Fra den 1. juni skal arbejdsgiverne ikke længere tilbageholde dele af medarbejdernes lønninger, hvis de skylder penge til det offentlige
22-05-2008
Fra den 1. juni 2008 slipper arbejdsgiverne for pligten til lønindholdelse – det vil sige, at de slipper for pligten til at agere som inkassator for det offentlige over for medarbejderne.
Hvis en lønmodtageren skylder penge til det offentlige – for eksempel skat, børnepenge eller gammel studiegæld – har arbejdsgiverne været forpligtet til at tilbageholde en del af lønnen og herefter afregne denne til et fælles lønindeholdelsesregister.
De nye regler vækker glæde hos Dansk Byggeri, som har kæmpet mod lønindholdelse de seneste 15 år.
- Vi er meget tilfredse med at slippe for denne administrative byrde. Pligten til at foretage lønindeholdelse er en administrativ tung opgave, men den er også en belastning for forholdet mellem lønmodtager og arbejdsgiver. Som arbejdsgivere har vi ikke behov for at vide, at lønmodtageren skylder penge til det offentlige – det vil vi helst blande os uden om, siger projektchef Jørn Jensen i Dansk Byggeri.
Velfortjent lettelse
Fra 1. juni vil lønindeholdelsen foregå via det almindelige A-skattetræk, og Jørn Jensen synes, det er velfortjent, at arbejdsgiverne nu slipper for en byrde:
- Det er indførelsen af eIndkomst, der har gjort det muligt endelig at aflive lønindholdelse. Og arbejdsgiverne har i første halvdel af 2008 ydet en kæmpe indsats for at få eIndkomst igennem de værste børnesygdomme og sikre, at lønmodtagerne har fået den korrekte løn til tiden, siger han.
Selvom eIndkomst har været en lang tur op ad bakke, siden systemet blev indført den 1. januar 2008, tror Jørn Jensen dog på, at der er lys forude:
- Men det har været en hed periode i lønningsbogholderierne, og der venter stadig et stort oprydningsarbejde. Så det er rart, at arbejdsgiverne endeligt kan høste nogle gevinster for den store arbejdsmæssige belastning, det har været at indføre eIndkomst.
Er SKAT parat?
Netop på grund af den drøje start med eIndkomst er Dansk Byggeri bekymret for, om SKAT nu også er klar til omlægningen af de mange skattekort. Der er kun få dage til omlægningen skal finde sted, og mange tusinde lønmodtagere skal have nye skattekort. Vejledning, hjemmeside og nødvendig support samt håndtering af nye skattekort i forbindelse med et månedsskifte skal være gennemtestet og gearet til denne omlægning.
- Jeg håber inderligt, at SKAT har lært af erfaringerne fra det seneste halve år. Og hvis de er det mindste i tvivl, om alt er på plads, så ville jeg opfordre SKAT til at udsætte et par måneder. Nu har vi ventet i 15 år, så kan vi nok klare nogle måneder mere. Denne omlægning skal være gnidningsløs – ellers mister arbejdsgiverne troen på systemet, slutter Jørn Jensen.
-los
Nedbrydning og Miljøsanering
Alt i gulve til boliger, kontorer, skoler og offentlige bygninger
Tysk kvalitets tagtegl
Læs november 2023 udgaven her
Tagdækkernes faldsikringssystem
Individuel design og høj kvalitet til indvendige døre – dansk producerede
Markedsledende i afvandingsteknik
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs september 2023 udgaven her
Regeringen undervurderer ifølge vismændene det økonomiske råderum med 25 milliarder kroner
Frem mod 2026 bliver Forbundshuset opført på Sluseholmen, hvor fire prominente fagforeninger flytter ind. Men i byggefasen er en underentreprenør blevet bortvist for at have litauiske medarbejdere gående til 56 kroner i timen
Regeringen har tirsdag præsenteret en række omfattende ændringer af uddannelsessystemet, og reaktionerne i byggebranchen dækker over alt fra jubel til bekymring
Byggeriet af et nyt domicil til GF Forsikring i Odense er nu for alvor gået i gang. AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, og totalentreprenøren Raundahl & Moesby har taget første spadestik til byggeriet