UgensErhverv.dk

Tapet ved at vinde tabt terræn tilbage

Tapetfabrikkerne er blevet stadig dygtigere til at være på forkant med udviklingen og fremstille produkter, som kunderne ønsker.

28-05-2008

Tapetfabrikkerne er blevet stadig dygtigere til at være på forkant med udviklingen og fremstille produkter, som kunderne ønsker.

Af journalist Jørgen Hansen.

Mange års nedtur i salget af tapet synes at være stoppet. Netop nu er der en opadgående kurve, så der kommer tapet i stadig flere danske hjem.
- Jeg spåede midt i 90’erne, at nedgangen i tapetsalget ville stoppe, men det fortsatte faktisk med at falde. Det er først indenfor det seneste år, at vi er begyndt at sælge mere tapet, fortæller farvehandler Peter Bjørn Jensen, Glostrup Tapet & Farve, der er Danmarks ældste farvehandlerforretning og indgår i Profa-samarbejdet.

Han mener, der er flere væsentlige årsager til, at tapet er ved at vinde noget af det tabte terræn tilbage igen.
- Det ændrer sig hele tiden, hvad danskerne ønsker sig af farver og mønstre, og farvefabrikkerne har været dygtige til at følge med udviklingen og lave det, kunderne ønsker.

- Tidligere tog det en del tid, før folk ændrede opfattelse af, hvilke farver de ville have i deres hjem. Nu går det meget stærkere. Verden løber stadig hurtigere, og moden skifter konstant. Det har farvefabrikkerne forstået at indrette sig efter. Hvor de tidligere havde kollektioner hvert andet år, har de det nu hvert år, og så har de endog ind imellem mange temakollektioner, siger Peter Bjørn Jensen.

Douce er sagen
Når det gælder farver på tapeter, blev der talt om 60’er kulører, som var orange/brune, og i 80’erne var det bare hvidt over det hele.
- Nu er det douce, altså pastelnuancer, der er støvet til. Det er ikke skarpe, men derimod dæmpede farver. Det er virkelig velafbalancerede farver, og så har tapeterne mønstre, som virkelig rammer.

- Tapet har samtidig en meget stor fordel, og det er, at når den sidste bane er sat op, er man færdig. Hvis det drejer sig om f.eks. glasvæv, er det en større proces, hvor det først skal grundes og så males to gange.

- I det hele taget synes jeg, at tapet er alle tiders vægbeklædning, og vi vil gøre meget for at medvirke til, at tapet vinder indpas i stadig flere danskeres hjem, fastslår Peter Bjørn Jensen.

Ny generation glasvæv
Han oplyser videre, at tapet ikke så meget mistede udbredelse som følge af maling.
- Det skyldes mere, at specielt strukturvægbeklædning, som vi i dag sælger mere af end nogensinde før, er gået så meget frem. Det er den nye generation i glasvæv. Det er utrolig nemt at sætte op og er meget miljørigtigt. Der er en masse strukturer, og de er hvide alle sammen. Oprindelig var de beregnet på, at man skulle male dem på forsiden. En dag var der én, som ved en fejl fik malet dem på bagsiden, hvilket der kom særdeles flotte farvenuancer ud af. Det kan måske være vanskeligt for den enkelte at finde ud af lige netop den farve, der skal benyttes, men her kan farvehandleren hjælpe.

I Glostrup Tapet & Farve er der et særdeles stort udvalg – her er endog et 300 m2 lager, og når det gælder tapet, er der bl.a. produkter fra tapetfabrikken Juvita i Holme Olstrup.

Egen farvesætning
- Det unikke ved Juvita er, at fabrikken har sin egen farvesætning og selv producerer alt lige fra a til z. Fabrikken rammer lige netop de rigtige farver, mener Peter Bjørn Jensen.

Juvita er ekspert i papirtapeter, og 75-80% af produktionen går til eksport. Samtidig arbejder fabrikken selv som grossist ved at importere vinyltapet.
- Da der kom stadig mere glasvæv op i hjemmene, fik mange danske tapetfabrikker det vanskeligt, og nogle er lukket. Der var også en del turbulens om farver, hvor vi bl.a. ifølge EU-regulativer ikke måtte benytte opløsningsmidler som alkohol i tapet.

- Vi anvender nu udelukkende ægte farver, og tapeterne er af meget høj kvalitet. Der benyttes såkaldt Duplex-papir fra Finland, og tapeterne er af så høj standard, at de kan holde meget længe, oplyser eksportchef Annelise Langhorn, Juvita.

Øget produktudvikling
Fabrikken gør meget ud af hele tiden at være på forkant med udviklingen.
- Produktudvikling er særdeles vigtig, hvis man vil overleve. Vi er nødt til at stikke fingeren i jorden og finde ud af, hvad der ønskes. Netop nu har vi en kollektion, Diamant, som vi har stor succes med. Det er lidt lysere farver, hvor det før var meget dybe, varme farver. Et lille mønster er forsigtigt spredt rundt, hvor mønstret så til gengæld er mere tydeligt på borten.

Smag og behag er dog meget forskellig, og stadig kan der være dem, som ikke lige følger den seneste mode og fortsat foretrækker de mere mørke farver.
- Det er kun godt, at smag og behag er forskellig, og vi søger da at opfylde så mange behov som muligt. En lille pudsighed er, at hvor Diamant er en succes i Holland, Tyskland, Italien, Spanien og de skandinaviske lande, ønsker franskmændene anderledes farver. Frankrig er et helt specielt land, når det gælder tapet.

Let at tapetsere
Det er blevet stadig lettere selv at sætte tapet op.
- Det er meget vigtigt, at den enkelte private selv kan sætte tapet op, for det er efterhånden få malere, der gør det. Og hvis en maler gør det, vælger han ofte hellere savsmuld eller glasvæv, da det går hurtigere, for det skal jo ikke være i mønster.
- Det har nok været medvirkende til det dalende salg af tapet, at folk ikke rigtigt har været opmærksomme på, hvor nemt det er at tapetsere. Vi har ikke en avance som f.eks. farveindustrien, og vi har ikke råd til omfattende markedsføring i tv og diverse andre medier, siger Annelise Langhorn.

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Kun 13 procent af danskere forventer at investere i energioptimering af deres bolig i år. Det viser en undersøgelse fra Exometric, der peger på økonomien som den største barriere

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

Når Børsen skal genopbygges, bør bæredygtighed være et af de bærende principper. Sådan lyder det fra Konstruktørforeningens formandskab, som opfordrer politikerne til at fjerne de benspænd, der ligger i de nuværende dokumentationskrav

Flot hæder til Carl Ras

Flot hæder til Carl Ras

Engrosvirksomheden Carl Ras har vundet Great Place To Work's konkurrence om Danmarks bedste arbejdspladser i kategorien for mellemstore virksomheder