UgensErhverv.dk
Levede af Statoil-menuen som håndværkerChristian Olsen, Viborg FF

Levede af Statoil-menuen som håndværker

To fransk og en Cocio på vej hjem fra byggepladsen var ofte aftensmaden, da superligaspiller Christian Olsen arbejdede på byggepladserne

14-03-2008

Hverdagen for den 24-årige fodboldspiller Christian Olsen ser i dag noget anderledes ud end for bare tre år siden. Dengang boede han på Fyn, arbejdede på vestsjællandske byggepladser og spillede hyggefodbold i fynske Aarup, hvor en øl eller to efter træningen var mere reglen end undtagelsen.

For to år siden var han i gang med en særdeles succesrig sæson i Danmarksserien med Middelfart, hvor han scorede 30 mål i 28 kampe, og i starten af juli 2006 blev han med et pennestrøg professionel fodboldspiller, da han skrev under på en to-årig kontrakt med superligaklubben FC Midtjylland.

I FCM scorede han 11 mål i sin første sæson 2006/2007, men havde mest succes som indbytter, hvilket ikke gav ham den spilletid, han havde drømt om. Træner Erik Rasmussen er ellers kendt for at give de unge spillere chancen, men Christian Olsen blev i løbet af efteråret 2007 mere og mere opsat på at komme til en klub, hvor han kunne få mere spilletid.

Kort før jul 2007 blev en lejeaftale underskrevet, og Christian Olsen har siden 7. januar trænet i Viborg, der ligge under nedrykningsstregen med fire point op til AGF over stregen. Viborgs tilværelsen under stregen skal med hjælp fra Christian Olsens målnæse gerne være byttet ud med endnu en sæson i superligaen, senest når sæsonen 2007/2008 slutter for holdet d. 24. maj mod Esbjerg.

Fodboldtræt som 13-årig
Vejen til en tilværelse som professionel fodboldspiller har budt på noget af en omvej for Christian Olsen, og modsat mange af de unge fodboldspillere, der har taget den direkte vej fra talent til fuldtidsprofessionel superligaspiller, kender Christian Olsen allerede til det almindelige arbejdsliv udenfor fodboldbanerne. Den omvej han har taget, har blot gjort, at han er kommet lidt senere i gang med det professionelle fodboldliv, end eksperter havde spået.

For allerede i ungdomsårene i OB blev der lagt mærke til den spinkle men lynhurtige spiller med den gode evne til at putte bolden i nettet. Christian Olsen havde som mange andre unge talenter en stram hverdag med træning, kampe og skolearbejde, og til sidst blev de lange dage med store mængder træning for meget, og Christian Olsen besluttede at kappe båndene til barndomsklubben og tog tre år på efterskole i Bogense i 8., 9. og 10. klasse.

- Jeg blev simpelthen fodboldtræt som 13-årig, som han selv siger om beslutningen om at droppe fodbolden på det tidspunkt.

På efterskolen fik Christian Olsen lov til at brænde krudtet af ved at male vinduer eller slå græs, når han efter to timer ikke kunne sidde stille længere, og det reddede ham med egne ord fra at ende som en rod.

God nok til de store
Efter efterskolen begyndte han at spille fodbold i Søndersø, hvor han kunne nøjes med to gange træning om ugen, og efter militæret startede han så op i den lokale fodboldklub i fynske Aarup. Her tilbød en medfodboldspiller ham job som arbejdsdreng hos Aarup Entreprenørforretning, der byggede andelslejligheder i Slagelse, Sorø, Ringsted og Næstved.

- Jeg var der, hvor der manglede en mand rundt omkring på byggepladserne, ryddede op, bar tagsten eller hvad det nu kunne være. Alt det sure. Jeg var også ude en periode som gulvsliber, gulvlægger og taglægger, jeg tapetserede, lavede kloakarbejde og afleverede huse. Lidt af det hele, siger Christian Olsen som har gode minder om håndværkerbranchen trods tidlige mødetider, hårdt fysisk arbejde og lange arbejdsdage.

