UgensErhverv.dk

Hillerød er første BoKlok-by

Byggeriet starter i løbet af sommeren, og 84 andelsboliger er klar til indflytning i foråret 2005.

22-06-2004

Byggeriet starter i løbet af sommeren, og 84 andelsboliger er klar til indflytning i foråret 2005.

Af Michael Rughede

Hillerød blev valgt som det første sted i Danmark, hvor konceptet om billige Ikea-huse til det danske folk skal stå sin prøve. Det bliver i form af andelsforeningen SophienborgBo, der består af 14 toetages vinkelhuse i træ.

- I Hillerød var der et område, som passede perfekt til BoKlok konceptet om at bygge huse på grunde, der ikke er for dyre, men som alligevel ligger centralt i forhold til transport og indkøbsmuligheder. Der er et behov for billige boliger i dette område, siger Jesper Tornberg, projektudvikler hos Skanska, som i samarbejde med Ikea står bag BoKlok konceptet.

SophienborgBo bliver et nybyggeri, der indgår i en helt ny bydel, som Hillerød er ved at udvikle. Området bliver udbygget med skole, plejecenter, rækkehuse, villaer og lejligheder, og hele bydelen forventes færdig i løbet af 2005.

Et efterspurgt boligkoncept
I Sverige er der foreløbig solgt 1700 BoKlok boliger. De er opført i områder med samme typiske nærmiljø og befolkningsunderlag, som det man finder i Hillerød. En BoKlok bebyggelse ligger i nærheden af anden bebyggelse uden for bykernen, men stadig tæt på transport, indkøb og offentlige institutioner. I Danmark er det i første omgang i hovedstadsområdet, at BoKlok leder efter nye opførelsessteder, hvorefter Århus og trekantsområdet Vejle, Fredericia og Kolding vil være i søgelyset for fremtidige byggerier.

- Vi kan mærke, at der er en meget stor interesse for boligerne i hovedstadsområdet. Siden konceptet blev omtalt i medierne, har vi fået hundrede henvendelser fra folk, der gerne vil købe en bolig. I øjeblikket er vi i dialog med en håndfuld andre kommuner i Københavnsområdet om at opføre boliger, siger Jesper Tornberg.

I alt har BoKlok haft kontakt til 15 kommuner i hovedstadsområdet om at opføre boliger, men ikke alle kommuner er lige tilgængelige. De fleste kommuner er interesserede i billigere boliger, men har måske begrænsede grunde at tilbyde, og dernæst kan der være praktiske problemer.

- Vi oplever, at udfordringen for et færdigt produkt som vores er at få det til at passe sammen med den eksisterende lokalplan i en kommune, siger Jesper Tornberg og peger på facadeudtrykket som en af de hurdler, der skal overvindes for at få grønt lys i en kommune.

- Det oprindelige facadeudtryk på vores træhuse er blevet opfattet som meget smålandsk med dets lodrette træpaneler i beklædningen. Vi har derfor sammen med Tegnestuen Vandkunsten arbejdet på at tilpasse husene til et udtryk, der er tættere på den danske smag, siger Jesper Tornberg. Udvendigt er resultatet bl.a. blevet til ændringer omkring facaderne, hvor træbeklædningen er udført i vandrette træpaneler, vinduerne er ændret, og altanerne er udført i stål i stedet for træ.

I kommuner hvor træhuse ikke er velset, er der også et andet facadealternativ i form af plademateriale til erstatning for træfacaden – en løsning, der samtidig giver andre farvenuancer at vælge mellem.

Industrialiseret byggeri
Et BoKlok byggeri skal være billigt at bo i. Andelsboligerne i Hillerød vil koste fra 4.000-5.700 kroner om måneden for en 2-4 værelses lejlighed, og det er ifølge Skanska 20-30 procent under markedsniveau for lignende nybyggeri i Hillerød. Det kræver lave omkostninger på produktion og montering, og det opnås gennem udbredt industrialisering af byggerierne.

- Husene bygges i moduler på fabrik i Sverige. En 2-3- eller 4 værelses lejlighed udgør et modul, som sættes sammen til et hus. I Hillerød bliver vinkelhusene transporteret til fundamentet i to selvstændige halvdele, som sættes sammen i løbet af én dag, siger Jesper Tornberg.

- Vi regner med at montere et nyt hus på fundament én gang om ugen, som vi så løbende eftermonterer over de følgende seks uger, siger Jesper Tornberg, der i hvert fald ikke kan skyde skylden på dårligt vejr, hvis opførelsesplanen ikke holder.

Husene ankommer nemlig lukkede med tag og vinduer, så regn kan ikke sinke byggeriet.
Men hos BoKlok tænkes der hele tiden i at sænke produktionsomkostningerne yderligere.

- Oprindeligt blev BoKlok husene i Sverige lavet med enten træfacade eller pudset facade. Den pudsede facade krævede lidt mere arbejde på pladsen, så man ønskede at industrialisere byggeprocessen yderligere. Det blev til facadeløsningen med pladeelementer i stedet, og de kan monteres på fabrikken, siger Jesper Tornberg.

Facadeløsningen er samtidig et af de interessante problemfelter for BoKlok byggerierne – for man vil gerne bygge billigt, men byggeriet skal stadig have et robust udseende.

Generelt er et af principperne for byggerierne, at det skal give beboerne en oplevet kvalitetsfornemmelse og samtidigt være økonomisk. I husene ses dette ved, at der f.eks. er ekstra højt til loftet i forhold til normale nybyggerier, og der er valgt gedigne materialer, som ikke virker billige.

Og så er der selvfølgelig de sidste og lidt utraditionelle salgsargumenter til en potentiel BoKlok beboer i Hillerød. Nye andelshavere får en værdicheck på 2.500 kroner, som kan veksles til møbler og boligtilbehør fra Ikea; og endda med gratis hjemtransport. Samtidig stiller Ikea indretningshjælp og handymand til rådighed i to timer for nyindflytterne - idéen hermed givet videre til andre nybyggerier på lejer-jagt.Fakta om Bo Klok i Hillerød
Udgøres af 14 to-etages vinkelhuse i træ med facade i sort eller svensk rød. Tag af tagpap, døre og vinduer i malet træ.
Hvert vinkelhus består af to 2-værelses, to 3-værelses og to 4-værelses lejligheder på henholdsvis 62, 74 og 89 kvadratmeter; i alt 84 boliger, hvoraf de 21 reserveres som ældre boliger.
Huslejen er respektive 3.976, 4.827 og 5.677 kroner med indskud på hhv. 192.222, 233.333 og 274.444 kroner.
Andelsboligforeningen koster 98 millioner kroner, som finansieres med beboerindskud på 19,6 millioner og 30-årige lån på 78.4 millioner fordelt på et mix af pause- og fuldt afdraget rentetilpasningslån.
Driftsomkostninger det første år er samlet sat til 4.865.200 kroner, hvoraf forbrug, skatter, vedligehold og administration udgør 1,1 million - eller 175 kr. per kvadratmeter.Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Grebet strammes om de brodne kar med social dumping

Bred politisk aftale mellem regeringen, DanmarksDemokraterne, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti og Alternativet om at bekæmpe social dumping

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 21/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Lidt har også ret - men det vigtigste mangler

Gevinsterne ved social dumping har været så store, at de lyssky entreprenører har ifølge BAT været ligeglade

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

Erhvervsministeren agerer med skyklapper på

SMVdanmarks administrerende direktør er stærkt utilfreds med, at erhvervsministeren bagatelliserer, at store virksomheder ’tvinger’ eksempelvis håndværkerfirmaer til at acceptere meget lange betalingsfrister