UgensErhverv.dk
Bygger Danmark første almennyttige passivboligerHusene i Stenløse Syd bygges efter kommunal befali

Bygger Danmark første almennyttige passivboliger

Nye energibesparende almennyttige boliger i Stenløse Syd reducerer energiforbruget med over 50 procent

11-12-2007

65 nye boliger i Stenløse Syd udgør det første større almennyttige boligbyggeri i Danmark, der er opført som passivhuse under strenge krav om et ekstremt lavt energiforbrug. Bag boligbyggeriet står KAB og arkitektfirmaet bplus, der har specialiseret sig i udvikling af passivhuse.

Passivhuse er i sin helt enkle definition bygninger, der opnår godt indeklima og god totaløkonomi ved et ekstremt lavt energiforbrug.

I Stenløse Syd har kommunen udlagt området til passivhuse, og man er for nuværende i gang med at opføre i alt 750 lavenergihuse. Det er i dette område, at arkitektfirmaet bplus opfører 65 almennyttige passivhuse på mellem 90 og 109 m2, der, når de står færdige til foråret, har et energiforbrug på langt under de normale niveauer for lavenergihuse.

Lavere energiforbrug
bplus’ huse opføres ved anvendelse af lavenergiteknologi i kraft af ekstraordinær tyk isolering, lavenergivinduer og varmegenvinding. Boligkonceptet viser, at det er muligt at opføre boliger til den moderne familie med et varmeforbrug på helt ned til 15 kWh/m2/år, hvilket er et enestående lavt niveau.

Energiklasserne 1 + 2 ligger på henholdsvis på 35 og 50 kWh/m2/år, mens et normalt nybyggeri ligger på et max. forbrug på 70. Ifølge beregninger fra arkitektfirmaet bplus ligger varmeforbruget i deres passivhuse helt nede på omkring 1.500 kroner pr. år.

- Vægge, lofter, tag og gulve er overisolerende med særligt tykt isoleringsmateriale. Og vi genbruger den varme luft, der bliver ledt ud til at opvarme den nye luft, der skal ind i husene. Derfor kan vi skabe det helt særlige lave varmeforbrug i husene, forklarer Povl Barfod, arkitekt maa/MDD og direktør i bplus.

Økonomisk og grøn gevinst
Økonomi og miljø er en stor del af kernen i konceptet om passivhuse. For når varmebehovet er reduceret, kan det meste af varmeanlægget undværes. De sparede udgifter til varmeanlægget er typisk med til at betale den ekstra investering for at sænke varmebehovet.
I Stenløse Syd har man stadig et varmeanlæg i husene, men det er del af det lokale minikraftvarmeanlæg, som man har lavet i Stenløse – et anlæg, der bygger på biobrændsel og solvarme.

Fremtidens boligform
Tendensen inden for nybyggeri af huse og lejligheder går i høj grad mod flere lavenergihuse. I udlandet har man allerede flere steder boligområder med passivhuse, og tendensen er også ved at vinde indpas i dansk boligbyggeri.

- Flere og flere føler en forpligtelse over for miljøet og ønsker at gøre en indsats. Samtidig vil de også gerne have en økonomisk fortjeneste, og det kan de få ved disse huse. Resultaterne og fordelene ved vores lavenergihuse kan hurtigt ses og mærkes på pengepungen, forklarer Povl Barfod.

bplus bruger byggeprojektet i Stenløse Syd til udvikling af nye standardkoncepter og produkter, som kan finde bred anvendelse i fremtidens lavenergibyggeri.

Boligerne opføres som modulhuse og er udviklet i samarbejde med JDL-boligbyg fra Ringsted.

-los

Brochurer

Mørtelfuger: flere årsager til smuldring

Mørtelfuger: flere årsager til smuldring

Mange fagfolk har reageret på omtalen af smuldrende mørtelfuger - flere bud på, hvad der kan gøres for at rette op på problemet

Altiflex får ny CEO

Altiflex får ny CEO

Altiflex har pr. 4. juni 2025 ansat Bjørn Baunbæk som ny administrerende direktør.

Konkurser i byggeriet (Uge 24/2026 -2)

Konkurser i byggeriet (Uge 24/2026 -2)

BygTek.dk bringer her et udpluk af de i Statstidende registrerede konkurser i byggebranchen de seneste uger

Enorme gevinster ved en Østlig Ringvej uden om Amager

Enorme gevinster ved en Østlig Ringvej uden om Amager

En sænketunnel langs Amagers østkyst kan i 2050 reducere trafikken i indre dele af København med 14 procent, fjerne knap hver fjerde lastbil ved Rådhuspladsen og årligt spare trafikanter for over fire millioner timer i trafikken