UgensErhverv.dk

Polakker kommet for at blive

TIB-formand tvivler på, at polske håndværkere rejser hjem på grund af ny overenskomst

25-06-2004

- Ingen polske arbejdere behøver at tage hjem på grund af den løn, de fremover skal have efter at der er indgået overenskomst, siger afdelingsformand for Træ-Industri-Byg (TIB) i Århus, Hans Rasmussen.

Han modsiger dermed den dansk-polske forretningsmand Ole Thuesen, som står bag firmaet Biomax, og som sender polske håndværkere til Danmark. Efter trusler om blokader af byggerier har han indgået en overenskomst med TIB, men til ”Ugens Erhverv” også sagt, at han på den baggrund mister byggeopgaver og håndværkere i Danmark, fordi polakkerne efter at have betalt sygesikring og skat i Danmark nu kan se frem til en lavere timeløn. En tankegang Hans Rasmussen ikke kan følge, og som til Århus Stiftstidende siger:

- Tidligere er polske arbejdere aflønnet med 16 kr. i timen plus 810 kr. i diæter om dagen, og det omregner firmaet til 115-120 kr. i timen. Med den nye aftale hæves timelønnen til 148,30 kr. plus 12,5% i feriepenge samt 5,75% i søgnehelligdags-betaling plus 6,4% i pensionsbidrag. Desuden skal arbejdsgiveren betale for kost og logi af rimelig standard samt 99,75 kr. i diæter pr. døgn.

Flere anmeldelser
Til det siger Ole Thuesen, at den polske lovgivning dikterer, at håndværkerne skal have 100 kr. oveni deres normale timeløn på 16 kr., når de arbejder i udlandet, og han skønner selv, at de polske håndværkere, han sender hertil, har en løn på ca. 150 kr. i timen, som ligger væsentligt over den danske mindsteløn, og ikke langt fra hyren i den nye overenskomst.

Hans Rasmussen tvivler dog stadig på, at polakkerne rejser hjem efter den nye overenskomst er kommet i hus, men siger, at ”det vigtigste for os har været at sikre lige vilkår for alle”.

En stor del af Ole Thuesens byggevirksomhed foregår i Jylland. Efter den seneste debat om polsk arbejdskraft på dansk grund har TIB fået 3-4 nye anmeldelser om polakker, som arbejder i Århus-området, ligesom afdelingen på Djursland har fået et par anmeldelser, mens afdelingen i Silkeborg har fået et tip om fire polske arbejdere, der bliver aflønnet med ti euro i timen.

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Bred politisk aftale mellem regeringen, DanmarksDemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet om at bekæmpe social dumping

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Gevinsterne ved social dumping har været så store, at de lyssky entreprenører har ifølge BAT været ligeglade

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

SMVdanmarks administrerende direktør er stærkt utilfreds med, at erhvervsministeren bagatelliserer, at store virksomheder ’tvinger’ eksempelvis håndværkerfirmaer til at acceptere meget lange betalingsfrister