UgensErhverv.dk

VVS er blevet Gør Det Selv område

Byggemarkedskunder er i stigende grad begyndt at montere apparatur til badeværelse og køkken.

28-05-2008

Byggemarkedskunder er i stigende grad begyndt at montere apparatur til badeværelse og køkken.

Af journalist Lars Solberg

VVS-artikler fylder efterhånden mere og mere i byggemarkederne. VVS-installationer er ved at blive et lige så stort GDS-område som mange af de klassiske felter. Denne udvikling er sket gennem de senere år og er blevet særlig interessant, efter der i februar sidste år blev vedtaget en lov, som sikrer, at den almindelige boligejer fuldt lovligt kan udskifte en lang række installationer. Før var det forbudt land, hvor der kun opholdt sig autoriserede installatører.

Udviklingen har medført en ny, stor indtjeningskilde for mange byggemarkeder, og har samtidig skabt en produktudvikling, der i stigende grad forsøger at betjene kunder med vejledninger. I dag er det muligt at skifte et blandingsbatteri og et toilet uden at man skal ringe efter den lokale VVS-mand eller smed.

Et af de firmaer, som har mærket - og været med til at påvirke - denne udvikling, er VVS Trading A/S fra Sønderborg. Firmaet har været totalleverandør af VVS-udstyr i mange år, og i dag forsyner de primært byggemarkeder, hvor de leverer alt fra vandhanepakninger og fittings til armaturer, toiletter og badudstyr.

Helt anderledes
- Vi har i mange år leveret til byggemarkeder, hvor man før den ny lov kunne købe for eksempel et armatur, som man så skulle have en professionel til at montere. I dag er situationen helt anderledes. Nu må den private kunde gøre meget mere selv. Det hedder sig, at den almindelige borger må udskifte vvs-artikler i en eksisterende lovlig installation med et nyt lovligt produkt. Loven har åbnet op for, at GDS-manden må gøre rigtig meget selv i køkkenet og på badeværelset, fortæller souschef Søren Berggren fra VVS Trading.

En ting er, at den enkelte må skifte VVS-installationer, noget andet er så, om han gør det.

Søren Berggren fortæller, at de senere års kraftige stigning i byggemarkedernes vvs-salg viser at GDS’ere ikke er bange for at kaste sig over noget, der havde med vand at gøre.
- Når man går ind i et byggemarked i dag, kan man se, at det bugner med VVS-udstyr. Det er blevet en god varegruppe for det enkelte byggemarked, siger Søren Berggren.

Produktudvikling
Som følge af dette er der sket en meget stor produktudvikling inden for dette område, fortæller Søren Berggren.

- At installere et toilet eller et armatur kan virke uoverskueligt for den almindelige kunde. Der er mange ting, der skal monteres korrekt, og det skal gøres på en bestemt måde. Derfor har vi brugt megen energi på at udvikle nogle produkter og vejledninger, som er nemme at gå til. Vi har netop lanceret et færdigpakket monteringssæt til toiletter, hvor alle de dele, som skal bruges til at installere det, er samlet, siger han.

I samarbejde med byggemarkedet med har firmaet gjort meget for at gøre produkterne lettere tilgængelige.
- Filosofien er at gøre kunderne tilfredse. En tilfreds kunde kommer igen. Så det er meget vigtigt, at når en GDS’er køber et toilet eller et armatur, at han så virkelig selv kan installere det. Det skal være til at gå til for alle, og derfor har vi brugt store resurser på at udvikle let forståelige vejledninger, siger Søren Berggren.

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Kun 13 procent af danskere forventer at investere i energioptimering af deres bolig i år. Det viser en undersøgelse fra Exometric, der peger på økonomien som den største barriere

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

Når Børsen skal genopbygges, bør bæredygtighed være et af de bærende principper. Sådan lyder det fra Konstruktørforeningens formandskab, som opfordrer politikerne til at fjerne de benspænd, der ligger i de nuværende dokumentationskrav

Flot hæder til Carl Ras

Flot hæder til Carl Ras

Engrosvirksomheden Carl Ras har vundet Great Place To Work's konkurrence om Danmarks bedste arbejdspladser i kategorien for mellemstore virksomheder