UgensErhverv.dk

Markedet drukner i lifte

Udlejningsfirma mener, at alt for mange lifte giver urealistisk lave priser.

28-05-2008

Af journalist Lars Solberg

Der er lifte alle vegne. Saxlifte, bomlifte, trailerlifte er efterhånden ved at få stigerne lagt ned. Men liften har sejret ad helvede til, kan man sige med et citat fra en anden verden.

Det anslås, at der hver dag er omkring 9500 lifte i aktion i Danmark. Det er rigtig mange, og markedet er mættet især inden for udlejningsområdet. Der står alt for mange lifte ubrugte hen, og det medfører en meget lav udlejningspris, hvilket giver minimal indtjening.

Det mener i hvert fald en af de store på markedet Hertz Materieludlejning A/S.

- Der er omkring 30 til 35% for mange lifte i øjeblikket. Det betyder, at prisen på en udlejet lift er alt for lav. Der er ikke mange, der udlejer lifte i dag, som reelt tjener penge, mener direktør i Hertz Materieludlejning Torben Rasmussen.

Maskinelt eventyr
Liftenes udvikling er ellers lidt af et maskinelt eventyr især for udlejningsfirmaerne, som virkelig fik et produkt, der var oplagt til udlejning.

Op gennem 1990’erne blev den et hit blandt mange faggrupper fra vinduespudsere til bygningshåndværkere.

- Lifte er jo hurtige og nemme at håndtere. Hvis en mindre opgave skal klares, behøver man jo ikke at opstille et stillads, når man kan leje en lift, der kan ordne opgaven. Det er både billigere og mere praktisk, siger Torben Rasmussen, som fremhæver firmaet Dansk Lift, der nu er overtaget af Hertz Materieludlejning som en af pionererne inden for området.

Farum-firmaet var oprindeligt et vognmandsfirma Dana-Transport, som i 1971 lancerede en såkaldt liftvogn. Et par årtier senere købte firmaet en del saxlifte, som det mente var en åbenbaring for byggebranchen. Men de solgte ingen. Og så valgte de at leje dem ud.

Stille og roligt fik håndværkerne øje på dem og kunne se, at det var et meget anvendeligt og praktisk redskab.

Og da de er meget dyre at købe, er det jo mere realistisk at leje, mener Torben Rasmussen.

- Mange virksomheder oplever svære tider. De har ikke så meget kapital, og så er det jo oplagt at vælge at leje udstyr. Og så følger der en god vejledning og service med. Så det behøver kunden ikke at spekulere på, siger han.

Gang i udlejningen
Pludselig var der rigtig gang i udlejningsbranchen på dette område, og der poppede adskillige nye firmaer op. Større maskinforhandlere fik øje på, at her var et område, som der kunne tjenes guld på.

Også lovgivningen satte gang i udlejningen, da der kom regler for, hvornår man skulle bruge lifte i stedet for stiger.

Men eventyret er slut. Og hverdagen er nu for alvor begyndt for liftudlejere.
For mange firmaer konkurrerer med hinanden, og til kundernes tilfredshed er priserne alt for lave. Men det kan ikke blive ved med at gå, mener Torben Rasmussen fra Hertz Materieludlejning.

- Om få år vil der kun sidde tre til fire større udlejningsfirmaer på området. Der vil nok stadig være de små firmaer med 30-40 lifte, som har faste kunder. Men de firmaer, som har omkring 130-140 lifte, vil få det meget svært. De har det meget svært. Jeg tror, at de bliver opkøbt eller fusionerer med andre, siger han.

Banet vejen
Hertz Materieludlejning har selv banet vejen inden for området ved at købe andre firmaer. Således begyndte de i Danmark i 1999 ved blandt andet at købe Dansk Lift i Farum, hvor firmaet i dag har hovedkvarter.

Endvidere har de opkøbt Tilst Lift fra Århus-området og Cimbrer Lift i Aalborg.

Firmaet har i dag omkring 400 lifte af alle typer til udlejning. Virksomheden klarer sig, men indtjeningen vokser ikke ligefrem ind i himlen.

I løbet af kort tid har der ifølge Torben Rasmussen været et prisfald generelt på omkring 30%. Eksempelvis fortæller han om en saxlift, som kan lejes for kun et par hundrede kroner om dagen.

- Prisen er lav - alt for lav. Sådan er markedet nu. Men det vil ændre sig. Det kan ikke blive ved, mener Torben Rasmussen.

Dog optimist
Han er dog optimist. Området for liftudlejning trænger til en tilpasning, men som sådan er markedet i vækst, mener han.

- Behovet for lifte vil vokse i fremtiden. Lovgivningen strammer op på området, og det betyder mindre brug af stiger og flere lifte. Det er let at knalde en stige på seks meter op, hvis man skal have ordnet noget. Men det er livsfarligt. At leje en lift er en fornuftig investering, som giver mere tryghed og større effektivitet, siger Torben Rasmussen.




Der er omkring 30 til 35 procent for mange lifte på markedet i øjeblikket, mener stort udlejningsfirma. Det medfører, at prisen på en udlejet lift er alt for lav.

Brochurer

PensionDanmark vinder ejendomspriser

PensionDanmark vinder ejendomspriser

Ved en ceremoni i København 22. maj vandt PensionDanmark priser i kategorierne Nordic Countries og Biodiversity.

VVS´25 slog alle rekorder

VVS´25 slog alle rekorder

Med 10.123 besøgende over 3 dage sætter VVS'25 ny samlet rekord. Fagscenen spillede en central rolle i år med stærk opbakning til oplæg og debatter.

Hvilke krav kan man stille til dieselmaskinerne?

Hvilke krav kan man stille til dieselmaskinerne?

Det er nok ikke realistisk at stille krav om emissionsfri maskiner i alle projekter - men hvilke krav kan man så stille til dieselmaskinerne?, spørger Bettina Simonsen, projektingeniør fra KLAR Forsyning

Nyt anlæg skal sortere 8.000 ton materiale årligt

Nyt anlæg skal sortere 8.000 ton materiale årligt

Pihl & Søn og LM Byg skal i fællesskab med den hollandske teknikentreprenør Banzo opføre en anlæg, der skal genanvende restaffald fra husholdninger i København, Frederiksberg og Tårnby Kommuner