Kun en brøkdel af de ca. 20.000 udenlandske bygningsarbejdere, der arbejder i Danmark, er på overenskomst, vurderer BAT
24-04-2008
Der har i denne uge været skrevet en række historier i medierne om, at arbejdstagerne fra de nye EU-lande for 90 procents vedkommende er dækket af en overenskomst. Det mener Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT) er en sandhed med modifikationer.
Ifølge BAT indeholder opgørelsen nemlig intet skøn over overenskomstdækningen for de bygningsarbejdere, der kommer til Danmark for at arbejde for udenlandske virksomheder.
BAT har opgjort, at godt 4000 virksomheder var udstationeret i Danmark i 2007 - heraf var godt 3000 inden for bygge- og anlægsbranchen, og at gruppen af udstationerede arbejdstagere indenfor bygge- og anlægsbranchen udgør et sted mellem 17.000 og 22.000 personer.
Heraf er det kun en beskeden andel, der er omfattet af en overenskomst, vurderer BAT, der bl.a. skriver følgende i sin kommentar til de fejlbehæftede nyhedshistorier:
’Udstationerende virksomheder har typisk ikke en overenskomst og ønsker som oftest heller ikke at følge de almindelig gældende danske løn- og arbejdsvilkår. Udstationerede arbejdstagere er således ikke genstand for de historier, der har kørt.
Det gran af sandhed, der er i mediehistorierne om overenskomstdækningen af østeuropæisk arbejdskraft, er, at de danske virksomheder, der ansætter udenlandsk arbejdskraft direkte i deres virksomhed, oftest er underlagt en overenskomst, men det er langt fra det samme som at konkludere, at helt op mod 90% af alle udenlandske arbejdstagere er dækket af en overenskomst.
De udstationerende virksomheder udgør et stadigt stigende problem i forhold til det danske overenskomstsystem. Men også i forhold til dansk lovgivning, myndighedskrav og danske regler i øvrigt udgør udstationering et voldsomt problem.’
-los
Markedsledende i afvandingsteknik
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs november 2023 udgaven her
Læs september 2023 udgaven her
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Fremover skal der meget mere til for at opnå en DGNB-certificering – også mere end de nye CO2-krav i bygningsreglementet. Antallet af kriterier, som en bygning måles på i DGNB, reduceres fra 36 til 14
BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger
Arbejdsgiverne svigter totalt løfter om lærepladser. 3F foreslår højere bøder til arbejdsgivere, der ikke opretter lærepladser. Pengene skal udbetales til arbejdsgivere, der opretter flere lærepladser, end de som minimum skal
Scandi Byg var død og begravet, men genopstår nu som en integreret del af Nordic Wood Industries. Her skal Scandi Byg håndtere, hvad Nordic Wood Industries selv kalder 'mindre komplekse sager'. 85 ud af 200 tidligere medarbejdere er genansat