UgensErhverv.dk

Diffusionsåbent og isolerende undertag

Elementer hindrer, at vind, regn og sne trænger ind i den isolerede tagkonstruktion.

28-05-2008

Elementer hindrer, at vind, regn og sne trænger ind i den isolerede tagkonstruktion.

Af journalist Jørgen Hansen

En komplet dansk undertagsløsning, som er blevet anvendt på et nyt CO2 neutralt lavenergihus, har vist sig at have en høj isoleringsevne, ligesom den er lufttæt.
I sommer opbyggede firmaet Cenergia i samarbejde med Borry Henriksen ApS og arkitektfirmaet Thure Nielsen & Rubow et lille 32 m2 mobilt lavenergihus med papirisolering fra Ecofiber og optimal ventilation med 80-85% effektiv varmegenvinding fra EcoVent.

Som noget nyt blev trækonstruktionen udført med en løsning, der er helt lufttæt og uden kuldebroer. Utætheden har ved målinger vist sig at være så lille, at det ikke kan måles med Cenergias såkaldte ’blower door test’ udstyr. Samtidig viser termofotografering, at huset er uden uønskede kuldebroer.

I projektet er der for første gang i Danmark anvendt et konstruktionsprincip med et nyt træbetonfalselement sammen med en diffusionsåben membran, der ifølge Borry Henriksen gør, at konstruktionen er helt sikker, hvad angår fugt. Papirisoleringen er udført, så vægisoleringen står i kontrast med isoleringen i taget af hensyn til sætninger i isoleringen.

Til huset er anvendt et isoleringsniveau svarende til det nye bygningsreglement, som forventes indført i 2005/2006, dvs. med en forbedring i niveauet på ca. 33% i forhold til, hvad der i dag er almindeligt.

Samtidig er der anvendt energivinduer fra Velfac og Velux, og når det gælder ventilation, anvendes en højeffektiv vægindbygget varmegenvinder. Det sydvendte tag er et metalpladetag med solceller fra den finske producent, Ramilla, hvor der sker en solopvarmning af ventilationsluften.

Det nærmer sig således at være det første ’hus uden varmesystem’ i Danmark – dvs. man kan undvære et normalt varmeanlæg og nøjes med et lille varmebidrag til huset via ventilationsluften.

På markedet
Undertagsløsningen i dette hus, som i øvrigt kan ses på Toftegårds Plads i Valby, bliver nu markedsført, efter at Borry Henriksen har fået den patenteret. De tre første huse er i øjeblikket ved at blive renoveret med de såkaldte MasterRoof Fals.

Det er elementer, der består af en kerne af 25 mm træbetonplader, som på oversiden er påklæbet en vandafvisende og diffusionsåben undertagsdug af polypropylen. På bagsiden er der tilsvarende påklæbet en kontradug af polyester. Dermed bliver elementerne en robust undertagsløsning såvel under montage som i brug.

Elementerne leveres i dimensionen 31x242 cm og er forsynet med fals på alle fire sider, henholdsvis over- og underfals, så det effektive dækmål er 29x240 cm.

- Jeg har særdeles store forventninger til dette produkt. Hidtil har det været et problem med pap på krydsfiner ved diffusionsåbne faste tage, men det løses med dette træbaserede produkt med træbeton som kerne, så hele det nye lavenergihus i øvrigt udelukkende er med træbaserede produkter. Undertagets kvaliteter vil især blive udnyttet fuldt ud i isolerede ikke-ventilerede paralleltagskonstruktioner, fortæller Borry Henriksen.

Generelt anbefaler han en taghældning på mindst 20 grader.

Ved brug af undertaget forudsættes der en primær tagbelægning med en dækkende overflade. Det frarådes anvendt som undertagsløsning med brug af de såkaldte ’økonomiteglsten’ som primær tagdækning.

I uventilerede og isolerede tagkonstruktioner, hvor elementerne er placeret umiddelbart over isoleringen, forudsættes det, at konstruktionen indefra er lufttæt, evt. fugttæt med korrekt udført dampspærre, og detailløsningerne skal udføres i henhold til monteringsanvisninger.

Fordele
Blandt fordelene nævner han, at montagen er nem og hurtig i én arbejdsgang, undertaget er diffusionsåbent og isolerende, kondensabsorberende, lydisolerende, brandhæmmende og modstandsdygtigt over for råd og svamp.

Der er udarbejdet vejledning i, hvordan arbejdet foretages, når elementerne skal monteres.

Tømrermester Leif Olsen, Ekobyg, som opførte lavenergihuset, var tilfreds med at arbejde med de nye materialer.

- Det er særdeles nemt at håndtere og arbejde med, og det fungerer jo efter hensigten, så jeg tror virkelig på denne løsning, både ved traditionelle og alternative byggerier, siger han.

I Danmark markedsfører Borry Henriksen i første omgang primært undertagsløsningen, senere vægløsningen.

Han satser på, at løsningen på licens kan anvendes i lande med samme temperaturforhold som i Danmark, f.eks. Tyskland og Storbritannien.

Billedtekst:
Undertaget er ideelt til ikke-ventilerede tagkonstruktioner.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 25/2024)

Konkurser i byggeriet (Uge 25/2024)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Aarhus næstthøjeste bygning er på plads

Aarhus næstthøjeste bygning er på plads

Råhuset står færdigt, tagkonstruktionen er monteret, og dermed har Akson rundet en vigtig milepæl. Det 114 meter høje business tower på Sydhavnen i Aarhus skal danne rammen om arbejdslivet for cirka 1900 medarbejdere

Vil have afsat milliarder til forebyggelse af klimaskader

Vil have afsat milliarder til forebyggelse af klimaskader

Udgifterne til oprydningsarbejde, når der har været skybrud og stormflod, stiger for hvert år. Derfor efterspørger F&P – forsikrings- og pensionsbranchen, at der afsættes flere penge til klimasikring og forebyggelse af klimaskader

Totalrenovering af stort bibliotek giver kulturen nyt liv på Amager

Totalrenovering af stort bibliotek giver kulturen nyt liv på Amager

Nyt indgangsparti, stort aktivitetsrum, bedre brandsikring og nye tekniske installationer - entreprenøren Pihl & Søn har afsluttet en gennemgribende renovering af Solvang Bibliotek, og Urbanplanen har nu fået et flot og tidssvarende bibliotek