Både nystartede og store danske arkitektfirmaer satser på opgaver i Sverige.
23-05-2008
Internationale opgaver får stadig større betydning for mange danske arkitektfirmaer, og det nordiske marked har i flere år ligget lige for. Specielt den boomende økonomi og store offentlige investeringer i Norge har kastet mange opgaver af sig de sidste ti år, men på det seneste er også Sverige kommet med som et marked i voldsom vækst for danske arkitektfirmaer.
Det afspejledes meget tydeligt på den nyligt afholdte byggemesse, Nordbygg, i Stockholm, hvor C.F. Møller, Arkitema og Svendborg Architects præsenterede projekter for den svenske byggebranche i samarbejde med den danske ambassade i Stockholm og Dansk Eksportråd. Som to store, veletablerede - og et nystartet arkitektfirma repræsenterer de hver sin indgang til det svenske marked og er gode eksempler på de forskellige veje, der er til at få opgaver på det svenske marked.
Unge med svensk erfaring
Yngre danske arkitekter, der i dag prøver at etablere sig i Sverige, nyder godt af, at danske arkitekter historisk set har opnået stor anerkendelse og markeret sig med vinderprojekter i mange højtprofilerede svenske konkurrencer. Mest markant er Henning Larsen, der har fået opført store, offentlige projekter som Malmø Stadsbibliotek, Fysikcentrum i Stockholm og senest et koncert– og kongreshus i Uppsala.
Og netop Henning Larsens svenske projekter har meget konkret været afsættet for nystartede Svendborg Architects med tidligere Henning Larsen-medarbejder Johnny Svendborg i spidsen til at få foden indenfor på det svenske arkitektmarked.
- Når man ikke har tre års regnskaber at kunne fremlægge, er det svært at blive kvalificeret til de indbudte konkurrencer, men på baggrund af mine fem års erfaringer som ledende medarbejder på koncerthuset i Uppsala, var jeg heldig at blive inviteret med i en konkurrence om et større byudviklingsprojekt, Frodeparken i Uppsala, hvor jeg først vandt konkurrencen om helhedsplanen og efterfølgende de første tre etaper af byggeriet med en blanding af boliger, erhverv og en daginstitution, fortæller Johnny Svendborg.
- I forhold til svenske arkitekter kan vi som danske arkitekter have en fordel i kraft af vores uddannelse, der er meget kunstnerisk orienteret, og vi derfor kommer frem til nogle anderledes og ofte mere spændende løsninger.
Samme model på det svenske marked har delvis været gældende for Michael Christensen, der efter 10 år hos Henning Larsen Architects på blandt andet Fysikcentrum Stockholm stiftede arkitektfirmaet Christensen & Co i 2006 og kort efter vandt konkurrencen om Synergy House, et nyt institutbyggeri på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Senere er fulgt yderligere tre undervisningsbyggerier i Stockholm.
Følger boligudviklere
Arkitema satser også stærkt på markedet for arkitektrådgivning i Sverige, men har dog valgt en anderledes strategi end mange af de øvrige store, danske arkitektfirmaer. Arkitema er ganske enkelt startet op for sig selv helt fra bunden ved i maj 2007 at oprette eget kontor i Stockholm.
- Vi har meget bevidst valgt at koncentrere os om rådgivning indenfor byggeriet af ’bostadsrätter’ - altså den svenske form for private ejerlejligheder – og meget specifikt for de fem store boligudviklere Sjælsø Gruppen, NCC, Skanska, PEAB og Jernhusen, fortæller partner Jørgen Bach, der fra oktober 2006 har arbejdet med at etablere Arkitemas base i Sverige.
- Flere af boligudviklerne kender vi af navn fra Danmark, men alligevel er det ikke meget man kan tage med hjemmefra, fordi det er så store organisationer, og man starter på mange punkter helt forfra med at præsentere sit firma.
- Derudover har vi valgt, at den svenske afdeling kun arbejder i en radius på omkring 100 kilometer uden om Stockholm Centrum, mens eventuelle opgaver i det sydlige Sverige og Malmö kan varetages fra kontoret i København, fortæller Jørgen Bach.
Foreløbig har Arkitemas Stockholms afdeling projekteret en rækkehusbebyggelse med 30 boliger for Sjælsø Gruppen, som er under opførelse i en forstad uden for Stockholm. Yderligere er 225 særlige lavenergi-etageboliger under projektnavnet, EKO², under projektering for bygherren Edicta. I alt beskæftiger Arkitema seks svenske medarbejdere i Stockholm.
