Kommunen vil have 66 brintdrevne ungdomsboliger klar før klimatopmødet
15-01-2008
Herning Kommune vil satse aktivt på, at Herning bliver udpeget som brintby.
Derfor anbefaler et enstemmigt Økonomi- og Erhvervsudvalg, at Byrådet støtter etableringen af demonstrationshus og demonstrationsfaciliteter med godt 2,6 mio. kr. i forbindelse med et H2College-projekt på Fruerhøjgaard.
Demonstrationsprojektet skal vise i praksis, hvordan 66 nye ungdomsboliger kan forsynes med el og varme, baseret på brint.
HIRC i Herning – der blev etableret i 2004 som videncenter for brint – har søgt Herning Kommune om de 2,6 mio. kr. til formålet. Ungdomsboligerne skal opføres af Boligselskabet Fruerhøjgaard ved AU-HIH i Birk, mens demonstrationshuset og demonstrationsfaciliteterne etableres og ejes af HIRC, til gavn for områdets virksomheder med interesse for kommerciel udnyttelse af brintteknologien.
- Vi har i første omgang besluttet at tage tilskuddet på 2,6 mio. kr. af kommunens likvide kassebeholdning udenfor budgetrammen for 2008. Det er helt ekstraordinært - og udtryk for, at vi er fast besluttet på, at Herning skal være med i forreste række, når det gælder innovation og udvikling af vedvarende energi, siger borgmester Lars Krarup.
H2College-projektet i Herning forventes at stå færdigt i 2009, når verdens interesse rettes mod Danmark i forbindelse med klimatopmødet i København.
- Det er af uvurderlig betydning, at Herning som led i klimatopmødet kan præsentere dette projekt, som demonstrerer praktisk anvendelse af brintteknologien i stor skala og styrker fællesskabet mellem forskere, studerende og virksomheder, siger Lars Krarup.
Og projektet vil både gavne forskningen på AU-HIH og erhvervsudviklingen i området.
- Vi kommer til at stå markant styrket i kampen om danske og europæiske forskningsmidler til udvikling af brintteknologien. Det vil styrke vore erhvervsvirksomheders kompetence på dette meget spændende område og bidrage til en meget gunstig erhvervsudvikling i Herning Kommune på brintområdet, siger Lars Krarup.
Af HIRC’s ansøgning fremgår det, at projektet skal være et ”arbejdende brint demonstratorium”, som vil være åbent for virksomheder, studerende og andre interessenter, der sammen kan lære af projektet – såvel forskningsmæssigt som kommercielt.
Det fremgår desuden af ansøgningen, at der er tale om en teknologi, som med stor sikkerhed vil blive moden til kommercielt salg indenfor få år.
- tibu
Alt i gulve til boliger, kontorer, skoler og offentlige bygninger
Læs det nyeste om vinduer. Udgives i samarbejde med VinduesIndustrien
Læs september 2023 udgaven her
Markedsledende i afvandingsteknik
Arbejdsbelysning til professionelle håndværkere
Tysk kvalitets tagtegl
Individuelle trætrapper siden 1972. Smukt og funktionelt dansk design.
Energieffektive luftbehandlings-løsninger. Ideelt og kontrolleret klima
Læs november 2023 udgaven her
Nedbrydning og Miljøsanering
Regeringen undervurderer ifølge vismændene det økonomiske råderum med 25 milliarder kroner
Frem mod 2026 bliver Forbundshuset opført på Sluseholmen, hvor fire prominente fagforeninger flytter ind. Men i byggefasen er en underentreprenør blevet bortvist for at have litauiske medarbejdere gående til 56 kroner i timen
Regeringen har tirsdag præsenteret en række omfattende ændringer af uddannelsessystemet, og reaktionerne i byggebranchen dækker over alt fra jubel til bekymring
Byggeriet af et nyt domicil til GF Forsikring i Odense er nu for alvor gået i gang. AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, og totalentreprenøren Raundahl & Moesby har taget første spadestik til byggeriet