UgensErhverv.dk

Jakobsen til psykolog

Minimalistisk italiensk badeværelse med psykoanalytisk design.

28-05-2008

Minimalistisk italiensk badeværelse med psykoanalytisk design.

Af Niels Nielsen

Køkkenet bevægede sig op gennem firserne og halvfemserne fra at være husmoderens lille domæne til at være en fuldt integreret del af boligen med alt, hvad det indebar af krav til køkkenets design. Et af de firmaer, der skubbede til udviklingen, var det italienske designfirma Alessi, der lod verdenskendte arkitekter og designere forvandle husmoderens praktiske køkkenredskaber til trendy livsstilsobjekter.

Nu kaster virksomheden sig over badeværelset og lancerer med konceptet ’Il Bagno Alessi’ et komplet badeværelsesscenario, der i udformningen henter inspiration fra både psykoanalysen og Arne Jakobsens kølige nordiske minimalisme.

Kubisk tomat
Direktøren for designfirmaet Alessi, Alberto Alessi, siger det lige ud: Hans kunder køber ikke espressokander kun for at lave kaffe eller gryder kun for at koge tomatsovs.
Designobjekter er symboler, hvormed vi kommunikerer med hinanden og opfylder et generelt behov for poetiske og kunstneriske oplevelser i samfundet.

Derfor er den praktiske funktion i virksomhedens design også nærmest en undskyldning for at tilføre boligen poetiske udtryk, der harmonerer med beboerens livssyn eller –stil. Ifølge Alessi opererer designeren i underbevidstheden og skaber objekter, hvor individet genfinder sig selv.

Moderens omsorg
I badeværelseskonceptet ’Il Bagno Alessi’ samler firmaet dets designfilosofi i et komplet scenario med armaturer, sanitetsudstyr og møbler. Alle dele er designet af firmaets hofdesigner gennem halvfemserne, Stefano Giovanni, mens teknikken til armaturer, sanitet og møbler leveres af henholdsvis finske Oras, schweiziske Laufen og italienske India.

I formgivningen af badeværelsets enkeltdele har Stefano Giovanni hentet inspiration hos psykoanalytikeren Franco Fonari. Ifølge Fonari er vores æstetiske oplevelser som voksne påvirket af basale oplevelser i barndommen udtrykt gennem moderens omsorg, når hun bader barnet eller giver det mad.

Fire koder
Fonari opererer med fire såkaldte ’affektive koder’: ’Den moderlige kode’, der appellerer til det indre barn og omsorg. ’Den faderlige kode’, der relaterer til funktionalitet og ydeevne. ’Den erotiske kode’, der er centreret om kroppens seksualitet samt ’barndommens kode’, der relaterer til leg.

Med ’Il Bagno Alessi’ gøres der op med den overrepræsentation af ’faderlige koder’, der findes i langt de fleste moderne badeværelser i form af tekniske installationer og elektronik. Der er søgt at opnå en harmoni og et samspil mellem de fire koder udtrykt i designet af badeværelsets forskellige dele.

Arne J
Badeværelset viser samtidig Alessis evne til som virksomhed at udvikle sig og følge med tidens trend. Virksomheden har ingen egen tegnestue, men samarbejder med eksisterende designere om specifikke projekter. ’Il Bagno Alessi’ har klare referencer til tidens fokus på enkle detaljer og rene flader. Arne Jakobsen står frisk i erindringen, når man kigger på de stilrene armaturer og spillet på kontrasten mellem organiske og rette geometriske former.

På dette års Venedig Arkitektur-biennalle viser Alessi projektet ’City of Towers’, der er en opfølgning på deres berømte ’Tea and Coffee Piazza’ fra starten af firserne, hvor virksomheden for første gang inviterede internationale arkitekter til at lave designobjekter. I Venedig kan man i år se resultatet af samarbejdet med tidens hotte avantgarde af bygningsarkitekter fra den elegante engelske minimalist, David Chipperfield, over Japans eksperimenterende papirarkitekt, Shigeru Ban, til dekonstruktive Morphosis fra Santa Monica, USA.Designet af badeværelseskonceptet ’Il Bagno Alessi’ er inspireret af psykoanalytikeren Franco Fonari.

Brochurer

Stort byggearbejde på Christiansborg

Stort byggearbejde på Christiansborg

Men først skal arkæologer udføre en forundersøgelse af undergrunden i Rigsdagsgården

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA) bør myndighederne forberede sig på stor efterspørgsel på autorisation til fjernelse af asbest

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil gøre det skal nemmere at fratage virksomheder retten til at have lærlinge

Hedensted godkender andelsejede fjernvarmeløsninger baseret på termonet

Hedensted godkender andelsejede fjernvarmeløsninger baseret på termonet

To landsbyer i Hedensted har fået godkendt fjernvarmeløsninger baseret på termonet efter bestemmelserne i varmeforsyningsloven. Det betyder, at de to landsbyer nu kan igangsætte processen med at søge billig finansiering til anlæggene