UgensErhverv.dk

Overvågning - ja tak

Videokameraer til beskyttelse mod butikstyve er i dag i højere grad accepteret af de almindelige kunder, som før følte sig mistænkeliggjort.

28-05-2008

Videokameraer til beskyttelse mod butikstyve er i dag i højere grad accepteret af de almindelige kunder, som før følte sig mistænkeliggjort.

Af journalist Lars Solberg.

Det forkætrede overvågningskamera, som med sit kolde øje holder opsyn og registrerer butikkens kunder og deres mindste bevægelser, har i mange år stået som symbol på det totale overvågningssamfund. Men det ser ud til, at der er sket en holdningsændring på dette område. ’Big Brother’ er blevet accepteret af kunderne som et nødvendigt onde, der også er til gavn for dem selv - i hvert fald de ærlige af slagsen.

Denne oplevelse af udviklingen kan produktchef Mogens Lykke Sørensen hos firmaet DKI - Dansk Købmands-Inventar skrive under på.
- Vi er netop gået ind på kameramarkedet igen med vores Avshare-overvågningssystem. Et område, som vi egentlig havde forladt. Da de første kameraer kom på markedet for 10-15 år siden, var der stor skepsis omkring dem. Flere butiksejere satte dem op, men fortrød, fordi de almindelige kunder gav udtryk for, at de syntes, det var ubehageligt konstant at blive overvåget. De følte sig mistænkeliggjort, fortæller produktchefen.

Mistede effekt
En anden grund til, at overvågningskameraerne havde svært ved at slå igennem, var, at de hurtigt mistede deres effekt.
- I begyndelsen var det primære formål med kameraerne den præventive effekt. Derfor var der mange forretninger, som satte attrapper op, der kunne skræmme butikstyvene væk. Men tyvene gennemskuede jo hurtigt dette bedrag og stjal videre.

Men udviklingen inden for området er nu vendt så meget, at firmaet DKI markedsfører overvågningssystemer igen. Mogens Lykke Sørensen mener, at det er kunderne, der har ændret holdning.
- Der er ikke det samme negative forhold til overvågning, som der var før. Tværtimod giver mange kunder udtryk for, at kameraerne er en god ting, siger han.
Kunderne er i højere grad bevidste om, at det er nødvendigt at have sådan et udstyr, hvis butikstyvene skal fanges. Samtidig bliver den ærlige kunde ikke beskyldt for noget, da det jo kan ses, at vedkommende ikke har snuppet noget.

Ikke betale
Men der er også sket en holdningsændring til butikstyverier, mener Mogens Lykke Sørensen.
- I dag er folk bevidste om, at de som almindelige kunder skal betale for eventuelle butikstyve. Den eneste måde, som en indehaver kan kompensere for tyverisvindet, er ved at lægge på priserne. Reelt betaler de andre kunder jo så for tyverierne. Og det gider de ikke, siger Mogens Lykke Sørensen.

Men der er endnu en faktor, som betyder, at kameraer har vundet indpas igen. Det er den teknologiske udvikling.

I løbet af få år er det blevet billigere at producere overvågningssystemer og kameraer, og priserne har fået et ordentligt hak ned ad.
- Der er sket så meget på dette område, at priserne er faldet voldsomt. I dag kan vi jo forsyne en butik med op til fire trådløse kameraer og en modtager koblet op mod en tv-monitor for 12.000 kr. Det er en helt anden pris end for ganske få år siden. Så en investering i dette udstyr er meget hurtigt tjent ind igen, siger Mogens Lykke Sørensen.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Kun 13 procent af danskere forventer at investere i energioptimering af deres bolig i år. Det viser en undersøgelse fra Exometric, der peger på økonomien som den største barriere

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

Når Børsen skal genopbygges, bør bæredygtighed være et af de bærende principper. Sådan lyder det fra Konstruktørforeningens formandskab, som opfordrer politikerne til at fjerne de benspænd, der ligger i de nuværende dokumentationskrav

Flot hæder til Carl Ras

Flot hæder til Carl Ras

Engrosvirksomheden Carl Ras har vundet Great Place To Work's konkurrence om Danmarks bedste arbejdspladser i kategorien for mellemstore virksomheder