UgensErhverv.dk

For lidt kendskab til dansk naturtræ

30-årig tømrer vil søge at udbrede kendskabet til naturtræ, så det får øget anvendelse i forhold til trykimprægneret træ.

28-05-2008

30-årig tømrer, der har etableret eget savværk, vil søge at udbrede kendskabet til naturtræ, så det får øget anvendelse i forhold til trykimprægneret træ


Af journalist Jørgen Hansen

- En stor del af det træ, som forbruges i Danmark, er trykimprægneret træ fra udlandet. I vid udstrækning satses på de dårligere kvaliteter. Det sker bl.a., fordi både private og professionelle mangler viden om kvalitetstræ, og hvad der er af udbud på savværkerne.

På en mark i Ishøj står den 30-årige tømrer Casper Baag og ærgrer sig over, at der benyttes så meget trykimprægneret træ.

- Det er ofte af elendig kvalitet, og det store forbrug af trykimprægneret træ er uforståeligt, når der findes så meget naturtræ, som er af langt højere kvalitet. Nu vil jeg søge at være medvirkende til at udbrede kendskabet til økologisk træ som douglas og lærk.

Casper Baag, der er tømrer i en større entreprenørvirksomhed, besluttede for godt et par år siden, at han ville etablere sit eget lille savværk. Det blev til Vestegnens Savværk, hvor han arbejder i sin fritid.

- Fra starten valgte jeg at satse på douglas og lærk, fordi de har så store kvaliteter. Disse rødlige træsorter var tidligere meget fremme, men gik så i 50’erne og 60’erne tilbage på bekostning af trykimprægneret træ. Fortsat har de en vis udbredelse i Jylland, hvor bl.a. mange ældre landmænd ønsker douglas på haller m.v., og her er der også langt flere savværker end på Sjælland.

Få knaster

- I dag er det mest mindre tømrerfirmaer og private, der anvender douglas, og på Sjælland er det stort set ikke til at opdrive i en tømmerhandel. Mange tømrere kender ikke til denne træsort, og jeg lærte den også kun selv at kende, fordi jeg på et tidspunkt hjalp min far, som havde et savværk i Jylland.

Det er primært douglas, han sværger til, men han anvender også lærk.

- Douglas er bare det bedste. Det har kun få knaster, kerneveddet har en naturlig lang holdbarhed, og der er mulighed for store dimensioner. Samtidig holder det faconen og slår sig ikke så meget som lærk, hvortil kommer, at det har flottere farver. Jeg nyder synet af denne rødbrune farve på eksempelvis en terrasse.

Træet skal bare have lidt tjæreolie, så holder det i virkelig mange år. Et 100 år gammelt vindue i douglas-træ skal blot høvles, have nyt bundstykke og beslag, hvorefter det er som nyt.

Dansk træ

Mange tror, at træet kommer fra Nordamerika, og her er det da også en af de mest anvendte træsorter, hvor et vigtigt og stort anvendelsesområde er finer og krydsfiner.

Konstruktionskrydsfiner laves hyppigt af douglas i USA og Canada.

- Douglas er også plantet over hele Vesteuropa, i Norge og Sverige dog kun i det sydligste. De første douglas kom til Danmark omkring 1850, og i dag er der store skove specielt på Fyn og i Jylland. Jeg får udelukkende træ fra danske skovbrug.

- Det er særdeles velegnet til udendørs beklædning. Det er for dem, der vil have noget, som dur, og så er det faktisk ikke ret meget dyrere. Tænk samtidig på den lange holdbarhed, og at det er langt flottere.

Specialopgaver

Han sælger både til professionelle og private. Med flere tømmerhandlere har han en aftale om, at de ringer, hvis en kunde efterspørger douglas.

Samtidig er han begyndt at lave havemøbler, som han selv designer, og hidtil har der specielt været efterspørgsel fra ejere af kolonihavehuse. Som olie anbefaler han naturligvis naturprodukter. Ganske i tråd med, at der ikke er nogen forurening fra hans maskine på savværket.

Det er et af de få savværker i Storkøbenhavn.

- I det hele taget er der kun få på Sjælland, og det er som regel større savværker, men her tager de ikke specialopgaver, som jeg gør. Jeg behøver ikke gå efter de mål, som en tømmerhandel har.

- Jeg arbejder efter håndværksmæssige traditioner og går ikke på kompromis, når det skal dreje sig om kvalitetsprodukter. Det har stadig flere tømrermestre, arkitekter m.v. fundet ud af, så dem ser jeg oftere og oftere som kunder.

Tilfredsstillelse

Til forskel fra mange andre, der skærer træet op i en lagerhal, står han altså på en mark.

- Jeg kan godt lide at være i naturen, og jeg hygger mig med det. Det er ikke meningen, at jeg skal leve af det, for jeg er jo tømrer til daglig.

- Til gengæld håber jeg, at jeg kan være med til, der atter bliver anvendt langt mere douglas i Danmark i stedet for trykimprægneret træ. Jeg synes, lærk er ved at vinde mere frem i denne tid, og det sker forhåbentlig også for douglas.

- Billige, hurtige og dårlige løsninger er ikke af det gode for træerhvervet. Samtidig er det at udføre et godt arbejde med et kvalitetsmateriale jo en tilfredsstillelse i sig selv, siger Casper Baag.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 38/2024 -1)

Konkurser i byggeriet (Uge 38/2024 -1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Skruen strammes om ”gør-det-selv” renovering af badeværelser

Skruen strammes om ”gør-det-selv” renovering af badeværelser

Mange boligejere vil renovere deres badeværelse, men nu strammes reglerne om gør-det-selv folket, når det gælder, hvad man selv må udføre

Stop for tilskud til varmepumper for boliger med træpillefyr

Stop for tilskud til varmepumper for boliger med træpillefyr

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) har i en skrivelse orienteret Folketinget om sagsbehandlingsstop for træpillefyr i skrotningsordningen

Tusinder af ubetalte regninger i Forsvaret

Tusinder af ubetalte regninger i Forsvaret

Forsvarsministeren bedt redegøre for den øjensynligt udbredte praksis i Forsvaret med ikke at betale regninger til tiden