Et tæt samarbejde med projektudviklere har tidligere været en succesfuld strategi indenfor erhvervs- og detailhandelsbyggeriet for Årstiderne Arkitekter. I dag er Årstiderne veletablerede i Sverige og de øvrige nordiske lande efter et mangeårigt samarbejde med det i dag Sjælsø Gruppen-ejede udviklings- og entreprenørfirma, IBI.
Svenske filialer
Arkitektfirmaet C.F. Møller er i dag blandt de største arkitektfirmaer på europæisk plan og i særdeleshed i Norden med store afdelinger i både Danmark og Norge og i alt omkring 300 medarbejdere. I 2007 foretog C.F. Møller yderligere et markant indtog på det svenske arkitektmarked gennem overtagelsen af arkitektvirksomheden Berg Arkitektur i Stockholm, der har Globen i Stockholm og terminalbygninger i Arlanda Lufthavn.
En markant overtagelse af et større svensk arkitektfirma, der fortæller om den økonomiske såvel som arkitektoniske styrke, danske arkitektfirmaer har opbygget gennem de seneste års hjemlige byggeboom.
- Det betyder, at vi mere målrettet og strategisk vil kunne favne alle arkitektydelser fra programmering til færdigt byggeri på det svenske marked, fortalte partner Klavs Hyttel dengang om baggrunden for opkøbet af den svenske arkitektvirksomhed.
Forud for overtagelsen af Berg Arkitektur havde C.F. Møller i 2006 oplevet stor succes i Sverige efter vinderprojekter i konkurrencer om store opgaver om henholdsvis Malmö Tower i den nye bydel Hyllie samt en akut- og infektionsklinik til Malmö Universitetssygehus, der begge igangsættes i 2008.
Også KHR Arkitekter har valgt tæt samarbejde med et svensk arkitektfirma som indgangsvinkel til at varetage store opgaver i Sverige. Sammen med Henrik Rundquist Arkitektkontor ejer KHR Arkitekter en halvpart i KHR Rundquist Arkitekter, der blev stiftet i 1999 i forbindelsen med udvidelsen af Arlanda Lufthavnen. KHR Rundquist ligger i Stockholm og har 10 medarbejdere.
Konkurrencer er hovedvejen
Arkitektkonkurrencer er den mest almindelige vej for danske arkitektfirmaer til opgaver i Sverige. Og de seneste par år har flere både yngre nyetablerede - og store veletablerede danske arkitektfirmaer markeret sig i indbudte – såvel som åbne svenske arkitektkonkurrencer.
I 2007 stod Gjørtz Pank & Partners frem med førstepræmie i en åben konkurrence om en bydel i Järfälla med 150 til 250 boliger til flere generationer. Og unge Polyform Arkiteter vandt den åbne konkurrence om Täby Torv, hvor Bystrup Arkitekter fik en trediepris. Nobel arkitekter samt Thomas Birkkjær og Klaus Jepsen fik hver fjerdepriser for forslag til en danserestaurant i Falsterbo. Entasis modtog hædrende omtale i åben konkurrence om boligbebyggelse i Nässjö. Kjær & Richter samt Henning Larsen Architects var blandt de fem udvalgte i den indbudte konkurrence om ’Smålands Musik och Teater’ i Jönköping. Og Henning Larsen var også indbudt til at bygge et Psykiatrins Hus i Uppsala.
Mest markante danske projekt i Sverige i 2007 var dog JAJA Architects forslag til en udvidelse af Asplunds stadsbibliotek i Stockholm, der udvalgtes som en af de seks finaledeltagere blandt 1.170 deltagere og endte med en fjerdepræmie.
Senest i 2008 har 3XN vundet en indbudt konkurrence om et nyt, stort boligkvarter på et tidligere sygehus i Södermalm i Stockholm.
Täby Torg, Polyform Arkitekter.
- nn
Læs september 2023 udgaven her
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs november 2023 udgaven her
Fremover skal der meget mere til for at opnå en DGNB-certificering – også mere end de nye CO2-krav i bygningsreglementet. Antallet af kriterier, som en bygning måles på i DGNB, reduceres fra 36 til 14
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger
Arbejdsgiverne svigter totalt løfter om lærepladser. 3F foreslår højere bøder til arbejdsgivere, der ikke opretter lærepladser. Pengene skal udbetales til arbejdsgivere, der opretter flere lærepladser, end de som minimum skal
Scandi Byg var død og begravet, men genopstår nu som en integreret del af Nordic Wood Industries. Her skal Scandi Byg håndtere, hvad Nordic Wood Industries selv kalder 'mindre komplekse sager'. 85 ud af 200 tidligere medarbejdere er genansat