UgensErhverv.dk

Maleredskaber - et forsømt område

Både professionelle malere og gds’ere glemmer ofte at tjekke kvalitet, når det handler om pensler og ruller.

28-05-2008

Både professionelle malere og gds’ere glemmer ofte at tjekke kvalitet, når det handler om pensler og ruller.

Af journalist Lars Solberg

Malingen skal være i orden, mener både gds’ere og professionelle håndværkere. De kan blive fristet af et billigt tilbud i en discountbutik, men der bliver stillet mange nærgående spørgsmål til ekspedienten, bl.a. om malingen nu dækker godt nok. Anderledes forholder det sig med maleredskaber. De bliver valgt på vej ud af døren. Og området er præget af en konservativ holdning, hvor især den professionelle håndværker vælger de pensler eller ruller, han altid har brugt. Alt i alt er det et forsømt område, som burde dyrkes mere.

Denne karakteristik kommer fra adm. direktør Jens Marcussen fra firmaet Spekter A/S, som gennem 76 år har udviklet og solgt værktøj inden for maleområdet.

I 1996 lancerede firmaet en ny type pensler og redskaber, hvor skaftet var lavet i tokomponentplast. Den nye serie blev til efter lang tids udviklingsarbejde, som resulterede i redskaber, hvor design, ergonomien og malekvaliteten gik op i en højere enhed.
- Det har krævet en del fodarbejde at få gang i salget af denne type værktøj, og vi er efterhånden oppe på et pænt salg. Men det er et område, hvor tingene går meget langsomt, fortæller Jens Marcussen.

I byggemarkeder
Firmaet fremstiller pensler, ruller, skrabere og andet værktøj til området. Penslerne kan ses i mange byggemarkeder, hvor skafternes karakteristiske udseende skinner igennem. De er lavet af to typer plast - en hård og en blød, som ifølge Jens Marcussen giver en række fordele, der gør penseltypen bedre.

- De to typer plast giver et godt håndgreb. Og vi har endvidere udviklet skaftet med mulighed for mange håndgreb på samme pensel, så det altid føles behageligt. Endvidere er det ergonomisk udviklet, så det ikke belaster musklerne selv efter mange timers brug.

Hvis man skal male de store flader, så er det designet, så hånden holder på blødt plast. Og hvis man skal holde med pennegrebet, når man maler kanter, er det designet, så der også er blødt plast de rigtige steder. Det bløde plast giver et så godt greb, at man ikke taber den, og det selvom plasten bliver vådt af vand eller maling. Og så er skaftet længere, hvilket giver en bedre balance, fortæller Jens Marcussen.

Tre grupper
Firmaets pensler er delt op i tre farvegrupper afhængig af, hvilken hårtype der er brugt til penslen. Således har gruppen med naturhår fra svin en rød farve på skaftet.

Penselgruppen med et miks af natur og syntetiske hår har farven grøn, og endelig er penslerne med kun syntetiske hår blå.

De tre grupper svinger ikke meget i pris, da redskaberne i hver gruppe har både fordele og ulemper. Jens Marcussen understreger, at naturhår ikke automatisk er det bedste. Således har firmaet netop udviklet og markedsført en pensel med syntetisk hår, som holder længe og maler vedvarende jævnt og godt.

Spekter bruger megen tid på at udvikle deres pensler, men også andet maleværktøj som ruller og skrabere bliver løbende designet på ny.

Produkterne er udviklet til både gds´ere og håndværkere.
- Det er klart, at de professionelle, der er mere belastet i dagligdagen end gds’ere, umiddelbart vil få mest ud af at købe vores produkt. Men for en gds’er vil det også gøre en stor forskel at bruge en pensel med et ordentligt skaft end én med det almindelige træskaft, siger Jens Marcussen.

Faktisk er det mest gds´ere, som har taget firmaets pensler til sig.
- Forhandlere i byggemarkeder og farvehandlere har set, at der er muligheder i at sælge denne type varer, hvor der sker en produktudvikling mod det bedre. Og gds’ere er typisk meget åbne over for nye produkter, som kan gøre arbejdet lettere, siger Jens Marcussen.

Traditionelle
Anderledes er det med de professionelle, som efter Jens Marcussens mening er meget traditionelle.

- Af en eller anden grund klamrer de sig til de redskaber, de altid har brugt. Men det er skægt nok primært inden for penselområdet. De fleste håndværkere har taget godt imod andet værktøj som skrutrækkere og boremaskiner med blødt plast på håndtaget, men nej - malerne holder fast i den kendte pensel med træskaftet. Når sortsynet kommer over mig, siger jeg, at det tager to generationer at omvende en maler til nyt værktøj, selv om det er åbenlyst bedre. Én ting er sikkert. Det tager i hvert fald flere år. Selv når vi står på messer og gennemhuller deres argumenter, bliver de ved at købe det sædvanlige, siger Jens Marcussen.

Der er dog en gruppe inden for området, som opfører sig lidt anderledes, fortæller Jens Marcussen.

- De yngre kvindelige malere har taget vores produkter til sig. De er mere modtagelige for nyheder, som kan lette og gavne i det daglige arbejde, siger direktøren hos Spekter.

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Kun 13 procent af danskere forventer at investere i energioptimering af deres bolig i år. Det viser en undersøgelse fra Exometric, der peger på økonomien som den største barriere

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

Når Børsen skal genopbygges, bør bæredygtighed være et af de bærende principper. Sådan lyder det fra Konstruktørforeningens formandskab, som opfordrer politikerne til at fjerne de benspænd, der ligger i de nuværende dokumentationskrav

Flot hæder til Carl Ras

Flot hæder til Carl Ras

Engrosvirksomheden Carl Ras har vundet Great Place To Work's konkurrence om Danmarks bedste arbejdspladser i kategorien for mellemstore virksomheder