UgensErhverv.dk
Europan-vindere kåretVinderprojekt i Ørestad Syd af spanske Eva Luque G

Europan-vindere kåret

Spansk, dansk-norsk og ingen vinder blev resultatet af de tre danske Europan-konkurrencer

21-01-2008

Hvordan signalerer man kreativitet og iværksætterånd i et nyt campusområde i Vejle? Hvordan skaber man nye byrum og et godt byliv i Ørestad? Og hvordan omdanner man et kedeligt område nær motorvejen i Herning til et spændende arkitektonisk landskab?

Det var udfordringerne, som unge arkitekter fra hele Europa har stået over for i den danske del af EUROPAN konkurrencen, EUROPAN DENMARK.

Interessen for de danske byggegrunde har været stor. EUROPAN DENMARK har modtaget i alt 68 indkomne forslag: 18 i Herning, 14 i Vejle og 36 i Ørestad.

Vinderne modtager ud over hæderen 12.000 Euro hver, og visionen er, at vinderforslagene realiseres i tæt samarbejde med kommunerne.

I Ørestad vandt arkitekt Eva Luque Garcia fra Spanien. Forslaget til Ørestad Syd fortolker blokstrukturen på en ny måde. Projektet foreslår en skulpturel blok som består af flere forskellige individuelle bygninger, der kommer til at variere i højder, overflader og bygningsvolumener.

I Herning vandt et dansk-norsk team bestående af landskabsarkitekterne, Christine Vad Majgaard og Signe Høyer Frederiksen og arkitekterne Karen Stub Christensen og Kristine Holter Andersen.

Vinderprojektet ”Take a lama walk with me” er en ny strategi for området langs motorvejen, mellem Birk og Herning. Projektet er et stort og favnende parkrum, hvor større og mindre elementer giver rummet karakter: Bestig et bjerg! Opdag stjernerne på bunden af et hul! Mød en lama eller to! Kom med på tur i et nyt landskabsrum, i rummet der linker Birk med Herning, og regionen med omverdenen.

I Vejle valgte juryen ikke at udpege nogen vinder blandt de indkomne forslag.

Alligevel er man i byen tilfreds med resultatet:
- Med EUROPAN har vi fået rigtig mange gode ideer til den videre udvikling af et campusområde i midtbyen. Det er selvfølgelig ærgerligt, at der ikke er fundet en vinder i Vejle blandt konkurrenceprojekterne – men det betyder ikke, at vi mindsker tempoet på udviklingen, tværtimod – vi vælger i stedet at invitere alle, der deltog i konkurrencen i Vejle, med til en workshop om den videre udvikling af området, siger Formand for Teknisk Udvalg Sonny Berthold, Vejle Kommune.

EUROPAN adskiller sig fra andre arkitekturkonkurrencer ved at være et bredt samarbejde mellem 22 europæiske lande.

Den første EUROPAN konkurrence blev afholdt i 1988. Danmark deltager for første gang i konkurrencesamarbejdet med EUROPAN 9. EUROPAN DENMARK håber at kunne sætte EUROPAN 10 i gang i løbet af foråret 2008 og begynder allerede nu at gå i dialog med nye kommuner, der vil stille en byggegrund til rådighed for EUROPAN, og som har lyst til at være med til at diskutere og udvikle de udfordringer, europæiske byer står over.

EUROPAN DENMARK er støttet af Kulturministeriet og Akademisk Arkitektforening. Sekretariatet for EUROPAN DENMARK varetages af DAC l Dansk Arkitektur Center, og AA bidrager som konkurrenceteknisk rådgiver. EUROPAN DENMARK gennemføres i samarbejde med Kunstakademiets Arkitektskole og Arkitektskolen i Århus.

- nn

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Rockwool får ny direktør

Rockwool får ny direktør

Jens Birgersson fortsætter som administrerende direktør, indtil Jes Munk Hansen, der i dag er administrerende direktør i Terma, tiltræder i Rockwool senest den 1. september 2024

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Ifølge reglerne skal alle boligkøbere oplyse, om der findes brændeovn eller pejseindsats, når de har købt ny bolig. Er brændeovnen fra før 2003, skal den skrottes

Dansk Boligbyg går konkurs

Dansk Boligbyg går konkurs

Ifølge flere medier er Dansk Boligbyg taget under konkursbehandling