UgensErhverv.dk

Hvidt er et hit

Huskøbere er konservative, når de skal vælge farve på de indvendige døre - hvid er stadig dominerende, men der bliver eksperimenteret med udskæringer og tryk.

28-05-2008

Huskøbere er konservative, når de skal vælge farve på de indvendige døre - hvid er stadig dominerende, men der bliver eksperimenteret med udskæringer og tryk.

Af journalist Lars Solberg.

Døren har den farve, døre skal have – og den er hvid. Med denne omskrivning af et gammelt Gustav Wied-citat kan man groft beskrive danske parcelhusejeres valg af indendørs døre. BygTek kan efter en rundringning til en halv snes byggefirmaer udlede, at når danskere skal have bygget hus, så er der ikke megen nytænkning på dørområdet.

Dørene bliver hvide, som de altid har været. Dog er der en tendens til, at de nye boligejere både har penge og vovemod til at eksperimentere lidt med dørenes udformning. Ikke at de bliver ottekantede eller runde, men de bliver i langt højere grad præget med firkanter eller furer. Endvidere er de gamle fyldningsdøre inde i varmen.
- Vi oplever bestemt en udvikling. Folk ønsker mere kvalitet og har måske også flere penge mellem hænderne, så der sker en del på området, siger Jens Christiansen fra Solid Hus, der bygger mellem 25 og 40 enfamilieshuse om året.

Et stigende antal kunder er blevet mere kvalitetsbevidste på dette område. Og ifølge Jens Christiansen er der efterspørgsel efter døre, som er præget eller sporet.
- De glatte døre, som har været de altdominerende på markedet i de sidste 20 år, er ved at glide ud. I dag ønsker folk massive trædøre, hvor der er udfræsning. Der skal være gjort mere ud af dem, siger Jens Christiansen.

Hvid og grå
Men når det handler om farven på døre, er danskere konservative og traditionsbundne. En af årsagerne er, at dørproducenterne i langt de fleste tilfælde sælger standarddøre, som kun bliver produceret i hvide og grå farver. Det er muligt at bestille døre i andre farver, men kunderne drages af den hvide farve, mener Jens Christiansen.

- En forklaring på det hvide farvevalg er, at en dør skal kunne ses. Hvis der placeres en rød dør i et rødt rum, kan man jo ikke finde ud. Den hvide er endvidere god at arbejde med, så væggene kan males i forskellige farver uden, at de er svære at matche med døren, siger han.

Hos firmaet Dannebrog-gruppen er der en tilsvarende oplevelse af kundernes behov.
Henrik Busch fortæller, at huskøberne stiller større krav til indendørsdøre.
- De glatte, lakerede eller hvidmalede døre slog igennem i 50’erne, da tingene skulle være hurtige eller billige. Men i dag er kunderne igen ved at blive kvalitetsbevidste. De ønsker massive trædøre. Og fyldningsdørene er også ved at komme godt igen, fortæller Henrik Busch.

Masonit er yt
De tynde masonitdøre er ved at uddø, og fyldningsdøre med træ eller glas ses i flere og flere huse. Men valget af døre er også afhængigt af, hvilken type hus der er tale om. KFS Boligbyg bygger en del Skagens-huse.
- I den slags huse vil kunderne gerne have døre, som er lidt romantiske. Og det kan være fyldningsdøre med almuegerigter, siger Per Uttrup fra KFS Boligbyg.

Men han kan nikke genkendende til, at den hvide farve er dominerende. Dog mener han ikke, at det udelukkende har været sådan de sidste årtier.
- I begyndelsen og midt i 90’erne var der knald på farverne. Folk købte både lilla og røde døre. Men det er korrekt, at den hvide farve er tilbage, siger Per Uttrup.
I modsætning til andre firmaer oplever han ikke, at de prægede døre vinder terræn i forhold til de glatte. Tallene har igennem flere år holdt sig stabilt på 80% glatte døre og 20% prægede.

Men måske er det bare undtagelsen, der bekræfter reglen. Byggefirmaerne er i hvert fald enige om kundernes foretrukne valg af farve til de indvendige dør.
Hvidt er et hit.

Brochurer

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 16/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Økonomisk usikkerhed kommer i vejen for energirenoveringer

Kun 13 procent af danskere forventer at investere i energioptimering af deres bolig i år. Det viser en undersøgelse fra Exometric, der peger på økonomien som den største barriere

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

- Børsen bør genopbygges bæredygtigt

Når Børsen skal genopbygges, bør bæredygtighed være et af de bærende principper. Sådan lyder det fra Konstruktørforeningens formandskab, som opfordrer politikerne til at fjerne de benspænd, der ligger i de nuværende dokumentationskrav

Flot hæder til Carl Ras

Flot hæder til Carl Ras

Engrosvirksomheden Carl Ras har vundet Great Place To Work's konkurrence om Danmarks bedste arbejdspladser i kategorien for mellemstore virksomheder