UgensErhverv.dk
Unge arkitekter får stor prisCebra: fra venstre Mikkel Frost, Carsten Primdal o

Unge arkitekter får stor pris

Nykredits Arkitekturpris 2008 går til fornyende århusiansk arkitektfirma

25-04-2008

Vinder af Nykredits Arkitekturpris 2008 tildeles det unge arkitektfirma Cebra med adresse i Århus.

´Cebra´ er et navn, som danskerne godt kan begynde at vende sig til - på linje med ikoner som Jørn Utzon, Henning Larsen, Olafur Eliasson og Lene Tranberg, fortæller formanden for Nykredits prisudvalg og adm. direktør Kent Martinussen i Dansk Arkitektur Center:

- Cebra er en af de stærkeste fornyere af den danske arkitekttradition. Cebra vender ikke sin tradition ryggen, men bringer med en stærk global inspiration fornyet liv til dansk arkitektur. Cebra formår at realisere ambitionen om, at arkitektur kan skabe værdi for de mange, siger Kent Martinussen, der sammen med arkitekterne Carsten Holgaard og Klaus Toustrup er del af prisudvalget.

Blandt Cebra´s bygningsværker kan nævnes Bakkegårdsskolen i Gentofte og deres planer om at omskabe det tidligere Horsens Statsfængsel til en ny levende bydel.

- Vi er kolossalt stolte! Det er et kæmpe skulderklap for en ung arkitektvirksomhed som vores. Prisen vil åbne helt nye døre for os både herhjemme og i udlandet. Og så er vi dybt beærede over at indtræde på samme liste som de absolut største danske arkitektnavne, siger Mikkel Frost, der sammen med Carsten Primdahl og Kolja Nielsen er stiftere af firmaet .

Tanken om at arkitekter kan løse de udfordringer, som det moderne velfærdssamfund står over for, synes at være en bærende idé for dette års prisuddeling.

- Vi ønsker med Nykredits Arkitekturpris at belønne arkitekter, der tænker nyt, og som tilfører en stærk dansk arkitekturtradition nye perspektiver af høj kvalitet til gavn for os alle, fortæller Peter Engberg Jensen, koncernchef i Nykredit, der via Nykredits Fond finansierer prisen.

Nykredits Motivationspris går i år til ONV Arkitekter, der har formået at omsætte en konkret vision om billige boliger i blandt andet København til en arkitektur, hvor boliger af høj kvalitet bygges på fabrik.

Nykredit har hævet det medfølgende kontantbeløb på begge prser fra 300.000 til 500.000 kr. på Arkitekturprisen og 50.000 til 100.000 kr. til Motivationsprisen. Det bringer Nykredits Arkitekturpris op i den internationale superliga på linje med arkitekturens svar på en Nobelprisen, The Pritzker Architecture Prize, der med dagens dollarkurs har en værdi på lige under 500.000 kr. og den prestigefyldte europæiske arkitekturpris Mies van der Rohe Architecture Award på godt 375.000 kr.

- Vores ambition er ikke at konkurrere med de store internationale arkitekturpriser som Pritzker-prisen eller Mies van der Rohe-prisen. Vores ambition er at anerkende danske aktører i arkitekturen, som tænker nyt, og som skaber kvalitet i det byggede miljø. Det ønsker vi at kreditere på et niveau, der matcher de førende internationale priser, siger Peter Engberg Jensen.

Økonomisk er der dog stadig et stykke vej op til Aga Khan Award for Architecture, der sætter fokus på arkitektur i muslimske lande. Aga Khan Award for Architecture har en samlet pulje på 500.000 USDollar. Prisen uddeles dog kun hvert tredie år og til flere forskellige projekter.

- nn

Brochurer

Stort byggearbejde på Christiansborg

Stort byggearbejde på Christiansborg

Men først skal arkæologer udføre en forundersøgelse af undergrunden i Rigsdagsgården

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA) bør myndighederne forberede sig på stor efterspørgsel på autorisation til fjernelse af asbest

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil gøre det skal nemmere at fratage virksomheder retten til at have lærlinge

Hedensted godkender andelsejede fjernvarmeløsninger baseret på termonet

Hedensted godkender andelsejede fjernvarmeløsninger baseret på termonet

To landsbyer i Hedensted har fået godkendt fjernvarmeløsninger baseret på termonet efter bestemmelserne i varmeforsyningsloven. Det betyder, at de to landsbyer nu kan igangsætte processen med at søge billig finansiering til anlæggene