UgensErhverv.dk

Linoleum tilbage i køkkenet

Trægulve er ved at vige pladsen for andre materialer, mener gulvforhandler.

28-05-2008

Trægulve er ved at vige pladsen for andre materialer, mener gulvforhandler.


Af journalist Lars Solberg

Retrostilen vælter ind over os. Fortiden er den store inspirationskilde for både designere og private. Det gælder inden for tøj, musik, biler og ikke mindst boligindretning.

De mønstrede tapeter har fået en saltvandsindsprøjtning, stuk er hot, og hessian er på banen igen. Nu er retroturen kommet til linoleum. Det gamle naturprodukt er på vej tilbage til køkkenerne, som ellers har været domineret af lakerede og olierede trægulve. Det er en tydelig trend, mener indehaver af firmaet Nordfyns Gulve Jan Nielsen.

Det fem år gamle firma er leveringsdygtig inden for alle typer af gulvbelægning som tæpper, trægulve, designgulve, vinylgulve, epoxy og så linoleum. Firmaet handler mest med erhvervslivet, men har også en del private kunder.

Her oplever man en klar tendens til, at trægulvet har fået skarp konkurrence fra den klassiske linoleum - dog i en lidt mere opdatet form.

- Vi har i tiden rigtig mange kunder, som ønsker at få linoleum i deres køkkener, fortæller Jan Nielsen.

Eneste materiale

Firmaet har i mange år leveret trægulve til køkkener, hvor det bare var det eneste materiale, der duede. Trægulve har været det foretrukne valg generelt til folks boliger i mange år.

Det er det stadig, fortæller Jan Nielsen. Men i køkkenet sker der ting og sager. Her er trægulve og alternativet vinylgulve ved at blive udkonkurreret af linoleummet.
Jan Nielsen mener, at der er mange årsager til denne udvikling.

- Det handler om flere ting, tror jeg. Det er både udseende, men det handler også om renlighed. Et trægulv har, selv om det er lakeret eller olieret, revner i sig. Hvis man taber en gryderet eller noget suppe på gulvet, vil man ikke kunne rense det hele op igen. Der efterlades noget i revnerne, og det er jo ikke særligt hygiejnisk, siger Jan Nielsen.

Derimod er linoleumsstykkerne svejset sammen, så det er absolut tæt, siger Jan Nielsen. Han mener også, at kunder vælger produktet ud fra miljøhensyn, da materialet er et absolut naturprodukt.

Det er fremstillet af 100% naturprodukter; linolie, naturharpiks, træmel/korkmel og kalkstensmel. Bagsiden består af jutevæv.

Sidst men ikke mindst er der det æstetiske perspektiv - udseendet. Linoleum fås i mange forskellige farver og dessiner, som kan kombineres i mønstre efter eget ønske. Hos Nordfyns Gulve foretrækker kunderne at vælge den samme farve i midten og så have en 15-20 cm bort ude ved væggen i en anden farve.

Ikke til farveeksperimenter

Materialet egner sig ikke til de store farveeksperimenter.

- Man kan købe linoleum i kraftige farver, men som regel anbefaler jeg, at folk skal være varsomme, når det handler om et gulv. Af en eller anden grund virker det lidt forvirrende, når gulve er for hidsige i farven. Endvidere er det svært og dyrt at lave et gulv om. Jeg anbefaler, at man eksperimenterer med farver på væggen i stedet for på gulvet. Det kan hurtigere ændres, når man bliver træt af farven, siger Jan Nielsen.

Han har dog et par enkelte gange lagt et orange gulv, og et lilla er det da også blevet til. Men det hører til sjældenhederne.

Jan Nielsen fortæller, at de mest foretrukne farver er grå og blå i mere neutrale nuancer.
- Typisk ønsker kunden en mellemgrå farve på den midterste del og så en lidt mørkere grå farve til borten, siger han.

Men ud over en ensartet farve med en anden bortfarve er det også muligt at eksperimentere med mønstrene. Firmaet har gennem tiden skåret og lagt mange forskellige gulvtyper, som er meget varieret i smagen.

Jan Nielsen synes, det er et spændende materiale at arbejde med.

- Der er mange muligheder for at skabe det køkken, som man havde forestillet sig, siger han.

Brochurer

Stort byggearbejde på Christiansborg

Stort byggearbejde på Christiansborg

Men først skal arkæologer udføre en forundersøgelse af undergrunden i Rigsdagsgården

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA) bør myndighederne forberede sig på stor efterspørgsel på autorisation til fjernelse af asbest

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil gøre det skal nemmere at fratage virksomheder retten til at have lærlinge

Hedensted godkender andelsejede fjernvarmeløsninger baseret på termonet

Hedensted godkender andelsejede fjernvarmeløsninger baseret på termonet

To landsbyer i Hedensted har fået godkendt fjernvarmeløsninger baseret på termonet efter bestemmelserne i varmeforsyningsloven. Det betyder, at de to landsbyer nu kan igangsætte processen med at søge billig finansiering til anlæggene