UgensErhverv.dk

TIB: Kræftens Bekæmpelse vildleder om kræftrisiko

28-05-2008

Den nye Rockwoolundersøgelse, der frikender mineraluld for kræftrisiko, sætter Kræftens Bekæmpelse i et dårligt lys.
Det mener Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (TIB), der betegner undersøgelsen som videnskabeligt makværk.

I en kritisk rapport om Rockwoolundersøgelsen fastslår forsker, læge Eva Støttrup Hansen, Københavns Universitet, at IARC’s undersøgelse (Det Internationale Kræftforskningsinstitut under WHO), som Rockwoolundersøgelsen er en del af, er totalt uden informationsværdi:

”Undersøgelsen kan knap nok påvise en sammenhæng mellem lungekræft og asbestudsættelse. Et forhold der tydeligt demonstrerer undersøgelsens ringe evne til at afdække sammenhænge mellem lungekræft og risikofaktorer i arbejdsmiljøet”.

Kritikken afvises i Information (24.9.2001) af professor Jørgen Olsen som misforstået:

”Når vi ikke har kunnet påvise sammenhæng mellem asbest og kræft, skyldes det, at gruppen af arbejdere netop er udvalgt, efter at de ikke tidligere har arbejdet med asbest. Det er hele grundlaget for undersøgelsen, at personerne ikke må have været udsat for asbest for alene at kunne undersøge påvirkningen fra mineraluld”.

- Udtalelsen bekræfter vor mistanke om, at forskerne bag Rockwoolundersøgelsen har haft så travlt med at få ”pengene til at passe”, at de totalt har tilsidesat saglige og anstændige hensyn, siger bygningsgruppeformand Peter Hougård Nielsen, TIB.

Ifølge Eva Støttrup Hansen, der har kulegravet IARC’s undersøgelse, har en temmelig stor del af personerne i IARC’s undersøgelse netop været udsat for asbest:

”I alt 87 af personerne med lungekræft (svarende til 65 procent af samtlige) og 357 kontrolpersoner (svarende til 70 procent af samtlige), og af disse har omkring halvdelen været udsat for asbest i 12 år eller mere.”

Eva Støttrup Hansen finder ”på denne baggrund, det mere end påfaldende, at IARC-undersøgelsen stort set ingen sammenhæng finder mellem asbest og lungekræft”.

Jørgen Olsens udtalelse til Information og kritikken af IARC’s millionkroner dyre undersøgelse sætter alvorlige spørgsmål ved Kræftens Bekæmpelses troværdighed.

- I TIB føler vi os vildledte af Kræftens Bekæmpelse, der på det skammeligste spiser os af med venstrehånd i stedet for at tænke på de mange mennesker, som dagligt arbejder med mineraluld. Det oser af karriere og prestige fremfor hæderlig forskning, siger Peter Hougård Nielsen.

Kilde: TIB

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Kun 13 procent af danskere forventer at investere i energioptimering af deres bolig i år. Det viser en undersøgelse fra Exometric, der peger på økonomien som den største barriere

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

Når Børsen skal genopbygges, bør bæredygtighed være et af de bærende principper. Sådan lyder det fra Konstruktørforeningens formandskab, som opfordrer politikerne til at fjerne de benspænd, der ligger i de nuværende dokumentationskrav

Flot hæder til Carl Ras

Flot hæder til Carl Ras

Engrosvirksomheden Carl Ras har vundet Great Place To Work's konkurrence om Danmarks bedste arbejdspladser i kategorien for mellemstore virksomheder