UgensErhverv.dk

Plastvinduer indtager storbyen

Politisk afgørelse åbner op for plastvinduer i gamle bygninger.

28-05-2008

Politisk afgørelse åbner op for plastvinduer i gamle bygninger.

Af journalist Lars Solberg.

Efter mange års modstand mod plastvinduer fra det offentliges side ser det ud til, at der er sket en opblødning. I København og Frederiksberg Kommuner har myndighederne godkendt, at plastvinduer kan bruges til renoveringsarbejder også på gamle bygninger.

Tidligere blev vinduer af det kunstige materiale vraget af stadsarkitekterne i forbindelse med udskiftninger af vinduer i bygninger, hvor det offentlige skulle godkende renoveringen, hvilket gælder for de fleste bygninger i byen. Der blev stillet en række krav til, at vinduerne rent facademæssigt skulle falde ind i stilen på både ældre og relativt nye bygninger.

Og når talen faldt på plastvinduer, vendte de offentlige arkitekter tommelfingeren nedad. Men denne holdning er nu ikke mere så entydig.
Sidste år nåede Bygge- og Teknikudvalget i Københavns Kommune frem til en beslutning, som havde stor principiel betydning. Det blev bestemt, at myndighederne ikke længere kunne sige nej til plastvinduer med begrundelsen, at de var lavet af plast.

Udvalget behandlede sagen i forbindelse med en konkret ansøgning, hvor et firma skulle udskifte vinduer i en ældre beboelsesejendom Hyltebro på Nørrebrogade.

Ved siden af
Tidligere var det lige så sikkert som amen i kirken, at der blev givet et afslag. Ikke bare på grund af materialet, men også på grund af at plastvinduerne i stil og profil faldt fuldstændig ved siden af de originale vinduer.

Men denne gang var det ikke så let, da vinduerne, som skulle sættes ind i bygningen, var af en nyproduceret udgave, som fuldstændig lignede de gamle trævinduer. Derfor blev beslutningen imødeset med spænding af producenterne af plastvinduer, da det kunne blive en milepæl inden for branchen.

Og ved at sige ja til ansøgningen banede politikerne i Bygge- og Teknikudvalget i København dermed vej for de første plastvinduer i bygninger, som er under opsyn fra det offentlige. De mente, at selvom der blev brugt plastvinduer, ville den oprindelige facadestil stadig være bevaret.

Bygningen på Nørrebro er erklæret bevaringsværdig på skalatrin fem. Det vil sige, at den offentlige tilladelse åbner op for, at der kan installeres plastvinduer i bygninger fra skalatrin fem til ni. Dette er langt de fleste. Fra skalatrin under fem er der kun større og historiske bygningsværker, som slotte og andet.

Det skal dog bemærkes, at der skal søges om det, hver gang et firma ønsker at udskifte eksisterende vinduer med nye vinduer, uanset om materialevalget er træ eller plast, forudsat bygningen er placeret i skalatrinene fra myndighedernes side.

En revolution
- Man kan godt kalde det en mindre revolution inden for området, siger Henrik Andersen, som er salgschef i Rehau Danmark.

Rehau Danmark er et datterselskab af den store vinduesproducent Rehau i Tyskland. Det er den danske afdeling, der har udviklet den nye vinduesprofil Rehau 798 Nordic Design, som blev brugt i den ovennævnte bygning på Nørrebro. Firmaet producerer vinduer til hele landet i samarbejde med 10 vinduesfabrikker i Danmark.

Henrik Andersen fortæller, at det nye produkt er resultatet af en lokal udvikling inden for området.
- Historisk har plastvinduer været noget, man importerede fra Tyskland, som traditionelt har haft en anden baggrund inden for vinduesområdet. Med den nye serie har vi taget udgangspunkt i den danske tradition og vinduesarkitektur, siger Henrik Andersen.

Rehau har med den nye vinduesserie udviklet profiler, som ifølge Henrik Andersen falder mere i danskernes smag.

Vinduerne åbnes udad. Dette gør dem mindre kraftige og klodsede end et ’normalt’ plastvindue, der åbnes indad. Endvidere er karmen blevet smallere end på de oprindelige plastvinduer.

Vinduet er designet med de detaljer, som var i de oprindelige dannebrogsvinduer af træ. Der er kitfals og et fald i rammen ned mod ruden, som gør, at de ligner de oprindelige trævinduer.

Ud over huset på Nørrebro er den nye vinduesserie blevet installeret i forskellige huse i Frederiksberg og Københavns Kommuner. Men de er også blevet brugt mange andre steder i landet, også i nybyggerier.

Mere end kopi
Det er fristende at kalde det nye vindue fra Rehau en kopi af det gamle trævindue. Men denne betegnelse falder ikke i god jord hos salgschef Henrik Andersen.

- Ordet kopi er ikke et særlig godt ord. Det er negativt ladet, fordi det originale vindue så må være bedre. Det holder ikke mere. Jeg tror, at plastvinduer, som er lavet ordentligt og passer til byggestilen, er vejen frem. Et plastvindue er nemmere at vedligeholde og billigere i drift. Og vi har nu bevist, at der kan laves vinduer, som rent arkitektonisk passer til de fleste bygninger, siger han.

Han mener, at denne udvikling ikke kan stoppes.
- Det er et naturligt fremskridt. Alting forandrer sig - vi står jo heller ikke længere i køkkenet og rører fars i blå metalskåle, som man gjorde i oldemors tid. I dag er det en selvfølge, at skålen er af plast.

På samme måde sker der nu en udvikling inden for vinduesområdet, som er uundgåelig, siger han.
Han tror dog ikke, at plastvinduet i fremtiden bliver det eneste på markedet.

- Det vil ikke kunne fortrænge træ, og det er da heller ikke vores ambition. Der vil stadig være bygninger, som gør sig bedst med trævinduer. Men jeg tror på, at vi vil se mange flere plastvinduer, når der skal udskiftes vinduer. Det kan simpelthen bedre betale sig, siger Henrik Andersen.

Brochurer

Folketingets Fadervor renoveret for 14 millioner kroner

Folketingets Fadervor renoveret for 14 millioner kroner

Den berømte, ”uendelige elevator” har gennemgået en stor renovering, der stillede Byggesekretariatet over for store udfordringer

Realdania finder ny direktør internt

Realdania finder ny direktør internt

Nuværende filantropidirektør Nina Kovsted Helk er ny administrerende direktør i Realdania. Hun afløser den 1. april 2025 Jesper Nygård på posten. Samtidig justeres direktionen fra tre til to personer

Roskilde Bymidte trænger til fornyelse

Roskilde Bymidte trænger til fornyelse

Masu Planning har vundet udbuddet om fornyelsen af Algade og Hestetorvet i Roskilde. Der skal blandt andet skabes et klassisk strøgforløb, som lever op til tidens krav om funktionalitet og klimatilpasning

Konkurser i byggeriet (Uge 4/2025 -1)

Konkurser i byggeriet (Uge 4/2025 -1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger