UgensErhverv.dk

Maskintyveri på bestilling

Million-tyveri af entreprenørgrej svært at gøre noget ved.

28-05-2008

Tyveri af entreprenørgrej for 300 millioner kroner om året er svært at gøre noget ved.


Ønskelister plejer at høre julen til, men inden for den skumle del af entreprenørområdet i ind- og udland er det åbenbart jul hele året. Bestilte opgaver og organiseret tyveri af store maskiner er et stort problem for den danske bygge- og anlægsbranche.

Hver dag eller nærmere nat forsvinder der entreprenørudstyr for knap en million kroner, viser undersøgelse. Brancheforeningen Dansk Byggeri mener, at mange af tyverierne er bestillingsopgaver.

- Vi har spurgt vores medlemmer om sagen. Og holdningen er, at der er tale om målrettede tyverier - bestillingsopgaver – måske til købere uden for grænsen. De fleste tyverier virker, som om tyvene har vidst lige nøjagtigt, hvad de gik efter, fortæller afdelingschef Kjeld Almer Nielsen fra Dansk Byggeri.

En undersøgelse har fastslået, at der stjæles for omkring 300 mio. kr. fra danske byggepladser om året blandt andet stjålne maskiner - alt fra kompressorer og små gravemaskiner som Bobcat til store rendegravere og mega-dumpere.
Kjeld Almer Nielsen mener, at tyverierne bærer præg af planlagt kriminalitet.

Et af de seneste eksempler er et tyveri af to store Volvo-dumpere, som blev kørt væk på en blokvogn. At det var foregået sådan, blev opdaget, da dumperne blev sporet og fundet på en blokvogn.

- Mange af tyverierne på byggepladsen virker organiserede. Det er jo ikke spontane tyverier, når man kommer med en blokvogn, siger han.

Men det er svært at gøre noget ved problemet, der koster maskinejerne mange penge, da det ikke kan betale sig at forsikre det dyre grej grundet høj selvrisiko.

Politiet kan ikke løse det, og det er ikke muligt at indhegne alle byggepladser.
Men det er dog ikke helt håbløst. En af de mulige løsninger er et elektronisk sporings- og genfindingssystem, hvor man bruger fly til at finde grejet igen.
-ls.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 25/2024)

Konkurser i byggeriet (Uge 25/2024)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Aarhus næstthøjeste bygning er på plads

Aarhus næstthøjeste bygning er på plads

Råhuset står færdigt, tagkonstruktionen er monteret, og dermed har Akson rundet en vigtig milepæl. Det 114 meter høje business tower på Sydhavnen i Aarhus skal danne rammen om arbejdslivet for cirka 1900 medarbejdere

Vil have afsat milliarder til forebyggelse af klimaskader

Vil have afsat milliarder til forebyggelse af klimaskader

Udgifterne til oprydningsarbejde, når der har været skybrud og stormflod, stiger for hvert år. Derfor efterspørger F&P – forsikrings- og pensionsbranchen, at der afsættes flere penge til klimasikring og forebyggelse af klimaskader

Totalrenovering af stort bibliotek giver kulturen nyt liv på Amager

Totalrenovering af stort bibliotek giver kulturen nyt liv på Amager

Nyt indgangsparti, stort aktivitetsrum, bedre brandsikring og nye tekniske installationer - entreprenøren Pihl & Søn har afsluttet en gennemgribende renovering af Solvang Bibliotek, og Urbanplanen har nu fået et flot og tidssvarende bibliotek