UgensErhverv.dk

Det selvrensende vindue

En umulig drøm er blevet til virkelighed, mener glasproducent, der netop har lanceret et selvrengørende glas.

28-05-2008

En umulig drøm er blevet til virkelighed, mener glasproducent, der netop har lanceret et selvrengørende glas.

Af journalist Lars Solberg

En sød drøm for husejere og virksomheder - et mareridt for vinduespudsere. Lige meget fra hvilken side, man ser sagen, er der lanceret et produkt, der lyder, som det er løgn. Selvrengørende glas, som holder sig rent, bare det udsættes for dagslys og regnvand.

Glasset, kaldet Pilkington Activ, er netop blevet præsenteret første gang for offentligheden på messen HI Byggeri & Håndværk i Herning, hvor vinduesproducenten Primo Vinduer viste det frem indbygget i virksomhedens plastprofiler.

I en telefon fra messen er det en begejstret salgschef Flemming Boye, som fortæller om produktets fortræffeligheder. Der har været travlt i hans stand.
- Der er stor interesse for vinduet. Og det lyder jo også som en drøm, så der har været mange, som lige ville tjekke, om det nu var sandt, siger han.

Og det nye produkt er ifølge Flemming Boye blevet modtaget med begejstring.
- Vi har her et produkt, som om få år bliver brugt i langt de fleste bygninger, mener han.
Bag den tilsyneladende lille revolution står den engelske glasproducent Pilkington, som internationalt er en af de helt store giganter inden for glasområdet. Firmaet har udviklet en række populære glastyper.

Og nu barsler virksomheden så med denne nyhed, som kan vise sig at få stor betydning for det fremtidige vinduesmarked.

Ny belægning
Hemmeligheden ved den selvrengørende teknik er en nyudviklet belægning, som er smeltet sammen med glasset ved meget høje temperaturer.

Specialbelægningen er ifølge producenten i stand til at nedbryde organisk snavs til små løse partikler. Når vand eller regnvand så rammer ruden, vaskes det beskidte væk. Glassets specielle overflade sørger for, at vandet tørrer jævnt og hurtigt uden at efterlade indtørringspletter eller striber.

Belægningen er integreret i vinduet og holder ifølge Pilkington lige så længe som vinduet.
Det er en betingelse, at der både er dagslys og regnvand, hvis et glas skal gøre sig selv rent. Der behøver ikke være skyfri himmel for, at metoden fungerer, men glasset skal rammes af de ultraviolette stråler, da det er dem, som får belægningen til at reagere mod snavset.

En sommer som i år kan være et problem for den nye type glas, da der er faldet så lidt regn, og så kan det opløste snavs ikke fjernes fra vinduet. Men det kan ordnes ved at spule vinduet med en haveslange.

Gavner miljøet
Der kan være situationer, hvor glasset ikke helt fungerer efter hensigten. Hvis overfladen er blevet så snavset, at den ultraviolette stråling ikke kan komme ind til glasset, bliver belægningen ikke aktiveret, og selvrengøringen går ikke i gang.

Her bliver man nødt til at rengøre glasset med varmt sæbevand og en blød klud. Derefter går den selvrengørende effekt i gang igen få dage efter.

Ifølge Flemming Boye fra Primo Vinduer gavner det nye produkt miljøet, da der ikke skal bruges rengøringsmidler.

Pilkington oplyser, at belægningen ikke er farlig for naturen. Ifølge producenten indeholder den uskadelige kemiske opløsninger, der allerede findes i hjemmet i produkter som tandpasta og maling.

Dyrere
Den nye type glas er dyrere end almindeligt vinduesglas. Men det er dog ikke så meget, mener Flemming Boye fra Primo Vinduer.

- Et vindue med de nye glas koster omkring 10 til 15% mere end et med traditionelt glas. Så det er ikke for, at det er så meget dyrere. Og når først den nye type glas begynder at brede sig, vil prisen falde, siger Flemming Boye.

Glasset kan anvendes i vinduer til langt de fleste bygninger både til boliger og virksomheder. Det er dog en betingelse, at glasset kan rammes af regn og af de ultraviolette stråler fra solen.

Brochurer

Entreprenørstop bør også gælde mod social dumping

Entreprenørstop bør også gælde mod social dumping

Står det til 3F, skal det være nemmere for myndighederne at gennemføre entreprenørsop på byggepladserne

Forskere: fire ud af fem nybyggerier bør sløjfes

Forskere: fire ud af fem nybyggerier bør sløjfes

Det vigtigste skridt mod en grønnere byggebranche bliver at bygge meget færre nye kvadratmeter, fremhæver danske forskere

Statsautoriseret tyveri mod skatteydere og virksomheder

Statsautoriseret tyveri mod skatteydere og virksomheder

Danskerne betalte sidste år i gennemsnit mere end 20.000 kroner for meget til staten i skatter og afgifter. Der har i alt i perioden 2010-2024 været et fejlskøn på 832 milliarder kroner ekstra til statskassen

6.879 ton asbest fra nedrivning af kun 57 minkfarme

6.879 ton asbest fra nedrivning af kun 57 minkfarme

Dertil kommer 6199 ton asbestholdig jord. Intet reelt overblik omkring den endelige regning