UgensErhverv.dk

Et godt værktøj

JA Byggeland i Måløv gør hver dag flittigt brug af ByggeBasen, men ind imellem savnes katalogdata, og ofte er der ingen angivelse af, hvor meget en palle rummer.

28-05-2008

JA Byggeland i Måløv gør hver dag flittigt brug af ByggeBasen, men ind imellem savnes katalogdata, og ofte er der ingen angivelse af, hvor meget en palle rummer.Af journalist Jørgen Hansen

Det er et godt, effektivt værktøj, som der gøres flittigt brug af hver dag.

Salgsassistent Rune Welinder, JA Byggeland - en sammenhængende, stor moderne enhed bestående af drive-in tømmerhandel, Proffen samt Råd&Dåd Byggecenter i Måløv, har igennem godt et år benyttet ByggeBasen. Det er den internetbaserede produktdatabase, der fungerer som trælastbranchens prislistesystem etableret af Trælasthandlerunionen – TUN.

- Jeg har konstant skærmåbent til ByggeBasen i arbejdstiden. Ganske vist er det da hurtigt at logge sig på med tunbrugernr., brugernavn og adgangskode, men jeg benytter databasen så ofte, at jeg for nemheds skyld hele tiden har forbindelse til den. Lige fra starten satte jeg mig som mål i så vid udstrækning som muligt kun at benytte ByggeBasen for derved at minimere brugen af brochurer, telefon m.v.

- Databasen er meget brugervenlig, og jeg fandt meget hurtigt ud af, hvordan jeg kunne få optimal udnyttelse af den. Jeg vil sige det på den måde, at alle, der kan finde ud af at hoppe rundt på internettet, kan også finde rundt på denne database, fortæller Rune Welinder.

400 leverandører

Der er endog i sommer foretaget en række forbedringer, primært omkring produktsøgning, hvor fritekstsøgning nu er en mulighed. Flere ord kan således indtastes, så søgeresultatet dermed afgrænses og bliver mere præcist. Desuden kan udvalgte varer nu downloades til fil og ikke som tidligere kun til printer.

Jeg benytter databasen til at finde varer og priserne på dem, og her er der omkring 400 leverandører, alle automatisk med tunvarenr. I databasen er der ganske enkelt de leverandører, jeg har behov for. Hvis vi skal have et parti afretterhøvle, kan jeg hurtigt se, hvilke leverandører der kan blive tale om, og hvad prisen er.

- Det er naturligvis helt op til leverandørerne, hvor effektivt systemet er for mig. Det er jo den enkelte leverandør, der skal lægge de nødvendige oplysninger ind i databasen.

- Jeg har i øvrigt set det, leverandørerne kan udfylde, og måske tager det lidt tid for dem at lægge alle oplysninger ind, men det må være i både leverandørens og tømmerhandlens interesse, at der er optimale oplysninger, mener Rune Welinder.

Mangel på data

- Sædvanligvis fungerer det glimrende, men der kan være tilfælde, hvor jeg savner tekniske detaljer omkring leverandørers produkter, bl.a. så jeg i vores travle ’spørgetid’ mandag-fredag kl. 16-17.30 og lørdag formiddag, hvor det myldrer med privatkunder, kan svare på spørgsmål. Der er virkelig mange privatkunder, som har tekniske spørgsmål, hvorimod håndværkerne gerne kender det, de vil have.

- Det er naturligvis ikke alt, jeg lige kan huske f.eks. om cement og mørtelprodukter. Gælder det Aalborg White fra Aalborg Portland, kan jeg hurtigt på ByggeBasen finde katalogdata, så jeg kan besvare de specifikke spørgsmål, men det er langt fra tilfældet for alle leverandørers produkter, oplyser Rune Welinder.

Han savner således fra visse leverandører disse katalogdata, og her kan det være nødvendigt at gå ind på leverandørens egen hjemmeside for at finde de nødvendige oplysninger – og det burde være unødvendigt.

Hvad rummer en palle

Et endnu større irritationsmoment er, at mange af leverandørerne ikke oplyser pallestørrelse, altså hvad der kan være på en palle.

En gulvproducent oplyser således, hvad et gulv koster pr. kvadratmeter.

- Jeg kan få at vide, hvad de otte brædder i en enkelt pakke koster, men om der i en palle er 36 eller 40 pakker, får jeg ikke noget at vide om. Det er dog ret væsentligt. Jeg kan jo få den mest fordelagtige pris ved at få leveret en palle direkte fra fabrikken. Er der kun behov for færre pakker, end hvad der er i en palle, kan det måske svare sig at benytte en grossist.

- Det kan eksempelvis også være, at en tømrer har behov for lige nøjagtigt 39 pakker gulve, og hvis der er 40 pakker i en palle, kan det godt svare sig for tømreren at få hele pallen med den ekstra pakke, fordi prisen er mere fordelagtig.

Det med pallestørrelsen er under alle omstændigheder ikke altid lige let at finde ud af, fordi alle har en forskellig måde at pakke på, og eksempelvis også, fordi der skiftes tykkelse på nogle produkter bl.a. gulve.

Det er kun enkelte, der opgiver pallestørrelse. Eksempelvis fortælles det om et Rockwool-produkt, at der er 66,24 m2 på en palle, hvor der er i alt 20 pakker.

- Det er sådan, det skal være hos alle leverandører. Det kan i alt fald ofte være nyttigt at vide, hvor meget der er på en palle, og jeg kunne også godt tænke mig nogle flere katalogdata med typiske egenskaber m.v., men ellers har jeg stor glæde af ByggeBasen, fortæller Rune Welinder.
Ofte fortæller leverandørerne ikke, hvor meget der er på en palle. Rockwool er dog en undtagelse.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Bred politisk aftale mellem regeringen, DanmarksDemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet om at bekæmpe social dumping

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Gevinsterne ved social dumping har været så store, at de lyssky entreprenører har ifølge BAT været ligeglade

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

SMVdanmarks administrerende direktør er stærkt utilfreds med, at erhvervsministeren bagatelliserer, at store virksomheder ’tvinger’ eksempelvis håndværkerfirmaer til at acceptere meget lange betalingsfrister