Viden om grønne by-miljøer bør ikke gå tabt, mener direktør
30-06-2004
Dansk Center for Byøkologi kæmper intenst for at sikre sin overlevelse efter at det statslige tilskud til centret stopper ved årets udgang, og i sin nuværende form lukker den 1. november. Ifølge direktør for centret, Anders Pedersen, er målet, at den opsamlede viden ikke går tabt, og at medarbejderne kan fortsætte arbejdet med at skubbe udviklingen i retning af mere bæredygtige byer og bygninger.
- Det er mere nødvendigt end nogensinde, og har fået ekstra aktualitet med EU’s temastrategi for bymiljø, hvor der lægges op til, at storbyerne i Europa laver planer for bæredygtig byforvaltning, byplanlægning og byggeri, siger han.
I sine syv år har centret sat flere punkter på dagsordenen – bl. a. projektet ”Arkitektur og bæredygtighed i dansk boligbyggeri”, hvor Boligforeningen Ringgården i Lystrup nær Århus har opført 130 miljørigtige boliger, hvoraf de 40 er bygget efter et koncept for passive huse. Energiforbruget til varme er her kun på 15 kWh pr. kvm. – en fjerdedel af kravet i Bygningsreglementet.
Siden er der truffet aftale med formanden for Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg, Ejvind Vesselbo (V), om nærmere undersøgelser for at udbrede passiv-huse i Danmark.
Fokus på grønne byer
Trods de tunger skyer over centret har det planlagt flere møder og konferencer i efteråret med start den 24. august om ”Den grønne by”, hvor deltagerne bl. a. skal se på bygningers grønne tage.
I september sættes der under overskriften: ”Tid er penge” fokus på komplementære valutaer som redskab til at skabe social bæredygtighed i udsatte lokalområder. Her deltager også flere oplægsholdere fra udlandet.
Desuden er der i samarbejde med en række organisationer og kommuner planlagt en konference i oktober som opfølgning på en tidligere, hvor en række europæiske kommuner skrev under på en frivillig aftale for bæredygtighed ikke mindst i byggerier. Formålet er at formidle de indhøstede erfaringer, der kan bruges som input til kommunernes videre arbejde med bæredygtighed.
Læs september 2023 udgaven her
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs november 2023 udgaven her
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Markedsledende i afvandingsteknik
Den berømte, ”uendelige elevator” har gennemgået en stor renovering, der stillede Byggesekretariatet over for store udfordringer
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger
Mange danske boligejere ved godt, hvad de kan gøre for at sikre deres bolig mod vejrrelaterede skader. Alligevel har syv ud af ti ikke gjort det, og de forventer heller ikke at gøre det indenfor de næste fem år, viser en ny undersøgelse
Vejdirektoratet har valgt Cowi som rådgiver på fjordkrydsningen og tager nu næste skridt i arbejdet med en kommende ny Limfjordsforbindelse vest om Aalborg