UgensErhverv.dk
Danskerne vil gøre det selvModelfoto: Bauhaus

Danskerne vil gøre det selv

Danmark er blevet en gør det selv-nation. 85 procent af den danske befolkning over 12 år vil selv reparere og bygge om

13-03-2008

En ny undersøgelse fra Gallup viser, at godt 3,9 millioner danskere, ligeligt fordelt mellem mænd og kvinder, i større eller mindre grad er interesserede i gør det selv-arbejde. Det svarer til, at 85 procent af danskerne over 12 år er interesseret i alt fra mindre reparationer til store gør det selv-projekter, hvilket er en stigning på otte procent siden 2004, hvor tallet var 79 procent.

Ifølge livsstilsekspert Henrik Byager bunder danskernes store interesse for gør det selv-arbejde i behovet for individualisering.

- Den måde, vi indretter vores liv på og udstyrer os selv med materielle goder, teknologi og strømlinede produkter, skaber samtidig et andet behov. Det drejer sig om personliggørelse og om at skabe noget unikt, som differentierer os fra naboen. Gør det selv-arbejde får dermed en særlig værdi for danskerne, når de skal definere sig selv, forklarer livsstilseksperten.

Par gør det selv sammen
En af de største gør det selv-grupper er ifølge Gallup gifte og samlevende, hvor 92 procent er interesserede i gør det selv-arbejde.

- Det er først, når man er etableret, at gør det selv-arbejdet bliver rigtigt interessant. Hjemmet er rammerne for voksenlivet, og vi iscenesætter disse rammer blandt andet gennem gør det selv-arbejde. Jeg er overbevist om, at vi vil se et stigende behov blandt danskerne for at gøre det selv i fremtiden inden for alt fra små hyggeopgaver til store håndværksmæssige gør det selv-projekter, vurderer Henrik Byager.

Større krav til byggevarehusene
De mange gør det selv-danskere stiller større krav til de store byggevarehuse, hvor man mærker det stigende antal gør det selv-danskere.

- Det er både semi-professionelle og helt grønne gør det selv-folk, der kaster sig ud i alt fra små opgaver til store projekter. Danskerne er blevet mere modige, hvad angår gør det selv-projekter, forklarer Palle Johansen, salgschef for Bauhaus Danmark, og fortsætter:

- Kundernes spørgsmål er blevet mere komplekse, i takt med at interessen for gør det selv-projekter er steget. Vi rådgiver om hele projekter, så kunden får de rette produkter, værktøjer og viden til at løse deres gør det selv-projekter. Det er ikke længere nok bare at sælge gipsplader. Vi skal sikre os, at vores gør det selv-kunder har de rette produkter til at gennemføre hele projektet.

Bauhaus har taget konsekvensen af den store interesse for at gøre det selv, og har opstillet standere med 200 tips til gds’erne om alt fra mindre reparationer til store projekter, så kunderne kan blive inspireret til at gøre det selv. Desuden holder varehusene jævnligt kursusaftner, hvor interesserede kan lære alt fra at samle en stikdåse til at lægge fliser.

Fakta om gør det selv-danskerne:
- Gør det selv-interessen deles af 3.948.250 personer. Det svarer til 85 procent af befolkningen over 12 år.
- Gør det selv-interessen er steget otte procent siden 2004 fra 79 til 85 procent.
- Det er både kvinder (84,5 procent) og mænd (85,6 procent), som er interesserede i gør det selv-arbejdet.
- 92 procent af gifte og samlevende er interesserede i gør det selv-arbejdet.
(Kilde: Gallup 2/3 kvartal 2007/2004)

-los

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Rockwool får ny direktør

Rockwool får ny direktør

Jens Birgersson fortsætter som administrerende direktør, indtil Jes Munk Hansen, der i dag er administrerende direktør i Terma, tiltræder i Rockwool senest den 1. september 2024

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Ifølge reglerne skal alle boligkøbere oplyse, om der findes brændeovn eller pejseindsats, når de har købt ny bolig. Er brændeovnen fra før 2003, skal den skrottes

Dansk Boligbyg går konkurs

Dansk Boligbyg går konkurs

Ifølge flere medier er Dansk Boligbyg taget under konkursbehandling