UgensErhverv.dk

Det selvrensende vindue

En umulig drøm er blevet til virkelighed, mener glasproducent, der netop har lanceret et selvrengørende glas.

28-05-2008

En umulig drøm er blevet til virkelighed, mener glasproducent, der netop har lanceret et selvrengørende glas.

Af journalist Lars Solberg

En sød drøm for husejere og virksomheder - et mareridt for vinduespudsere. Lige meget fra hvilken side, man ser sagen, er der lanceret et produkt, der lyder, som det er løgn. Selvrengørende glas, som holder sig rent, bare det udsættes for dagslys og regnvand.

Glasset, kaldet Pilkington Activ, er netop blevet præsenteret første gang for offentligheden på messen HI Byggeri & Håndværk i Herning, hvor vinduesproducenten Primo Vinduer viste det frem indbygget i virksomhedens plastprofiler.

I en telefon fra messen er det en begejstret salgschef Flemming Boye, som fortæller om produktets fortræffeligheder. Der har været travlt i hans stand.
- Der er stor interesse for vinduet. Og det lyder jo også som en drøm, så der har været mange, som lige ville tjekke, om det nu var sandt, siger han.

Og det nye produkt er ifølge Flemming Boye blevet modtaget med begejstring.
- Vi har her et produkt, som om få år bliver brugt i langt de fleste bygninger, mener han.
Bag den tilsyneladende lille revolution står den engelske glasproducent Pilkington, som internationalt er en af de helt store giganter inden for glasområdet. Firmaet har udviklet en række populære glastyper.

Og nu barsler virksomheden så med denne nyhed, som kan vise sig at få stor betydning for det fremtidige vinduesmarked.

Ny belægning
Hemmeligheden ved den selvrengørende teknik er en nyudviklet belægning, som er smeltet sammen med glasset ved meget høje temperaturer.

Specialbelægningen er ifølge producenten i stand til at nedbryde organisk snavs til små løse partikler. Når vand eller regnvand så rammer ruden, vaskes det beskidte væk. Glassets specielle overflade sørger for, at vandet tørrer jævnt og hurtigt uden at efterlade indtørringspletter eller striber.

Belægningen er integreret i vinduet og holder ifølge Pilkington lige så længe som vinduet.
Det er en betingelse, at der både er dagslys og regnvand, hvis et glas skal gøre sig selv rent. Der behøver ikke være skyfri himmel for, at metoden fungerer, men glasset skal rammes af de ultraviolette stråler, da det er dem, som får belægningen til at reagere mod snavset.

En sommer som i år kan være et problem for den nye type glas, da der er faldet så lidt regn, og så kan det opløste snavs ikke fjernes fra vinduet. Men det kan ordnes ved at spule vinduet med en haveslange.

Gavner miljøet
Der kan være situationer, hvor glasset ikke helt fungerer efter hensigten. Hvis overfladen er blevet så snavset, at den ultraviolette stråling ikke kan komme ind til glasset, bliver belægningen ikke aktiveret, og selvrengøringen går ikke i gang.

Her bliver man nødt til at rengøre glasset med varmt sæbevand og en blød klud. Derefter går den selvrengørende effekt i gang igen få dage efter.

Ifølge Flemming Boye fra Primo Vinduer gavner det nye produkt miljøet, da der ikke skal bruges rengøringsmidler.

Pilkington oplyser, at belægningen ikke er farlig for naturen. Ifølge producenten indeholder den uskadelige kemiske opløsninger, der allerede findes i hjemmet i produkter som tandpasta og maling.

Dyrere
Den nye type glas er dyrere end almindeligt vinduesglas. Men det er dog ikke så meget, mener Flemming Boye fra Primo Vinduer.

- Et vindue med de nye glas koster omkring 10 til 15% mere end et med traditionelt glas. Så det er ikke for, at det er så meget dyrere. Og når først den nye type glas begynder at brede sig, vil prisen falde, siger Flemming Boye.

Glasset kan anvendes i vinduer til langt de fleste bygninger både til boliger og virksomheder. Det er dog en betingelse, at glasset kan rammes af regn og af de ultraviolette stråler fra solen.

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Kun 13 procent af danskere forventer at investere i energioptimering af deres bolig i år. Det viser en undersøgelse fra Exometric, der peger på økonomien som den største barriere

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

Når Børsen skal genopbygges, bør bæredygtighed være et af de bærende principper. Sådan lyder det fra Konstruktørforeningens formandskab, som opfordrer politikerne til at fjerne de benspænd, der ligger i de nuværende dokumentationskrav

Flot hæder til Carl Ras

Flot hæder til Carl Ras

Engrosvirksomheden Carl Ras har vundet Great Place To Work's konkurrence om Danmarks bedste arbejdspladser i kategorien for mellemstore virksomheder