, at vi skal have et bedre miljø. Det er jo grotesk, siger han.
Hans Dollerup tror, at vejen frem mod det store gennembrud for alternativ isolering er oplysning og atter oplysning.
- Folk i alle niveauer skal have at vide, at der ikke er nogen argumenter mod for eksempel papiruld. Vi må gøre en indsats for at budskabet kommer ud, og der opstår et pres fra alle sider om, at der skal tænkes alternativt.
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs november 2023 udgaven her
Læs september 2023 udgaven her
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Markedsledende i afvandingsteknik
Henrik Mielke, forperson for Renoverprisens nomineringsudvalg, og direktør i Pihl & Søn, svarer på seks skarpe spørgsmål fra BygTek
Ny vandnorm og nye krav til asbesthåndtering er blot de seneste opdateringer, der kræver efteruddannelse af VVS-installatørerne
Arbejdsmarkedets Fond for Udstationerede, der administreres af ATP, vil kun oplyse fire regnskabstal, og dermed må revisorerne ifølge Dansk Håndværk arbejde i blinde
Foreningen af Rådgivende Ingeniører(FRI) udarbejdet en ny branchevejledning for jordhåndteringsområdet