28-05-2008
Dana Lim har netop opkøbt Ishøj-firmaet Åffa, som producerer fugemasse. Den gamle limproducent fra Køge mener, at der skal udvides for at overleve. Og firmaets størrelse vil i sidste ende gavne forbrugerne.
Af journalist Lars Solberg.
I næsten samtlige værktøjs- eller hobbykasser i det ganske land ligger der en bestemt tube fra Dana Lim. Den karakteristiske gule tube, hvor der er påtrykt Dana Lim Universal-lim, har eksisteret næsten i samme indpakning siden grundlæggelsen af firmaet for over 70 år siden. Tuben er næsten lige så dansk som en ridset Morten Korch-film, og den vækker på samme måde som de gamle film en nostalgisk længsel mod fortiden. Men dette sentimentale billede er alt for snævert til, at den moderne virksomhed Dana Lim kan være inden for rammen. Firmaet længes ikke tilbage.
I dag er det en moderne virksomhed med talrige varer. Den er en af de meget aktive spillere på området inden for limprodukter til byggemarkeder og industrien. Og for at være med i det ’game’ skal der ekspanderes. I midten af januar overtog de virksomheden Åffa i Ishøj, som producerer fugemasser. Og Dana Lim håber, at man med opkøbet kan blive endnu stærkere og være en jævnbyrdig konkurrent til de mange multinationale spillere på banen.
- Umiddelbart kunne det jo virke, som om vi er ved at skabe os et monopol på dette område. Men sandheden er, at vi kun er en ud af mange på det danske marked. Og hvis vi stadig skal have en dansk industriel faktor på området, bliver vi nødt til at udvide. Og det vil i den sidste ende også være til gavn for forbrugerne, siger adm. direktør Mogens Overgaard, som har inviteret Puff inden for til en snak med ham og salgschef Jan Mardrup i forbindelse med opkøbet af Åffa, og at virksomheden har fået splinternye administrationslokaler på Københavnsvej i Køge.
På rette vej
De to mænd har begge lagt meget arbejde i firmaet. De brænder for sagen og er overbevist om, at Dana Lim er på rette vej.
Fra at være et lille firma, som startede i 1929 og langsomt voksede til det i 1989 havde 22 medarbejdere og 20 mio. kr. i omsætning, har det oplevet en voldsom vækst, siden direktør Mogens Overgaard kom til i slutningen af 80’erne.
Sidste år havde Dana Lim således en omsætning på 110 mio. kr. og 55 ansatte. Firmaet har udvidet flere gange og realiseret mange visioner.
- For få år siden stod vi med et nedslidt produktionsudstyr, hvor meget stammede fra 1949. Men så tog vi fat, og det har været et langt sejt træk med store investeringer. Blandt andet har vi brugt mange resurser på at skabe et godt laboratorium. Og da der ikke er nogen decideret uddannelse indenfor dette område i Danmark, har vi også lagt megen vægt på at videreuddanne de ingeniører, vi har ansat, siger Mogens Overgaard.
Forkant med miljøet
Når der tales om limprodukter, kommer emnet miljø naturligt op. Her mener Mogens Overgaard, at virksomheden er i front og er bedre end mange af de multinationale firmaer inden for området.
- Det er min klare fornemmelse, at da vi er et dansk firma, har vi haft stor føling med, havde der rører sig inden for miljøområdet i vores land, som går meget op i at tage hensyn til miljøet. Så jeg mener, at vi har været på forkant på dette område til gavn for forbrugerne, siger Mogens Overgaard.
Men Puff kan ikke få direktøren til at love lavere priser, hverken til byggemarkeder, forbrugeren eller de mange industrikunder i forbindelse med udvidelsen af firmaet.
- Det er ikke på tale lige nu. Vi ligger på et prisleje, som matcher vores kvalitet i forhold til andre firmaers produktion. Men selvfølgelig når vi bliver mere konsolideret og mere effektive i takt med udbygningen, kan det måske blive aktuelt, at der kommer lavere priser, siger han.
Overtagelse af Åffa
Overtagelsen af Åffa midt i januar betyder, at Dana Lim nu har nogle flere kort på hånden. Dana Lim har igennem mange år solgt fugemasser, som de selv har tappet, men ikke produceret. Det har derimod været Åffas speciale, siden virksomheden kom til verden også for cirka 70 år siden.
Så de to produktioner skulle nu samlet give Dana Lim en større bredde.
