UgensErhverv.dk
Huset uden energiudgifter

Huset uden energiudgifter

Fremtidens boliger skal producere energi til både varme og el

24-04-2008

I fremtidens bolig er der ingen udgifter til varme og el, for huset i sig selv producerer al den nødvendige energi.

Det er visionen fra vinduesproducenterne Velfac og Velux, der med byggeprojektet ´Bolig for livet´ vil gøre op med traditionelle forestillinger om, hvad der kan lade sig gøre med et parcelhus.

Projektet beskrives som en ny form for bæredygtigt byggeri, der viser vejen fra nutidens passivhus til fremtidens aktive bolig.

- Tanken med et passivhus er, at det skal holde energiforbruget på et minimum. Hvorimod tanken med ´Bolig for livet´ er, at det selv skal producere energi, siger direktør Jens Winther fra Velfac.

Projektet er bæredygtigt, fordi det arbejder med naturen og udnytter dens energier: Solens energistrøm udnyttes til passiv opvarmning, lys og naturlig ventilation. Solceller vil producere el, og solfangere vil varme brugsvandet.

Derudover udnytter projektet også jordvarmen til opvarmning. Desuden installeres genveksanlæg og mekanisk ventilationsanlæg med højeffektiv varmegenvinding. Og anlæggene er behovsstyrede, så sammenhængen mellem indeklima og energiforbrug optimeres.

I ”Bolig for livet” er hovedtanken, at der skal være balance mellem energi, komfort og æstetik. Derfor er der ikke kun fokus på miljø og energieffektivitet, men også på det gode liv, velvære og smukke løsninger.

- Alt for meget byggeri tænker kun på isolering og energi – og glemmer at tænke på de mennesker, der skal bo der. Den byggetradition gør vi nu op med. Et helhedsorienteret byggeri tænker mennesket med ind i energidiskussionen og tager dermed hånd om menneskets sundhed og trivsel, siger Jens Winther.

- Det nytter ikke at have et energirigtigt hus, hvis det ikke er rart at opholde sig i, lyder det fra Velfac-direktøren.

Første eksempel på en ´Bolig for livet´ opføres i Århus. Det arkitektfirmaet aart og Esbensen Rådgivende Ingeniører sammen Velfac og Velux, der i tæt samarbejde har udviklet projektet.

- nn

Brochurer

Stort byggearbejde på Christiansborg

Stort byggearbejde på Christiansborg

Men først skal arkæologer udføre en forundersøgelse af undergrunden i Rigsdagsgården

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA) bør myndighederne forberede sig på stor efterspørgsel på autorisation til fjernelse af asbest

Konkurser i byggeriet (Uge 10/2024 - 1)

Konkurser i byggeriet (Uge 10/2024 - 1)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil gøre det skal nemmere at fratage virksomheder retten til at have lærlinge