UgensErhverv.dk
Gamle håndværksteknikker bevares på filmErfaringer fra bøger og sidemandsoplæring er ikke

Gamle håndværksteknikker bevares på film

Gamle bygningshåndværk og teknikker bliver nu filmet og lagt på internettet for ikke at gå i glemmebogen

28-04-2008

Nye byggemetoder og -materialer erstatter løbende de gamle håndværksteknikker og -discipliner, der derfor er i fare for at blive glemt – eller i bedste fald at blive overset i relevante byggesituationer. Det kan få uheldige konsekvenser for, hvordan danske bygninger renoveres og bygningskulturen bevares.

Derfor igangsættes nu projekt ’Klik Et Håndværk, der skal introducere korte digitale dokumentarfilm som middel til at formidle udførelsen af udvalgte håndværksteknikker. Samtidig gøres filmene tilgængelige på internettet, så de kan ses på computere og i fremtiden også på mobiltelefoner. Sidstnævnte gør filmene tilgængelige, næsten uanset hvor og hvornår man har behov for det.

Sidemandsoplæring er ikke nok
Viden om teknikkerne findes i dag oftest i bøger, men mange af bøgerne indeholder store mængder af informationer, som det kan være vanskeligt for praktikere at sætte sig ind i.
Erfaringer med metoderne overbringes enten ved sidemandsoplæring eller på kurser, men sidemandsoplæring er nu til dags en sjælden disciplin og undervisning eller kurser er ofte éngangsoplevelser, der hurtigt glemmes, hvis det lærte ikke bruges umiddelbart efter.

- Vi ser projekt ’Klik Et Håndværk’ som en mulighed for at afprøve en ny måde at dokumentere og bevare historisk byggeviden på. Samtidig ser vi også et perspektiv i, at metoden måske også kan anvendes fremadrettet i forhold til at introducere nye byggemetoder og -materialer, siger Hans Peter Svendler, direktør i Realdania, der sammen med Grundejernes Investeringsfond (GI) står bag projektet ’Renovering 2010’, som ’Klik et håndværk’ er en del af.

Håndværksmæssig kvalitet
Modsat skriftligt og grafisk materiale, hvor selve den praktiske udførelse måske er ’lidt sløret’, vil uhensigtsmæssigheder i udførelsen eller bygbarheden lettere kunne afsløres på film. Den teoretiske viden bliver med andre ord afprøvet og dokumenteret i praksis på så tidligt et tidspunkt, at eventuelle fejl og gentagelser heraf kan undgås.

- I GI støtter vi en række formidlingsprojekter, der skal bidrage til at sikre den håndværksmæssige kvalitet og reducere antallet af byggefejl. Derfor ser vi det som naturligt også at afprøve en formidlingsmetode, der kan videregive erfaringer og fifs om, hvordan en byggeteknik udføres eller et materiale anvendes bedst muligt, siger GI’s adm. direktør, Lars Axelsen.

Kvalificeret bygningsrenovering
’Klik Et Håndværk’ indgår i et naturligt samspil med et nyt uddannelsesinitiativ til de tekniske skoler – ’Projekt Den Gode Håndværker’, som skal sikre, at der i fremtiden findes langt flere håndværkere, som kan arbejde kvalificeret med bygningsrenovering, samt projektet www.danskbyggeskik.dk, der samler al relevant viden om boligetageejendomme fra 1850-1970 i et digitalt opslagsværk. Begge initiativer er støttet af ’Renovering 2010’.

-los

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Rockwool får ny direktør

Rockwool får ny direktør

Jens Birgersson fortsætter som administrerende direktør, indtil Jes Munk Hansen, der i dag er administrerende direktør i Terma, tiltræder i Rockwool senest den 1. september 2024

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Ifølge reglerne skal alle boligkøbere oplyse, om der findes brændeovn eller pejseindsats, når de har købt ny bolig. Er brændeovnen fra før 2003, skal den skrottes

Dansk Boligbyg går konkurs

Dansk Boligbyg går konkurs

Ifølge flere medier er Dansk Boligbyg taget under konkursbehandling