UgensErhverv.dk

Tømrer slår sig på bor

Lars Pedersen i dag leverandør af kvalitetsbor til håndværkere via trælaster og byggemarkeder.

28-05-2008

Lars Pedersen, der efter få år måtte opgive sit virke som tømrer, er i dag leverandør af kvalitetsbor til håndværkere via trælaster og byggemarkeder


Af journalist Jørgen Hansen

Drømmejobbet brast – knæene kunne bare ikke klare, når der var fugtigt arbejde, selvom han blot var 23 år.

- Jeg var virkelig glad for at være tømrer. Men hvad hjælper det, når der gik kulde i mine knæ, og de blev dobbelt så store, når jeg kom hjem samtidig med, at jeg havde smerter. Knæene kunne ganske enkelt ikke døje fugten, som det jo er uundgåeligt at komme i berøring med som tømrer, når det er et så alsidigt job.

Den i dag 30-årige Lars Pedersen har skruet tiden tilbage.

- Jeg overvejede længe min situation, men erkendte, at tømrerjobbet måtte jeg kvitte. Jeg holdt rigtig meget af både min arbejdsplads og mit arbejde, hvor vi gik op i de håndværksmæssige dyder. Samtidig var det virkelig alsidigt med nye, forskelligartede opgaver hele tiden.

- Jeg kun jo godt have fortsat som tømrer og f.eks. udelukkende have sat vinduer i, så jeg slap for det fugtige arbejde, men så ville det blive ret ensformigt og ikke længere så sjovt.

Han sagde altså noget vemodigt farvel til tømrerjobbet og blev i stedet ansat i en afdeling i Carl F, men den blev efter nogle år nedlagt, og så måtte han finde sig et andet job.

- Jeg fik et halvt års fratrædelsesløn, så jeg havde nogle måneder til at fundere over, hvad jeg nu ville. Nu har der nok altid ligget lidt af en iværksætter i mig, så beslutningen blev, at jeg ville være selvstændig.

- Det var heller ikke vanskeligt for mig at finde ud af, på hvilket område jeg skulle satse. Fra mit arbejde som tømrer kender jeg jo tømreres behov, og jeg var selv ofte ude for, at meget af det værktøj, vi brugte, var noget skidt. Specielt havde vi mange bor, som ikke duede. De kunne ganske enkelt ikke holde særligt længe.

Lars Pedersen valgte at kalde firmaet zeppco tools med domicil i Aalborg og lagerfaciliteter i Vodskov, efter at han havde brugt lang tid på at finde frem til producenter af kvalitetsbor, som han kunne stå inde for.

Flere agenturer

Først fik han agenturet på svenske 3D’s bor. Det er et verdenspatenteret multifunktionelt træbor. Dernæst fik han agenturet på østrigske Maykestays undersænkere og ligeledes østrigske Alpins bor, fræsere m.v.

Senest har zeppco tools indledt samarbejde med den franske storfabrikant af bor, Diager. Firmaet bliver således enedistributør af fabrikantens produkter, som bl.a. omfatter murbor, HSS-bor og træbor.

Diager, der omsætter for omkring 310 mio. kr. om året, var en af de første, der producerede professionelle murbor til håndværkere.

- Koncernen har egne datterselskaber, som fabrikerer alle delene til deres produktion, herunder egenproduktion af hårdmetalsplatter. Ligeledes har koncernen egne centre, hvor alle borene gennemgår en omfattende test, oplyser Lars Pedersen.

Fra den franske fabrikant er netop kommet en ny generation af SDS-plus hammerbor. Det såkaldte Twister-plus high-speed er både hurtigt og effektivt. De tekniske forbedringer er koncentreret om specifikke dele, som forstærker og forøger levetiden. Et specielt udledningsløb forøger støvfjernelsen, mens man borer, og en nyudviklet borspids giver bedre præcision og maksimal slageffekt.

Ifølge Lars Pedersen er boret det mest holdbare SDS-plus bor på det danske marked. I det hele taget har ny teknologi medført, at den franske fabrikant i dag er blandt de førende på verdensmarkedet.

Stor holdbarhed

Han fremhæver også Booster-plus, der er perfekt til stærkt armeret beton. Borets holdbarhed skulle være helt unik, da intet efter sigende stopper det.

- Borets fordele er store, og det gør det til et uundværligt bor i fremtiden. Det har kraftfuldt anslag og er yderst effektivt, så produktiviteten bliver femdoblet, fortæller han.
Borets spids består af en hårdmetalsplatte i ét stykke med tre skærehoveder og selvcentrerende spids.

Om teknologien bag borene oplyser Lars Pedersen, at en kvadratisk spiral forbinder en kompressionskanal med et lavtrykskammer, som øjeblikkelig giver effekt. Udover at borene med denne teknologi bliver effektive, er der også perfekt støvfjernelse.

- Jeg vil udelukkende satse på kvalitetsmærker, netop fordi jeg som tidligere tømrer ved, hvor irriterende det er, hvis et bor ikke kan holde. Jeg går derfor ikke på kompromis med kvaliteten. Vi ved alle, at kvalitet koster, men mere koster det ikke, siger Lars Pedersen, der netop nu har travlt med det opsøgende arbejde i landets trælaster og byggemarkeder.

Brochurer

Stort byggearbejde på Christiansborg

Stort byggearbejde på Christiansborg

Men først skal arkæologer udføre en forundersøgelse af undergrunden i Rigsdagsgården

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA) bør myndighederne forberede sig på stor efterspørgsel på autorisation til fjernelse af asbest

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil gøre det skal nemmere at fratage virksomheder retten til at have lærlinge

Hedensted godkender andelsejede fjernvarmeløsninger baseret på termonet

Hedensted godkender andelsejede fjernvarmeløsninger baseret på termonet

To landsbyer i Hedensted har fået godkendt fjernvarmeløsninger baseret på termonet efter bestemmelserne i varmeforsyningsloven. Det betyder, at de to landsbyer nu kan igangsætte processen med at søge billig finansiering til anlæggene