UgensErhverv.dk

Undergulv mere attraktivt

Gulv har øget levetid, sikrer bedre arbejdsmiljø, og nu falder prisen.

28-05-2008

Gulv har øget levetid, sikrer bedre arbejdsmiljø, og nu falder prisen.

- Det er et banebrydende projekt, og i kraft af, at prisen nu falder, bliver det endnu mere attraktivt. Du står med et væsentligt bedre produkt med en stor fremtid.

Det er opfattelsen hos Erik Ladefoged, formand for Træsektionen i Byggeriets Arbejdsgivere (BYG), om undergulvet Gulumbus, der nu tilbydes til en lavere pris end tidligere i kraft af en langt mere effektiv produktion.

Oprindelig var det Billund Lufthavn, Træ-Industri-Byg (TIB), BYG, Skanska og Nordisk Træ Koncept (NTK), som i et sjældent samarbejde gik sammen om at betale den merpris, der dengang var ved at lægge et undergulv på 3000 m2.

Interessen for konceptet er siden lanceringen i 1999 nu så stor, at PN Beslag i Brønderslev, som fremstiller beslagene for NTK, automatiserer produktionen, bl.a. med robotter, for igennem gulv-producenten at leve op til markedets ønsker om lavere priser.
TIB, der sammenligner priser på undergulve, oplyser, at prisen på Gulumbus er sænket betydeligt og nu læner sig op ad traditionelle løsninger med strøer og kiler. Ved disse pristjek arbejder TIB tæt sammen med BYG, der er enig i produktets styrke.

Dokumentation

Martin Sørensen, Nordisk Træ, fortæller, at leverandørerne er ISO 9002-certificeret, og hvert strø og beslag vil fremover blive stemplet med logo og produktionsdata.

- Skulle der mod forventning opstå reklamationer, er det enkelt at spore, hvor en mulig fejl skal placeres. I systemet indgår kun komponenter, der er testet og dokumenteret.
Det er ikke ukendt, at gulve kan ændre sig hen ad vejen som følge af opklodsninger, der ikke bliver stående, så gulvet skrider og i værste fald skal brækkes op.

- Det er mit skøn, at levetiden og sikkerheden ved dette undergulv er meget høj, og at gulvet ikke ændrer sig hen ad vejen. Jeg vurderer også, at gevinsten ved systemet især ligger på større byggerier, siger Erik Ladefoged.

- Desuden er det en klar fordel, at strøer og beslag kommer fra fabrikker, der er ISO 9002-certificeret, for vi skal jo dokumentere alt, hvad vi laver. Tidsbesparelsen tæller naturligvis også og ikke mindst et langt bedre arbejdsmiljø.

Kan stå op

Det er sjældent, at et fagforbund så aktivt profiler et produkt, som TIB her gør. Fagforbundet har på video optaget monteringen, da gulvet blev lagt i Billund, og samtidig demonstreret gulvet i næsten alle afdelinger og på byggepladser.

Undervejs har TIB givet NKT gode råd til forbedringer af konceptet, hvilket er ført ud i livet.

- Vore svende ligger typisk på knæ for at lægge et undergulv, og det er en hård belastning for både ryg og knæ. Her har vi en metode, hvor det er nemt at stå oprejst og justere undergulvet op i den ønskede højde. En håndværker, der slipper for at ligge på knæ, har senere på dagen flere resurser til andre opgaver.

- Hertil kommer, at det under et byggeri er et plus, at gulvet er så nemt og hurtigt at lægge, fordi mange andre håndværkere typisk skal være færdige, før det bliver lagt, og mange skal til, efter at det ligger der. Det letter planlægningen, fortæller Peter Hougaard Nielsen, bygningsgruppeformand i TIB.

Selve gulvet

Bag det patenterede system står Martin Sørensen, der bl.a. har en fortid som tømrer og indkøbschef i Ditas.

Kernen i gulvet er et galvaniseret beslag med lyddæmpende brikker, der hindrer knirken, og at gulvet synker. De tilskårne og laminerede krydsfinerstrøer lægges først på et par bukke, så håndværkeren kan stå op og placere beslagene.

Når strøerne er lagt, kan håndværkeren hurtigt og oprejst justere beslag og strøer op til den ønskede højde med en lang justernøgle monteret på en boremaskine. Strøerne kan justeres efter en laser, der kan stå op til 250 m væk. Når to lamper på en sensor spændt fast på justernøglen lyser samtidig, er strøen i vater.

Gulvet leveres som en pakkeløsning med forborede huller i strøerne, der ved hjælp af en afstandsholder sikrer, at strøerne ligger parallelt, og siden gør det nemt at placere isoleringen.

Systemet kan desuden bruges til udvendige løsninger.

Martin Sørensen oplyser, at der er ved for alvor at komme gang i salget.

- Hidtil har vi leveret over 50.000 m2 undergulve og har i øjeblikket tilbud ude på samlet knap 80.000 m2, bl.a. til SAS’s nye hovedkvarter i København og til Kommunedatas i Aalborg. Vi venter os meget af, at vi nu har fået sendt materiale ud til forhandlere, arkitekter m.v.

- Samtidig håber vi på, at vi på sigt kan eksportere systemet, og vi har fra Eksportrådet fået tilsagn om støtte til markedsundersøgelser, fortæller Martin Sørensen.

-jhan

Brochurer

Stort byggearbejde på Christiansborg

Stort byggearbejde på Christiansborg

Men først skal arkæologer udføre en forundersøgelse af undergrunden i Rigsdagsgården

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA) bør myndighederne forberede sig på stor efterspørgsel på autorisation til fjernelse af asbest

Konkurser i byggeriet (Uge 10/2024 - 1)

Konkurser i byggeriet (Uge 10/2024 - 1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil gøre det skal nemmere at fratage virksomheder retten til at have lærlinge