UgensErhverv.dk
Nye IT-løsninger giver mere effektivitet i byggeriByggeriet bør forbedre kommunikationen mellem bygg

Nye IT-løsninger giver mere effektivitet i byggeri

Byggeriet er bagud på IT-fronten, men nu findes der IT- og teleløsninger på markedet, der er skræddersyet til byggebranchen

19-05-2008

Stort set al kommunikation på byggepladserne i Danmark foregår i dag via en mobiltelefon, for 80 % af medarbejderne i byggebranchen har en mobiltelefon mod kun 43 % i det øvrige erhvervsliv.
Til gengæld ser det knapt så moderne ud på IT-området, og det til trods for, at der efterhånden er mange IT-løsninger på markedet, som kunne gøre hverdagen nemmere for svenden, entreprenørvirksomheden, mester, leverandøren, virksomhedens administration og andre, der hver dag har kontakt med eller arbejder i branchen.

- Byggebranchen er præget af, at IT-udbredelsen er langt mindre end i andre brancher. Det betyder, at effektiviteten i byggebranchen ikke er steget nævneværdigt gennem de seneste år, siger Martin Profit Jacobsen, stifter af og partner i Bygge- og AnlægsSektorens IT- og Teleselskab (Basit), der leverer teleydelser, soft- og hardware til bygge- og anlægsbranchen.

Alle løsninger et sted
Martin Profit Jacobsen ved det meste om teleløsninger efter 10 år i TDC, mens hans partner, Jesper Dohn Aaberg, efter 16 år i IT-branchen har stor viden om de IT-løsninger, der findes på markedet. De to stiftere har udelukkende valgt at fokuserer på at finde løsninger til bygge- og anlægsbranchen, og med kontor på Teknologisk Institut i Tåstrup har de gode muligheder for hele tiden at følge med i, hvad der sker i branchen.

- Der er opstået en modenhed i de mobile IT-løsninger, som passer perfekt til branchens behov. Det er mobilnettet, der gør, at IT-løsningerne kan komme ud til de meget mobile håndværkere, men da mobilselskaberne ikke har forståelse for IT, overser de ofte den sammenhæng. Vi vil tilbyder byggeriets virksomheder, at de kan købe deres IT- og teleløsninger det samme sted, og at de efterfølgende også kan få hjælp her, siger Martin Profit Jacobsen.

Vil ruske byggebranchen
De travle tider i byggeriet er ved at være ovre, og dansk byggeri nærmer sig efterhånden et mere normalt aktivitetsniveau. Basits stiftere forventer, at der nu bliver tid i branchen til at tænke i effektivisering af IT-løsninger som f.eks. elektroniske lommebøger, elektroniske arbejdssedler, kontorværktøjer og mobilt bredbånd, der alle effektiviserer og sparer tid i flere led i virksomheden.

De elektroniske værktøjer kan være med til, at der bliver lavet færre fejl og mangler i byggeriet. Med det lille ledningsløse og trådløse modem kan den bærbare computer bl.a. tages med ud på byggepladsen, hvor håndværkeren kan finde de nyeste tegninger, for eksempel på det fælles projektweb, der kan opdateres, hver gang der laves ændringer hjemme på kontoret.

- Med mobilt bredbånd på den bærbare kan man hele tiden slå op og se de nye tegninger, så alle hele tiden arbejder efter de samme tegninger, siger Jesper Dohn Aaberg, der suppleres af sin partner.

- For et år siden havde branchen ikke brug for at gøre tingene anderledes, for der var for travl til at lave om på noget. Så man løste problemet ved at hente flere folk ind i stedet for at opgradere og effektivisere, og det er ikke noget, man tjener penge på. Vi synes, at byggebranchen trænger til at blive rusket lidt, men den største udfordring blive nok svendene. De er meget konservative, siger Martin Profit Jacobsen.

louise@odsgard.dk

Brochurer

Stort byggearbejde på Christiansborg

Stort byggearbejde på Christiansborg

Men først skal arkæologer udføre en forundersøgelse af undergrunden i Rigsdagsgården

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA) bør myndighederne forberede sig på stor efterspørgsel på autorisation til fjernelse af asbest

Konkurser i byggeriet (Uge 10/2024 - 1)

Konkurser i byggeriet (Uge 10/2024 - 1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil gøre det skal nemmere at fratage virksomheder retten til at have lærlinge