UgensErhverv.dk

Værtshus genopbygges som museum

35 år gammelt jazzværtshus er en del af kulturarven, vurderer Kulturarvsstyrelsen, som støtter bevarelsen med 70.000 kr.

15-01-2008

Jazzbar Bent J. på Nørre Allé 66 i Århus lukker efter 35 år som jazzværtshus per 1. marts, men straks efter ankommer Den Gamle Bys specialister og fjerner alt inventar. Inventaret bliver opmagasineret, indtil der findes en egnet bygning, hvor baren kan genindrettes.

- Værtshuset skal indrettes som ved åbningen i 1973 for at fortælle historien om den danske værtshuskultur. Vi synes også, det er spændende, at stedet gennem alle årene har haft tæt berøring med jazzmusikken, siger Allan Leth Frandsen, projektchef og museumsinspektør i Den Gamle By, hvor værtshuset skal indgå i det nye afsnit, Den Moderne By.

En del af vores kulturarv
Genetableringen finansieres med 70.000 fra Kulturarvsstyrelsen, som dermed indikerer, at værtshus-kulturen er moden til at komme på museum.

- Vi støtter erhvervelsen af jazzbaren, fordi den fortæller om både værtshusenes og musikkens historie. Den måde, vi tilbringer fritiden på, er også en del af vores kulturarv. Kulturarvsstyrelsen har tidligere støttet lignende projekter om danskernes fritidsliv, f.eks. undersøgelser af håndbold i Slagelse og analyser af danskernes forhold til kronprinseparrets bryllup i 2004, siger specialkonsulent Caspar Jørgensen, Kulturarvsstyrelsen.

Pisserende og grøn-nistrede mosaikstifter
Den Gamle By har gennem længere tid interesseret sig for såvel værtshusenes som musikkens historie som en del af det at formidle efterkrigstidens byhistorie. Og da Jazzbar Bent J. i dag næsten fremstår som ved åbningen i 1973, har den været i museets søgelys.

Værtshuset er indrettet i en tidligere stuelejlighed med 60 siddepladser, dog 150 pladser ved koncerterne. Lokalerne fremstår i de originale olivengrønne og almuerøde farver. Herretoilettet har stadig sin pisse-rende, og bag baren finder man små grøn-nistrede mosaikstifter ved stålvasken.

Alt det vil man kunne (gen)se, når jazz-baren rykker på museum.

-los

Seneste nyt

Mest læste

Brochurer

Rockwool får ny direktør

Rockwool får ny direktør

Jens Birgersson fortsætter som administrerende direktør, indtil Jes Munk Hansen, der i dag er administrerende direktør i Terma, tiltræder i Rockwool senest den 1. september 2024

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

Konkurser i byggeriet (Uge 9/2024 - 2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Kan koste dyrt for boligkøbere ikke at skrotte den gamle brændeovn

Ifølge reglerne skal alle boligkøbere oplyse, om der findes brændeovn eller pejseindsats, når de har købt ny bolig. Er brændeovnen fra før 2003, skal den skrottes

Dansk Boligbyg går konkurs

Dansk Boligbyg går konkurs

Ifølge flere medier er Dansk Boligbyg taget under konkursbehandling