Rent fysisk ligger Åffa, som har 36 ansatte og sidste år omsatte for 50 mio. kr., stadig på Broenge i Ishøj. Men det skal ændres.
Dana Lim har siden februar varetaget administrationen af Åffa i de nyindviede 900 m
- Det er usundt at have organisationen to steder. Jeg tror, det er vigtigt, at vi er samlet, så vi får en fælles holdånd, som det kræver for at drive en moderne virksomhed. Så ved årsskiftet regner jeg med, at vi er samlet her på Københavnsvej, siger direktøren.
Sejt træk
Til den tid kan et langt sejt træk så afsluttes, fortæller Mogens Overgaard.
- Vi havde en strategi med fire faser. Først skulle vi have en ordentlig administration. Så en ordentlig produktion og en moderne teknisk afdeling. Og endelig skulle vi have gode fysiske rammer med moderne og rummelige lokaler. Denne proces er nu færdig, siger han.
Men det betyder ikke, at firmaet læner sig tilbage i stolen. Nu skal der tænkes på ekspansion. Mogens Overgaard vil blandt andet satse på større eksport. Sidste år udgjorde eksporten 25 mio. ud af omsætningen på 110 mio. Dette tal skulle gerne i vejret.
- For at overleve som virksomhed bliver vi nødt til at være på forkant. Derfor har vi blandt andet opkøbt Åffa. Det handler om at spise og ikke blive spist, siger han med et smil.
Det begyndte med et brækket stoleben
Historien bag firmaet Dana Lim på Københavnsvej i Køge er den klassiske historie om en mand, som får en god ide.
Kai Hansens forældre drev hotel Postgården i Køge. Her blev der slidt godt på de gamle møbler. Hver gang en stol brækkede et ben, skulle der laves et helt nyt ben, som skulle sættes på. Det irriterede sønnike Kai Hansen, som syntes, at der måtte være en nemmere løsning på det problem.
Han gik i gang med at eksperimentere med at lave lim, som kunne sætte benene sammen. Han fik fat i nogle gamle celluloidstrimler fra biograffilm og opløste dem i acetone. Og pludselig stod han med datidens bedste lim, som lynhurtigt fik de gamle stole op at stå igen.
Denne lim blev til den berømte lim ’Den Gule Tube’. Dette fandt sted i 1929, hvor Kai Hansen begyndte en decideret produktion i kælderen på sit hus. I 1949 købte han en grund på Københavnsvej og byggede en stor gul fabriksbygning, som bliver brugt endnu i dag. Og så udviklede firmaet sig.
Kai Hansen døde i 1953 og testamenterede firmaet til sin samlever Anne Margrethe Hinchelli. Hun besluttede sig for at ændre firmaet, så det blev fondsbaseret og ejet 100% af Kai Hansens Fond. Fonden uddeler hvert år penge til humanitært arbejde, ligesom der hvert år uddeles en Dana Lim-pris på 250.000 kr. til forskning.
I år gik prisen til Pieter Telleman, som er gruppeleder på DTU’s Mikroeletronikcenter. Han forsker i de såkaldte biochips, som blandt andet giver hurtig og billig diagnostik af sygdomme.
Kilde: Puff
Individuelle trætrapper siden 1972. Smukt og funktionelt dansk design.
Tysk kvalitets tagtegl
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Nedbrydning og Miljøsanering
Læs november 2023 udgaven her
Energieffektive luftbehandlings-løsninger. Ideelt og kontrolleret klima
Tagdækkernes faldsikringssystem
Læs september 2023 udgaven her
Alt i gulve til boliger, kontorer, skoler og offentlige bygninger
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Det skulle tydeligt have fremgået, at Campen Auktioners ansatte ved auktionshusets konkurs selv kunne byde på varerne. Desuden skulle prisen på varer, der var til salg, have fremgået som den samlede pris inklusive moms, gebyrer med mere
Arbejdstilsynet er i forbindelse med tilsynsbesøg på en landejendom i Sønderborg Kommune stødt på mindreårige i alderen 14-15 år, som var i gang med at nedrive asbestholdige eternittagplader
En håndværker røg gennem loftet til klasselokale under asbestsanering. Nu flyttes eleverne til pavilloner under det videre arbejde
Bygningsstyrelsen har tildelt de næste 24 nedrivningsentrepriser til henholdsvis Kingo Karlsen, Titan Nedbrydning, P. Olesen samt Søndergaard