28-05-2008
Den nye Rockwoolundersøgelse, der frikender mineraluld for kræftrisiko, sætter Kræftens Bekæmpelse i et dårligt lys.
Det mener Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark (TIB), der betegner undersøgelsen som videnskabeligt makværk.
I en kritisk rapport om Rockwoolundersøgelsen fastslår forsker, læge Eva Støttrup Hansen, Københavns Universitet, at IARC’s undersøgelse (Det Internationale Kræftforskningsinstitut under WHO), som Rockwoolundersøgelsen er en del af, er totalt uden informationsværdi:
”Undersøgelsen kan knap nok påvise en sammenhæng mellem lungekræft og asbestudsættelse. Et forhold der tydeligt demonstrerer undersøgelsens ringe evne til at afdække sammenhænge mellem lungekræft og risikofaktorer i arbejdsmiljøet”.
Kritikken afvises i Information (24.9.2001) af professor Jørgen Olsen som misforstået:
”Når vi ikke har kunnet påvise sammenhæng mellem asbest og kræft, skyldes det, at gruppen af arbejdere netop er udvalgt, efter at de ikke tidligere har arbejdet med asbest. Det er hele grundlaget for undersøgelsen, at personerne ikke må have været udsat for asbest for alene at kunne undersøge påvirkningen fra mineraluld”.
- Udtalelsen bekræfter vor mistanke om, at forskerne bag Rockwoolundersøgelsen har haft så travlt med at få ”pengene til at passe”, at de totalt har tilsidesat saglige og anstændige hensyn, siger bygningsgruppeformand Peter Hougård Nielsen, TIB.
Ifølge Eva Støttrup Hansen, der har kulegravet IARC’s undersøgelse, har en temmelig stor del af personerne i IARC’s undersøgelse netop været udsat for asbest:
”I alt 87 af personerne med lungekræft (svarende til 65 procent af samtlige) og 357 kontrolpersoner (svarende til 70 procent af samtlige), og af disse har omkring halvdelen været udsat for asbest i 12 år eller mere.”
Eva Støttrup Hansen finder ”på denne baggrund, det mere end påfaldende, at IARC-undersøgelsen stort set ingen sammenhæng finder mellem asbest og lungekræft”.
Jørgen Olsens udtalelse til Information og kritikken af IARC’s millionkroner dyre undersøgelse sætter alvorlige spørgsmål ved Kræftens Bekæmpelses troværdighed.
- I TIB føler vi os vildledte af Kræftens Bekæmpelse, der på det skammeligste spiser os af med venstrehånd i stedet for at tænke på de mange mennesker, som dagligt arbejder med mineraluld. Det oser af karriere og prestige fremfor hæderlig forskning, siger Peter Hougård Nielsen.
Kilde: TIB
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Alt i gulve til boliger, kontorer, skoler og offentlige bygninger
Læs september 2023 udgaven her
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs november 2023 udgaven her
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Tysk kvalitets tagtegl
3F ønsker en række stramninger omkring brugen af udenlandsk arbejdskraft, blandt andet at politikerne genindfører kravet om dansk bankkonto
De danske kommuner får mulighed for at forbyde køretøjer med forurenende udstødning i afgrænsede områder i de danske byer
Skattestyrelsens kontroller mod social dumping har i 1. halvår af 2024 ramt plet i mere end halvdelen af kontrollerne, hvor der er fundet fejl og snyd. Indsatsen har udløst udsendte opkrævninger for cirka 266 millioner kroner
Mercedes’ kommende Vito har en herlig 9-trins automatkasse. Vi tør godt svinge os helt op på, at Vito er tidens bedste automatgearede varebil, der kan købes på det danske marked. Prisen kan måske skræmme en anelse