UgensErhverv.dk
Koolhaas i København

Koolhaas i København

Hollandsk superarkitekt præsenterer forslag til multihus på Bryghus-grunden

25-04-2008

Hollandske arkitekter har om nogen sat deres præg på udviklingen af de nye bydele i Københavns Havn: Adriaan Geuze på Amerika Plads i Københavns Nordhavn. Sjoerd Soeters i Sydhavnen. MVRDV på Islands Brygge og Erick van Egeraat med først de nedstemte minihøjhuse på Krøyers Plads og seneste et kontorhus på Kalvebod Brygge.

Nu præsenterer så Hollands absolut mest indflydelsesrige arkitekt, Rem Koolhaas og hans firma OMA, forslag til et multihus på Bryghus-grunden lige syd for Den sorte Diamant.

Projektet skal rumme en række udadvendte aktiviteter – primært Dansk Arkitektur Center/DAC - café og restaurant, boliger, kontorer til udlejning og til Realdania, der via ejendomsselskabet Realea også er bygherre på projektet, samt et underjordisk P-anlæg.

- Det har hele tiden stået øverst på Realdanias ønskeseddel at skabe et multifunktionelt byggeri af exceptionel bymæssig og bygningsmæssig kvalitet. Det mener vi, at vi får med Rem Koolhaas og hans tegnestue OMA, som arkitekter på opgaven, siger Realdanias adm. direktør Flemming Borreskov.

- København fortjener et hus, der kan styrke forbindelsen mellem byen og havnen, og som rummer mange forskellige aktiviteter, så som boliger, café og restaurant, arbejdspladser, udstillingssted og indbydende lege- og opholdspladser både inde og ud. Derudover har vi gerne villet udfordre os selv i forhold til at gå nye veje i udvælgelsesprocedurer og samarbejdsformer, siger Flemming Borreskov.

Rem Koolhaas/OMA er udvalgt til projektet efter en utraditionel arkitektkonkurrence uden udgangspunkt i et konkret projektforslag, men i stedet interview med arkitekterne om deres arbejdsmetode.

- Bryghusprojektets program adskiller sig fra gængse dispositionsforslag, hvor de forskellige programdele behandles individuelt. I Bryghusprojektet bliver de forskellige elementer nemlig blandet sammen. Men ikke i en tilfældig orden, forklarer OMAs chefarkitekt Ellen Van Loon om projektets udformning.

- Det offentlige program, de bymæssige passager og DAC rækker ind i bygningens hjerte og skaber en bred række muligheder for interaktion mellem de forskellige dele i projektet, siger Ellen Van Loon.

Koolhaas/OMA, der er kendt for en åben tilgang til projekterne, var blandt de første, der så nye muligheder i at udvikle samarbejdsformen mellem bygherre, arkitekt, entreprenør - og den omgivende by.

Koolhaas/OMA var sammen med schweiziske Jacques Herzog og Pierre de Meuron og italienske Renzo Piano forhåndudtaget til konkurrencen. Desuden udvalgtes tyske Behnisch Architekten samt Lundgaard & Tranberg Arkitektfirma og 3xN fra Danmark.

- nn

Brochurer

Stort byggearbejde på Christiansborg

Stort byggearbejde på Christiansborg

Men først skal arkæologer udføre en forundersøgelse af undergrunden i Rigsdagsgården

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA) bør myndighederne forberede sig på stor efterspørgsel på autorisation til fjernelse af asbest

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil gøre det skal nemmere at fratage virksomheder retten til at have lærlinge

Hedensted godkender andelsejede fjernvarmeløsninger baseret på termonet

Hedensted godkender andelsejede fjernvarmeløsninger baseret på termonet

To landsbyer i Hedensted har fået godkendt fjernvarmeløsninger baseret på termonet efter bestemmelserne i varmeforsyningsloven. Det betyder, at de to landsbyer nu kan igangsætte processen med at søge billig finansiering til anlæggene