- Det var op halv seks, køre de fem kvarter til den anden side af sundet, og så var det fuld knald på og høj musik hver eneste dag. Det var egentlig meget hyggeligt. Men det var en træt person, der kom hjem hver aften og gerne tog Statoil-menuen med to franske og en Cocio som aftensmad. Det var måske ikke den helt sunde livsstil, siger Christian Olsen med et smil.

Nej tak til øl og fester
For der er sket meget med hans livsstil, siden han turede rundt i håndværkerbilerne mellem Fyn og Sjælland. I opstartsfasen før turneringen går i gang i midten af marts, står den lige nu på to gange to timers træning hver dag kun afbrudt af træningskampe, sund mad og en livsstil, der ikke levner plads til de store udskejelser, så længe sæsonen er i gang.

- Jeg er nødt til at takke nej til øl og fester. Så december er en sjov måned nu, hvor jeg sørger for at give den gas med vennerne. Men selvom det er december eller ferie, er der alligevel mindst tre løbeture og to træningspas om ugen, der skal passes. Jeg spiser fornuftig mad hver dag, og får et kick på stadion hver søndag, når der er gang i den, siger Christian Olsen, som er rigtig glad for, at fodbold nu er hans job.

Meget fritid
Når sæsonen ruller har han og medspillerne syv-otte træningspas om ugen. Dertil kampe. Det giver ham fri de fleste dage klokken 12, masser af fritid og weekender der er 100 % helliget den forestående kamp inkl. opladning, afslapning, sund mad og drikke.

- Der er meget fritid, så det gælder om at bruge den rigtigt, spise fornuftig mad og slappe af foran tv, computer eller med en bog. Det er vigtigt at slappe af, for det er hårdt at være seriøs. Men det er rart at kunne spille fodbolden hver dag, når man går på arbejde, siger Christian Olsen, der har noget at sammenligne med.

- Jeg har jo prøvet det andet. At stå op kl. seks i minus ti grader og være på arbejde til kl. 16. Der er ingen kære mor. Mange af dem, der er her, har ikke prøvet det civile arbejdsliv, men jeg er glad for, at jeg har prøvet det, siger Christian Olsen, som i lighed med mange andre fodboldspillere har ambitioner om at komme til udlandet og leve af sin fodbold der.

- Men der kan nå at ske så meget. Måske er jeg i FCM de næste ti år. Men min ambition som fodboldspiller er helt klart at komme til udlandet. Men det kræver spilletid, når de udenlandske klubber kommer og kigger, og disciplin er derfor en væsentlig faktor. Det gælder om at holde fast i sig selv, for der er mange ting, der er sjovt, men der er kun en ting, der er den rigtige. Der skal være en rød tråd i det, man laver, og det er også derfor, jeg nu laver mad selv i stedet for at spise pizza. Fra håndværkertiden er jeg ellers nok en af dem, der har spist flest franske hotdogs fra Statoil. Det er en klassiker, slutter Christian Olsen, der er lejet ud til Viborg resten af sæsonen og har kontrakt med FCM frem til sommeren 2010.

louise@odsgard.dk

Brochurer

Stort byggearbejde på Christiansborg

Stort byggearbejde på Christiansborg

Men først skal arkæologer udføre en forundersøgelse af undergrunden i Rigsdagsgården

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Advarsel mod flaskehals til asbestautorisation

Ifølge Dansk Arbejdsgiverforening (DA) bør myndighederne forberede sig på stor efterspørgsel på autorisation til fjernelse af asbest

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil stramme reglerne for at have lærlinge

3F vil gøre det skal nemmere at fratage virksomheder retten til at have lærlinge

Hedensted godkender andelsejede fjernvarmeløsninger baseret på termonet

Hedensted godkender andelsejede fjernvarmeløsninger baseret på termonet

To landsbyer i Hedensted har fået godkendt fjernvarmeløsninger baseret på termonet efter bestemmelserne i varmeforsyningsloven. Det betyder, at de to landsbyer nu kan igangsætte processen med at søge billig finansiering til anlæggene