UgensErhverv.dk

Håb om at videreføre anlæg til imprægnering

Supertræ tror på afklaring.

28-05-2008

Supertræ tror på afklaring.

Af journalist Jørgen Hansen

En god historie, der har fået et dårligt afstik, men som forhåbentlig ender på bedste vis.

Således siger en af de implicerede parter omkring firmaet Supertræ, der er under konkursbehandling. Det skyldes mangel på likviditet.

Supertræ, der som det første firma i verden gennemimprægnerer træ helt uden tungmetaller og opløsningsmidler, fik umiddelbart en lovende start, idet efterspørgslen var stor. Eksempelvis satsede HT Defta og Grønvold & Schou så meget på det specielle træ, at disse tømmerhandler og byggemarkeder udelukkende havde dette på lager.

Et af de omkostningstunge problemer har været, at der sidste år var produktionsmæssige vanskeligheder, så anlægget i Hampen i Jylland gennem flere måneder lå stille, inden der var fundet en løsning. Det kostede mange penge.

Oprindelig kostede anlægget omkring 120 mio. kr., og der har løbende måttet tilføres kapital. Det var Palsgaard Træ, et selskab i Consenta Holding-koncernen, FIH Erhvervsbank, FLS Miljø og FLS Industries samt LD, som stiftede firmaet.

Problemet med kapitalmangel blev der arbejdet på gennem flere måneder blandt ejerne, men der kunne ikke opnås en løsning, og derfor var konkursen uundgåelig.

Store tab
Consenta Holding, der via Palsgaard Træ havde en 25% ejerandel, har tabt aktiebeholdningen, nom. 17 mio. kr., samt andre tilgodehavender på omkring 5 mio. kr.

Consenta, der i forvejen regnede med et underskud på omkring 32 mio. kr., nedjusterer nu forventningerne til et underskud i størrelsesordenen 55 mio. kr. før skat. For de øvrige investorer er der naturligvis ligeledes tale om milliontab, men de kan håbe, der kommer lidt hjem igen via et eventuelt salg.

Mens dette skrives, er firmaet altså under konkursbehandling, og der føres forhandlinger om at videreføre anlægget under en ny ejer. Der skulle have været vist interesse fra selskaber i flere andre lande.

- Perspektiverne for miljøneutral imprægnering af træ er lovende, og jeg håber naturligvis, det lykkes hurtigt at finde en ny ejer, også for at kunne fastholde medarbejderstaben. Den investering, vi gjorde, er tabt, men nu må vi se, hvad kuratoren, som arbejder med konkursen, finder frem til, siger koncerndirektør Flemming Hansen, Consenta Holding.
Denne koncern er ikke helt ude af billedet i forbindelse med anlægget i Hampen. Det er således Palsgaard Træ, der ejer den bygning, som Supertræ har haft lejet.

Miljøpris
Supertræ har bl.a. modtaget EU’s Miljøpris i Danmark 2002. Det var i kategorien ’Renere teknologi’ for det væsentlige bidrag til at reducere industriens uønskede påvirkninger af miljøet. Dette markedsføringsmæssige løft var altså ikke i alt fald i første omgang tilstrækkeligt til at redde firmaet.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 25/2024)

Konkurser i byggeriet (Uge 25/2024)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Aarhus næstthøjeste bygning er på plads

Aarhus næstthøjeste bygning er på plads

Råhuset står færdigt, tagkonstruktionen er monteret, og dermed har Akson rundet en vigtig milepæl. Det 114 meter høje business tower på Sydhavnen i Aarhus skal danne rammen om arbejdslivet for cirka 1900 medarbejdere

Vil have afsat milliarder til forebyggelse af klimaskader

Vil have afsat milliarder til forebyggelse af klimaskader

Udgifterne til oprydningsarbejde, når der har været skybrud og stormflod, stiger for hvert år. Derfor efterspørger F&P – forsikrings- og pensionsbranchen, at der afsættes flere penge til klimasikring og forebyggelse af klimaskader

Totalrenovering af stort bibliotek giver kulturen nyt liv på Amager

Totalrenovering af stort bibliotek giver kulturen nyt liv på Amager

Nyt indgangsparti, stort aktivitetsrum, bedre brandsikring og nye tekniske installationer - entreprenøren Pihl & Søn har afsluttet en gennemgribende renovering af Solvang Bibliotek, og Urbanplanen har nu fået et flot og tidssvarende bibliotek